Чий скарб краще

8-08-2016, 13:38 | Японські казки

Якийсь князь мав безліч дивовижних скарбів. Чого тільки у нього не було: і рога бородатого лева, і риб'ячий пуп, і віяло тенгу й навіть набедренная пов'язка бога грому Каминарисама!

Князь дуже пишався своїми скарбами. Але предметом його особливої гордості був золотий півень. Хоча він і був зроблений із золота, виглядав півень зовсім як теперішній. Щодня, тільки-но починало світати, він викрикував три рази: Кукареку!

Самою більшою насолодою для князя був час від часу виймати свої скарби й розглядати їх. Коштовностями, які йому особливо правилися, він ніколи не утомлювався любуватися.

Було у князя вісім головних слуг, Та кожний з них, як і личило князівським слугам, теж мав свій скарб - яку-небудь рідкість, якою пишався.

Та ось одного разу князь скликав цих слуг і сказав їм:

- Ось що: завтра ввечері я влаштовую огляд скарбів. Приходите усе у замок зі своїми коштовностями. Той, чий скарб виявиться кращим, одержить щедру нагороду. Слуги обрадувалися:

- Огляд скарбів! Ось цікаво!

- Нагороду одержу я!

- Ну, уже немає - я!

Так переговорюючись, розійшлися вони по будинках.

Настав вечір наступного дня. Князь дістав золотого півня й став чекати слуг з їхніми рідкостями.

Незабаром з'явився перший слуга. Він приніс свій скарб - очей дракона. Другий слуга приніс маленький череп.

- Ось череп теляти, - самовдоволено сказав він. Третій слуга приніс ведьмин ліхтар. Четвертий - шлунок борсука. П'ятий - черевики для горобця. Шостий - крила й лапки вертун-вертуна-голуба-вертуна. Сьомий - штучне вухо для глухого.

Один за іншим зібралися зі своїми дивинами семеро слуг і стали чекати восьмого, але він усе не з'являвся.

- Де ж він? Що з ним приключилося?

- Йому, напевно, нема чого показати!

- Тому він і не прийшов! Жалко, але... Поки семеро слуг вели така розмова, з'явився восьмий слуга. Він шанобливо поклонився князеві.

- Я спізнився, немає у мене ніякого виправдання.

- Потім будеш вибачатися. Покажи скоріше, який скарб ти приніс?

- Так, так... Тільки у мене немає такого скарбу, який можна назвати особливим. Я не знав, що мені принести сьогодні ввечері, і побрав із собою скарб саме звичайне.

- Хо! Звичайний скарб? Що це ще таке? Показуй скоріше!

- Я залишив його перед воротами замка.

- Що ж ти, іди скоріше за ним!

- Так, так. Зараз!

Восьмий слуга пішов і відразу ж повернувся зі своїм скарбом. Це були чотири слухняні хлопчики й чотири прехорошенькі дівчинки. Діти стали парами

І чемно поклонилися.

Увесь великий зал посвітлів від сяйва жвавих дитячих осіб. А золотий півень князя й дивини його слуг відразу потьмяніли.

- М-Так...- зітхнувши, заговорив князь, - у самому дідові, цей чудовий скарб. Прекрасні діти! Чого вуж звичайне, - а поруч із ними наші рідкості й коштовності однаково, що сміття. Я заздрю тобі, тому що у тебе є перший скарб Японії - діти. Ти переміг. Перша нагорода належить тобі. Поздоровляю! Поздоровляю!

Почули інші слуги слова князя, і їм стало соромно. Низько вилучили вони голови й довго не піднімали їх.

Зараз ви читаєте казку Чий скарб краще