Дзвін з палацу Дракона

6-08-2016, 15:07 | Японські казки

Трапилося це дуже-дуже давно. Висів на дзвіниці у храмі Сеннендзи, що у Симоносеки, величезний дзвін. Дзенькіт його розносився далеко по окрузі й завжди радував людей.

Щоранку у той самий година вдаряла дзвонар по дзвону.

- Ну ось, - говорили селяни, - це дзвонить дзвін храму Сеннендзи. Виходить, пора Нам у поле відправлятися.

Та щовечора пізнавали люди час по удару великого дзвона.

- Чуєте? - запитували вони один одного. - Уже продзвенів дзвін. Треба б додому вертатися. Так і жили люди у тих місцях: по удару дзвона. Але одного разу трапилося ось що. Вийшли селяни на поля, працюють, рук не покладаючи, раптом чують - дзвонить великий дзвін храму Сеннендзи. Здивувалися селяни:

- Не час ще нашому дзвону дзвонити. Може, лихо яка струсила? Почув дзенькіт дзвона й сам настоятель храму. Дуже його це розсердило: Що за непорядок такий! - подумав він. - Хто посмів у таку годину у дзвін ударити?!.

Вийшов настоятель із храму, на дзвіницю глянув, так так і остовпів: дзвін дзенькає, а дзвонаря-те й поруч немає!

- Ось дивина! - сплеснув руками настоятель. - Де ж це бачене, щоб дзвона самі по собі дзвонили?

Почалися з того дня у храмі Сеннендзи теперішні чудеса. Ледве вечір настане, підніметься на дзвіниці вітерець, а як північ настане, загуде дзвін, так на всю округу як заб'є: гони! гони! гони!

Стали люди зауважувати, що особливо голосно звучить він під час дощу або шторму. Неспроста усе це, - думали вони. Але що робити - не знали. А тим часом від дзвона у тому селі зовсім життя не стало. Б'є всю ніч безперервно, хоч вуха затикай. Натягнуть собі селяни ковдри на голову, а заснути однаково не можуть.

Та чому б усе це скінчилося - невідомо, якщо б не з'явилася одного разу вночі до настоятеля гарна дівчина. Увійшла вона нечутно у храм, у головах устала й говорить:

- Надіслав мене до тебе Володар морської із самого Палацу дракона. Дуже йому хочеться дзвін із твоєї дзвіниці мати. Накажи його до нас у палац відправити, а то більше лихо прийде - розлетиться твій храм, та й дзвін впридачу, ущент!

Сказала так, і у ту ж мить у струмок диму перетворилася. Поплив той димок над морем і зник.

На наступний ранок покликав настоятель селян, стали вони рада тримати.

- Раз Володар морської з Палацу дракона вимагає дзвін йому віддати, так і зробимо, - розв'язали селяни. - А то він нас зі світла зживе. Тільки як ми дзвін із дзвіниці знімемо й на берег морської віднесемо? Думали вони, думали, і розв'язали сітку сплести саму міцну, з жіночих

Волосся. Зібрали по селу волосся - хто пасмо віддав, хто дві, і сплели за дві ночі більшу мережу. Та треба ж: ні у першу ніч, ні у другу не бив більше дзвін.

На третій день зранку зібралися селяни перед храмом. Найдужчих покликали, щоб дзвін униз спустити могли. Вийшов із храму й настоятель.

Тільки зібралися люди за справу ухвалюватися, чують - заскрипіло щось на дзвіниці. Голови підняли, так так і обімліли: похитнувся дзвін, зітхнув

Начебто, так сам униз спускатися став. Іде - з боку на бік перевалюється. На кам'яні щаблі обережно так ступає! А їх-те без малого сотня буде!

Спустився дзвін, сітку із себе стряхнув, так по селу покрокував.

А як до пагорба підійшов, постояв, віддихався, так по крутій стежці нагору забиратися став. Так до берега моря й дійшов. Зупинився у самої води, як укопаний, а далі - ні з місця.

Підбігли селяни, думати сталі, як же тепер дзвін у воду вилучити.

- Покличте скоріше Матагоро, - кричать. - Він у нашому селі найдужчий!

Прибіг Матагоро, а з ним і всі силачі сільські. Підхопили вони дзвін і стали його у воду штовхати. Довго вони дзвін у море тягли, поки, нарешті, він на дно морське не пішов.

Подивився Матагоро: а у нього у руках колоколово вухо залишилося - так тягли, що відірвали.

Кажуть, що з тих пір потекла у селі спокійне життя, а настоятелеві храму таємниці великі відкрилися. Навчився він угадувати час штормів і тайфунів, припливів і відливів, нерідко рибалкам допомагав і врожай від непогоди рятував.

А для храму новий дзвін відлили - нітрохи не гірше колишнього. А наверх йому вухо від старого прилаштували, щоб не забували люди про дзвін з Палацу дракона.

Зараз ви читаєте казку Дзвін з палацу Дракона