Казка про бородату наречену

10-07-2016, 13:09 | Туркменські казки

Сонце встає рано, але Ярти-Гучний вставав ще раніше. Він вибігав з кибитки й щоранку слухав, як на сусідньому дворі, за дувалом, дочка сусіда, красуня Бахти-Гюль, розспівує пісні.

Це були веселі пісні, тому що Бахти-Гюль була щаслива, як квітка, а саме ім'я Бахти-Гюль по-туркменски значить «квітка щастя».

- Аю! Бахти-гюль! - окликав дівчину Ярти-Гучний і, як моторний коник, у три стрибки підхоплювався на дувал.

- Здраствуй, Гюль! - кричав Ярти. - А ось і я! Сонце зійшло!

Та красуня Гюль відповідала:

- Здраствуй!

Вона саджала маля до себе на коліна й відіграла з ним. Вона дарувала йому маленькі подарунки — те ягідку кишмишу, то ядерце розжареного горіха або шматочок тягучої халви. Разом з ним вона співала ляле — свої дівочі пісні:

Як лимон, сади желти,

З гілок падають аркуші.

Став бурштиновим виноград,

Став рубіновим гранат…

Ярти сидів на зеленому аркуші винограду й погойдувався, як у колисці.

Він теж затягував свою улюблену пісеньку.

Він співав, як жайворонок, закинувши голову й раздув шейку:

Я малий, так удал —

Я всіх проворнішей!..

Так щодня вони разом зустрічали ранок.

Але у цей ранок, вибігши з кибитки, Ярти-Гучний не почув веселої пісні.

Тоді він став кликати свою подругу:

- Аю! Бахти-гюль! Де ти?

Він прислухався, але у відповідь замість пісні почув плач.

Хлопчик злякався. З гілки на гілку, з листка на листок — він швидко видрав на дувал і заглянув на сусідній двір. У нього навіть серце зупинилося від жалості: посередині двору, на старій повстині, сиділа красуня Бахти-Гюль і, закривши руками особа, голосила:

- Пропади, моя краса! Схрипни, мій дзвінкий голос! Нехай я стану потворною й незграбної, як стара черепаха!

- Не плач, Гюль! Краса твоя веселить серце й прикрашає землю. Навіщо ти її проклинаєш? - прийнявся утішати свою подругу Ярти.

Але красуня заплакала ще голосніше:

- Лихо прийшло у наш будинок! Та всьому провиною мої пісні й моя нещасна краса! Старий купець Мухаммед — такий старий, що не може вже ходити без ціпка, почув мій голос. Він прийшов у наш будинок і побачив мене. Він згадав, що мій батько повинен йому два мішки рису, і вимагає, щоб батько віддав йому мене замість боргу. Він прагне, щоб я співала тільки для нього, щоб я подавала йому жирний плов і солодкі вина. Він прагне, щоб я стала його дружиною. Але я не прагну співати пісень у неволі, не прагну бути стариковій рабинею! Нехай краще схрипне мій голос, а краса моя зникне назавжди!

Так плакала прекрасна дочка сусіда, і сльози, великі, як перлини, котилися у неї по особі й падали на її бідне плаття.

- Гюль, не плач! Гюль, перестань! - благав свою подружку Ярти. - А то я сам заграві, як наш старий ішак. Ти ж знаєш, що я нікому не дам тебе у образу. Скоріше на карагаче виростуть груші і яблука, чому ти станеш дружиною старого!

Дуже гірко було дівчині у цю хвилину, але вона не могла стриматися від посмішки. Вона підняла Ярти на долоні й сказала йому:

- Дурненький мій! Мухаммед-Ага багатий, як мішок із грішми, і дружить із самим муллою й судьею-нози. Не врятує нас твоє добре серце: усе буде так, як захоче багатій.

Ярти-Гучний розсердився:

- Неправда! Не золото бери, розум побери! Не дивися, що я ростом не вище курчати: тямущий і сміливий усіх ворогів здолає!

Красуня тільки зітхнула у відповідь: вона не прагла скривдити Ярти-Гулока; але хіба могла вона йому повірити?

Ось як сумно зустріли Бахти-Гюль і Ярти-Гучний цей ранок. А тепер слухай, що було опівдні.

Опівдні послав Мухаммед-Ага своїх родичок і служниць за нареченою.

Виряджені у золото й шовку жінки з піснями й музикою підійшли до будинку батька Бахти-Гюль і голосно постукалися у ворота. Дівчина сховалася у самий темний кут кибитки, але вони ввійшли у будинок і незабаром знайшли її. Вони загорнули її у квітчастий килим, посадили на білого верблюда й з піснями повезли через увесь аул до будинку старого Мухаммед-Аги. Вони розкидали по дорозі мідні монети й дрібне печенье-пешмешь. Дітлах і бідняки бігли слідом, вони шукали гроші у дорожньому пилу й говорили один одному: «Сьогодні у нашому аулі багате весілля!»

Усім було веселе. Невесела була тільки наречена. Гірко плакала Гюль, коли за її спиною захлопнулася хвіртка рідного будинку; ще голосніше заридала вона, коли із брязкотом розгорнули важкі купцови ворота. Баби допомогли дівчині зійти з верблюда й відвели її на жіночу половину.

Бахти-гюль залишилася одна у чужому будинку. Вона тремтіла від страху й раптом почула ласкавий шопот:

- Я тут, Гюль! Не бійся!

- Ой, Ярти! Як ти сюди потрапив? - ледве не скрикнула від радості дівчина, але Ярти у-час прикрив їй руками рота:

- Тихіше, тихіше! Ще вдома я сховався у твоїх чорних косах і так разом з тобою пробрався у будинок Мухаммеда. Не міг же я покинути тебе у горі!

Купець Мухаммед-Ага послав Бахти-Гюль багаті подарунки й доручив стерегти дівчину двом старим служницям. З низькими уклонами підійшли баби до нареченої. Вони розклали перед нею ошатні плаття й багаті прикраси. Отут були й кільця, і намисто, і браслети із чистого золота. Але красуня розкидала вбрання, розсипала по землі яскраве намисто й стала молити служниць:

- Милі, пошкодуйте мене! Краще я буду день і ніч товкти зерно у кам'яній ступці, прясти саму грубу вовну, вертіти, немов ішак, скрипливе колесо чигиря-колодязя, чим погоджуся стати дружиною старого Мухаммеда!

Старі жінки засміялися:

- Нерозумна! Та без тебе найдуться у цьому будинку служниці для чорної роботи. Таких жінок у нашого хазяїна скільки завгодно. Але нашого пана гризе зла нудьга, і прогнати її можуть тільки твоя краса й твої пісні.

- Пускай же нудьга загризе його до смерті, я не стану лікувати його від цієї хвороби! - змело відповіла дівчина й так розридалася, що баби відступилися від неї. Вони злякалися, що красуня зіпсує свою особу сльозами, і прийнялися забавляти її: вони стали співати, жартувати й ляскати у долоні, але красуня була безутішна. Тоді баби стали танцювати, але й це не допомогло.

Нарешті баби знесилилися й сказали:

- Пускай це дівчисько лопне від сліз, більше ми до неї не підійдемо!

Вони сіли у сторонці, гарчачи й глибоко зітхаючи. Вони так змучилися, забавляючи дівчину, що незабаром заснули. Цього тільки й чекав Ярти-Гучний. Він підкрався до плачучої Бахти-Гюль і шепнув їй на вухо:

- Чи не час ухвалюватися за справу, дочку сусіда?

Дівчина розсердилася:

- Не бовтай порожнього, маля! Ворота закриті на всі засуви. Ніколи мені не вийти із цього будинку!

Але Ярти був наполегливий:

- Мовчи! Слухай мене у всьому, і ти сьогодні ж будеш будинку.

Гюль не повірила маляті, але промовчала. А хто мовчить, той згодний. Ярти прийнявся за роботу.

Він розшукав ножиці й безшумно підкрався до служниць. Він стягнув з них головні хустки й швидко обрізав бабам коси. Він зробив це так спритно, що вони нічого не чули. Але найголовніше було ще спереду. Ярти-Гучний притяг два мішки-бурдюка з кисляком, вилив кисляк у більшу глиняну чашку, потім подумав трошки й наділ бурдюки бабам на потилиці. Вони знову нічого не чули. Тепер залишалося саме важке. Ярти розтріпав коси служниць і став приклеювати їхнім кисляком до щік і підборіддю своєї подруги.

- Залиши мене! Іди! - злякано зашептала красуня.

Але Ярти-Гучний хитро підморгнув подрузі:

- Ні слова! Уже не чи прагнеш ти назавжди залишитися у купцовом будинку?

Та дівчина скорилася.

Ярти приклеїв останнє пасмо волось до особи дівчини й навіть замилувався своєю роботою: у красуні Бахти-Гюль виросла довга-довжелезна борода, а над верхньою губою стали сторчма тверді сиві вуса. День був жаркий, і кисляк миттєво пристав до особи красуні. Ярти посмикав подругу за бороду й переконався, що відірвати її неможливо. Ярти дуже зрадів.

- Міцно зроблене! Подивимося тепер, чи сподобається нареченому наречена із сивою бородою!

Так сказав Ярти. Він схопив соломинку й, підбігши до однієї з бабів, став лоскотати у неї у носі. Баба пчихнула й прокинулася. Вона пчихнула так голосно, що розбудила свою сусідку. Служниці разом позіхнули й замотали головами: важкі бурдюки міцно сиділи на їхніх потилицях. Вони прийнялися бігати по кибитці, але ніяк не могли їх стряхнути. Коли ж, нарешті, жінки звільнилися від мішків і глянули один на одного, вони так закричали, що верблюди у дворі обірвали поводдяй утекли у піски.

- Вах, горі! Вах, лихо! - верещали баби. - Злий джин подшутил над нами й украв наші чудесні коси! Наші голови облисіли!

Усе це бачила Бахти-Гюль і із труднощами втримувалася від сміху.

- Що з вами, жінки! - викликнула вона, нарешті.

Служниці глянули на дівчину й скам'яніли від жаху: у красуні виросла борода! Вони розв'язали, що у будинок забралася нечиста сила, і з лементом кинулися бігти з кибитки. Вони кричали так голосно, що негайно ж прибіг сам хазяїн будинку. Побачивши наречену з довгою сивою бородою, купець схопився за серце й упав на килим, як мертвий. Тоді збігся весь будинок. Служниці облили купця холодною водою, і він опам'ятався.

- Женете геть це чудовиська! - заволав купець, сам не свій від страху. - Та покличте скоріше мого друга муллу, щоб він день і ніч читав очисні молитви доти, поки не вижене з мого будинку підступних джинів!

Баби підхопили дівчину під руки й виштовхнули за ворота.

Тепер забудь про купця й слухай про дівчину.

Дуже обрадувалася Бахти-Гюль, виявившись за воротами купцова будинку. Швидше вітру помчалася вона до рідної кибитки. Ярти сидів у неї на плечі й голосно сміявся. Він глузував з купця і його служницями. Так добігли вони до великого арика із прохолодною й чистою водою. Гюль зачерпнула води й прийнялася змивати з особи волосся. Але кисляк так міцно схопив їх, що бороду й вуса можна було відірвати тільки разом зі шкірою. Дівчина квапилася. Вона стала рвати бороду й закричала від болю.

- Не поспішай! Спокійніше, Гюль! - кричав їй маля, але красуня не слухала його. Вона впала на землю й голосно запричитала:

- Як я буду жити з такою бородою! Ішаки й ті стануть треба мною сміятися!

Ярти відповів:

- Заспокойся! Якщо тобі не подобається твоя борода, підемо скоріше у будинок моєї матері. Там я розвію твоє горе, як вітер хмари. Повір мені, ти станеш ще гарніше, чим була колись!

Вони пішли.

Коли стара мати Ярти-Гулока побачила сина й з ним дівчину з великою бородою, вона скрикнула й прагла вибухнути сльозами, але Ярти-Гучний зупинив її:

- Апа-Джан, якщо ти закричиш, ти погубиш нас. Старий купець прибіжить сюди й довідається те, чого йому не слід знати. Краще зігрій нам великий казан води й допоможи умити дочку нашого сусіда.

Так вони й зробили.

На інший день Бахти-Гюль, квітка щастя, і моторний Ярти-Гучний знову разом зустрічали ранок. Не для старого купця Мухаммеда, а для маленького друга розспівувала Гюль свою дівочу пісню:

Як лимон, сади желти,

З гілок падають аркуші…

А Ярти-Гучний підспівував їй тоненьким голоском:

Став бурштиновим виноград,

Став рубіновим гранат…

Так співали вони й раділи життя, а багатого купця попрежнему гризла зла нудьга.

Пускай добрий одержить усе, що побажає, а зла людина нічого не одержить. Так йому й треба!

Зараз ви читаєте казку Казка про бородату наречену