Три бики

20-06-2016, 09:04 | Туркменські казки

Один був так двох не було. Давним-давно у одного дехканина було три бички: чорний, бурий і строкатий. Бички росли, росли й сталі биками. Отоді-те вони й задумалися.

- Якщо ми залишимося у хазяїна, – думали вони, – те скоро надягне на нас ярмо й будемо ми тоді орати землю й тягати ваги до самої смерті. Давайте втечемо у ліс. Там нам буде ситно й привільно.

Утекли бики від хазяїна у ліс, але не довго вони раділи волі.

Напали на них десять левів. Так бики не піддалися їм.

Устали на високому місці спиною друг до друга, виставили рога, і леви не посміли наблизитися до них. Тоді один розумний лев сказав своїм товаришам:

- Навіщо нам тут голодувати вдесятером? Ідіть-но ви краще на полювання, а я залишуся один і випробую силу трьох биків.

Дев'ять левів пішли своєї дорогою, а десятий, розумний, сховався у густій траві. Коли бики стали пастися, вони наткнулися на цього лев і здивувалися.

- Уж не чи нас ти виглядаєш, бідолаха? Подумай, чи страшний нам один лев, якщо нас не здолали десятеро?

- Де вже мені полювати! - запричитав цар звірів. - Брати леви прогнали мене від себе. Вони говорять, що я самий недотепний і слабкий лев. Якщо ви мною не погидуєте, поберіть мене нещасного до себе, і я буду у вас четвертим братом.

Бики обрадувалися. Добре мати брата лева. Побраталися вони з левом і зажили краще колишнього.

Тепер вони не жалися друг до друга, паслися широко. Адже їх захищав від ворогів братик лівий. А братик лев чекав своєї години.

Привів він одного разу строкатого бика до бурого й показав на чорного бика, який пасся вдалині.

- Брати мої, подивитеся, яким зарозумілим став чорний бик. Він пасеться поодинці й не зауважує нас. Чи не час його провчити?

- Ти правий, братик лівий. Чорний бик запишався. Піди провчи його, – погодилися бики.

Кинувся лев на чорного бика й розірвав. Пройшло кілька днів, і прийшов лев до строкатого бика.

- Ах, братик мій! - сказав він йому сумним голосом. - Подивися-но на бурого бика. Він поводиться точнісінько, як чорний, обганяє тебе, вискубує кращу траву. Чи не час його провчити?

Зжер лев бурого бика, а коли Зголоднів, прийшов до строкатого.

- Ну, дурний мій братик, мабуть-но сюди, я насаджу твоє смачне м'ясо на рожен.

- Тобі немає за що мене покарати, братик мій. Я пасуся за всіма правилами, не забігаю вперед і до того ж хіба може брат з'їсти брата?

- Дурний ти, дурний! - засміявся лев. - Хіба може той, хто їсть м'ясо, бути братом того, хто щипає траву? До того ж я цар звірів! Та кращий мисливець серед левів. Ти повинен погодитися із мною: те, що не змогли зробити десятеро, зробив я один – з'їв трьох биків.

Втім, останніх слів строкатий бик уже не почув.

Зараз ви читаєте казку Три бики