Кінь, віл, півень, кіт і рак

4-09-2016, 12:16 | Польські казки

Один хазяїн запрягав у плуг разом і коня й вола. Віл ішов у плузі ліниво, кінь — жваве, і обом важко й ніяково було. Ось вони один одному й говорять:

- Мучить нас хазяїн, кричить на один: "Але!", на інший: "Цоб!" — і усе безглуздо. Підемо-но ми по білу світу шукати хліба, гірше не буде!

Пішли вони знадвору так, що й хазяїн не помітив. Ідуть по дорозі, а сусідський хохлатий півень увязався за ними й запитує:

- Ви куди йдете?

- Ідемо куди ока дивляться, не можемо довше залишатися у нашого хазяїна. Погано він нас годує, та ще й мучить, — відповідають мандрівники.

- Ех, піду і я з вами! - говорить півень.

- А тобі-те що за неволя? - запитують кінь і віл. - Господарка дає тобі зерно, живеш ти у теплі... Та й під силу чи тобі буде йти з нами?

- Що мені за неволя? - відповідає півень. - Самі поміркуєте: я зобов'язаний усіх ранком будити. Якщо вчасно запою, батрак злиться на мене, що рано розбудив, а йому цілий день наймитувати. Інший раз каменем запустить. Якщо пізно проспіваю, то хазяїн лає господарку, чому їду не приготувала, а господарка на мене з помелом. Як отут догодиш? Краще вже піти зовсім. Не бійтеся, я від вас не відстану, де треба, крабоми собі допоможу.

- Ну, ідемо! - сказали кінь і віл. Пішли вони далі разом. Півень по дорозі співав, літав понемножку, і всім було веселе.

Ідуть вони, ідуть, а отут, звідки не візьмися, вискакує на дорогу кіт і кричить:

- Мяу!.. Мяу!.. Хто ви такі? Куди йдете?

Розповіли подорожани котові всі як є, а він їм говорить:

- Агов, друзі, піду і я з вами!

- А тобі що так приспічило? Чим тобі погано? У господарки у шафі піймаєш мишку, нап'єшся молока, лежиш так муркочеш свої молитви — ось і вся твоя робота.

- Як би не так, — сказав кіт. - Це вам тільки видасться. У кота служба не легше вашої. У клуні, у хаті повно мишей, а коли є ще й пацюка, то роби що прагнеш, а ніяк не впоратися. У животі порожньо, а господарка молока не дає, злиться, що кіт ледачий: миші приїдяться, а з пацюками війна не на життя, а на смерть — на голодний шлунка отут небагато навоюешь. Ні, нехай шукають дурнів! Краще підхоплюся я тобі, кінь, на хребет і — але - про! - по всьому білу світу. Так здраствує воля! Навіть бідному котові без неї невміч!

Усе засміялися, а кіт підхопився коневі на спину, і рушили вони далі у шлях.

Ідуть вони, ідуть, раптом бачать: щось маленьке повзе за ними.

- Стійте, друзі волі, я теж іду з вами!

Придивилися мандрівники й побачили, що це рак. Почали вони глузувати з нього:

- Куди це ти зібрався? Тобі-Те вуж що за неволя? Сиди собі у ріці, грійся на сонечку, а коли пекуче — відсиджуйся у холодку на глибині.

- Нічого-Те ви не розумієте, друзі, — сказав рак. - Поки я був молодий, сидів у своїй норі. А тепер молоді всі нори позанимали, старим доводиться копошитися у мулі. Того й дивися — тебе хто-небудь схопить як миленького. Уже повірте мені, що й у бідолахи раку є свої турботи. Тому — була не була! - піду-но я з вами.

Ухопився рак клішнями за волячий хвіст, і всі п'ятеро у дружбі й згоді відправилися далі. Кінь і віл паслися на лугах, рак шукав води для себе й для інших, кіт полював на птахів і забавляв друзів своїми штучками, півень по жнивах зерна збирав і був за сторожа. Так і жили вони привільно й без клопоту.

Але одного разу потрапили вони під сабоний дощ, скрізь стояв непролазний бруд. Рак добре переносив непогоду, а ось іншим було не по собі. Стали вони шукати, де б від дощу сховатися й переночувати під дахом.

Попалася їм за лісом порожня халупа. Хазяїнами тієї халупи були двоє чортів — старий і молодої. Мандрівникам повезло: чорти саме вилетіли погуляти з відьмами, і двері були розкриті навстіж.

Коли подорожани ввійшли у халупу, кінь і говорить:

- Я залишуся у сінях, тут прохолодніше.

Віл відгукнувся:

- Я люблю де потеплее, піду у хату.

Півень додав:

- Мені не пристало сидіти ніде, крім як на жердинці під стелею.

Кіт стрибнув на піч, а рак вліз у чайник з водою. Кожний улаштувався по-своєму.

Коли минула північ, чорти вернулися з гулянки. Старший ввалився у сіни, побачив потемки коня й закричав:

- Хто тут?

- Я — пан з табакеркою! - відповів кінь і так почастував чорта табачком, що у того від удару копитом кров з носа потекла.

Чорт скоріше у хату, побачив вола й крикнув знову:

- Хто тут?

- Я — мужик з вилами, — сказав віл і підняв чорта на роги.

Звалився чорт на землю, спьяну нічого розглянути не може, кинувся до грубки, щоб здути вогню.

Отут кіт як стрибне на нього! Чорт відскочив і закричав:

- Хто тут?

- Я — коваль із хутрами! - відповів кіт і почав сичати.

Відскочив чорт убік і налетів на чайник. Виліз рак із чайника й схопив чорта за ногу. Чорт заохав:

- А це ще що?

- А це кравець із ножицями, — говорить рак. Тільки праг чорт підхопитися на подволоку, отут півень як заволає:

- Бий його!.. Бий!..

Здалося чортові, що й нагорі ворогів сила-силенна. Вискочив він з халупи й пустився що є духу у ліс. Та інший, молодий чорт — за ним.

А п'ятеро мандрівників зайняли халупу, навели там свої порядки й стали жити розкошуючи.

Зараз ви читаєте казку Кінь, віл, півень, кіт і рак