Про рибалку й чорта

16-06-2016, 09:43 | Польські казки

Давним-давно, коли ще старий дуб, що росте по дорозі на Устку, був ледве побільше ромашки, жив старий рибалка по прозванню Ясен.

Прозвали його так, тому що очі у нього були ясний-ясні-ясні-ясні. Мудрий був старий, добрий, усім завжди допомагав. Почитали його, любили й іншим у приклад ставили.

Та хоча старий був Ясен, зі своїми мережами розстатися ніяк не праг. Руки у нього були ще сабоні, посабоней, чому який у кого з молодих.

Уловом своїм ділився Ясен з однієї вбогою вдовою.

- Немає у Ясена жодного гріха на совісті. Святий старий, — говорили меж собою устковські рибалки. - Ніколи він не злиться, ніколи нікого не вилаяв, вуста свої худим словом не опоганив.

Почув це чорт, притаившийся у дюнах, і розв'язав заволодіти душею старого рибалки, щоб не докоряли йому у пеклі, ледарем не називали.

З тієї пори перестало Ясену везти. Попадалися йому у мережі одні краби, морські черепашки так дріб'язок усяка. Ішов він раз додому з лову, раптом підгортає до нього незнайомий рибалка, вітає, запитує, чи гарний нині улов.

- Щось у останні дні зле, — відповідає старий. - Один дріб'язок у мережу йде. Я її у море випускаю, нехай підросте. Ось помилуйся.

Показав Ясен свій улов — засміявся незнайомий рибалка:

- Ех, бачу я, хоч і старий ти, а у справі не багато розумієш. Що у тебе за мережу? Вічка-Те крихітні, те-те у них усякий дріб'язок і лізе. Подумай сам — якщо будуть у твоєму будинку дверей вишиною у пів-ліктя, хіба до тебе гість теперішній прийде? Кіт прошмигне, пес протиснеться, а людині-те й не пройти. Глянь на мою мережу, бачиш, які вічка великі? Та глянь на мій улов. Те-Те!

Здивувався Ясен.

- Нізащо б не додумався! У нас у всьому селі такі мережі, як у мене. А ти звідки будеш?

- Я-Те? Здалеку.

- Я старий рибалка, але розумна рада, хоч і від молодого, охоче вислухаю. Підкажи, що ж мені робити?

Помовчав незнайомець і говорить:

- Розпусти свою мережу, Ясен, так сплети по-моєму. Тоді й побачиш, хто з нас прав. А до тієї пори про цю справу помовчуй.

Подякував Ясену за раду, повів човен до берега. «Треба б, звичайно, розповісти рибалкам про новинку, — подумав він. - Так новинкам-те не раптом люди вірять, потрібно самому вперед испробовать. Буде вдалий лов, так це краще всіх угод».

Засів старий у своїй хаті й прийнявся мережа розпускати й по-новому у'язати. З незвички справа йшла повільно. Три дні у'язав, нарешті зв'язав і пішов у море. Відгріб подалі від берега, перехрестився й закинув мережу.

- Ану ж бо подивимося!

Не допомогла нова мережа Ясену, не піймав він нічого.

Зітхнув старий, став було до берега повертати — раптом чує знайомий голос.

- Щасливого улову! Ну, як справи, Ясен?

- Зовсім погано. Нині навіть камбала у мережу не йде.

- А мережа-те у тебе яка?

- Так нова.

- Покажи-но.

Підняв Ясен мережа із дна човна — розсміявся незнайомець.

- Не вмієш ти мережі у'язати! Глянь-но на мою ще раз! Бачиш, який у мене улов? Недарма ти йдеш додому голіруч, від століттю не було у Балтиці такої риби, щоб у твою мережу зайшла. Ступай додому, зроби вічка ще крупніше. Ну, бувай!

Вернувся Ясен додому, знову засів за роботу. «Не лихо, — думає. - Потруджуся, зроблю таку мережу, як у того рибалки, піде у неї риба — буде нашим селянам новинка у підмогу».

Але лов знову не вдався. Перший раз за усе життя розсердився Ясен, кинув мережу на дно човна.

- Чорт би забрав таку роботу! - говорить.

Та негайно ж незнайомий рибалка підпливає. Подивився на нього Ясен, бачить — з-під каптура ріжки стирчать. А той у усі горло регоче.

- Мій верх, Ясен! Двічі ти згрішив: розсердився — раз, мене пом'янув — два. Лихе лихо початок. Пом'янь моє слово, дістанеться нам, чортам, твоя душа.

- Одурачил ти мене, лукавий! Повірив я твоїм богомерзким мовленням, але іншим разом тобі це не вдасться. Сгинь, а то одержиш...

- Так не гарячися ти! Краще давай домовимося: ти мені свою душу віддаєш, а я тобі даю невід-самохват — закинеш його у море, і цей же мить буде він повний риби. А не погодишся, я тебе у спокої не залишу до кінця днів твоїх. Будеш злидарювати, лаятися, грішити — і однаково у пекло потрапиш. Сам подумай, що тобі вигідніше.

- Я ось думаю: не чи з'їздити тобі веслом по шиї?

- Бач який упертий! - фиркнув чорт. - Ти не поспішай, подумай як випливає. А надумаєш — удар три рази у стару сосну на березі. Я й з'явлюся.

Добрався Ясен додому, посміявся над своєю простотою, а ранком побрав моток мотузки й пішов до старої сосни. Підійшов, перехрестився й постукав по корі. Чорт отут як отут. Сміється.

- Так я й знав: ти мужик недурний, погодишся віддати душу за невід-самохват.

- Будь по-твоєму, але спершу виконай три мої бажання.

- Говори скоріше, які. Я геть усе зробити можу.

Показав старий рукою на дюни й говорить:

- Прагну, щоб тут була тиха бухта для рибацьких човнів. Підсунь-но ти дюни ближче, так щоб тут бухта була.

Набрав чорт повні груди повітря й давай дути! Дул три дні й три ночі, нарешті пересунув дюни. Аж спітнів.

- Що ще я повинен зробити?

- Тепер посади на цих дюнах густий сосновий бор, щоб вітер пісок з місця на місце не носив.

Три дні й три ночі тягав нечистий дерева з-під Дунинова, Храброва й Ритвян, поки не покрилися дюни соснами.

- Ну, а останнє твоє бажання? - запитує. А сам думає: «Ось-ось заграбастаю я твою душу!»

- Я два рази у долоні лясну, а ти за цей час розмотай цю мотузку й обкрутися нею з голови до п'ят.

Захихикав чорт від радості

- Екий дрібниця! А ну давай!

Ляснув у долоні Ясен, глядь, а чорт коштує з голови до ніг мотузкою обплутаний. Повалив його Ясен на землю, зв'язав кінці мотузки, підняв чорта й кинув у море.

- Не будеш більше, нечиста сила, рибалок спокушати неводами-самохватами! Лежи тепер на дні, пускай тебе там краби щипають!

Довго жив ще старий Ясен, а коли помер, усе село його ховало. Але дотепер устковські рибалки стороною обходять те місце, де Ясен риса утопив. Каламутить там нечистий воду над собою, вири крутить, б'ється у люті чолом про морське дно.

Зараз ви читаєте казку Про рибалку й чорта