Тучевики

5-10-2016, 15:48 | Польські казки

Ішов мужик з ярмарку вночі через ліс, у липні справа була. Іде він, іде, і раптом на нього лютим холодом повіяло. Дивиться — неподалік вогник. Він туди. А там у багаття сидять якісь мужики. Заторопів він, потім придивився — по одежинці й по виду люди пристойні. Та вийшов він до них погрітися у вогню — вуж боляче холод його пробирав.

А ті люди були тучевики. Вони тільки що ставок лісовий заморозили, щоб льоду набрати на градобій. Побачили вони мужика й запитують:

- Ти хто такий?

- Я з такий-то й такий-то села.

- Ти чого вночі по лісу бродиш?

- З міста йду, з ярмарку. Дуже змерзнув, дозвольте мені у вогню обігрітися.

Тільки сказав, дивиться — а поруч ставок замерзлий, і холодом від нього так і віє. Здивувався він:

- Що таке? Ставок змерзнув!

Та тоді вони йому сказали, що, стало бути, не люди вони, а тучевики, що це вони ставок заморозили. Мов, потрібно їм льоду на градобій, який завтра у його селі весь хліб поб'є.

Злякався мужик, став їх зі сльозами благати, щоб пощадили вони хоча б його поле. У нього діточок купа! Чим же він їх прокормить, коли гради поб'є весь незжатий хліб?

Зглянулися над ним тучевики, обіцяли його поле вберегти.

- Але дивися, — говорять, — ще як пекуче буде й хмари тільки-тільки здадуться, ти винеси борони й своє поле ними познач. Та нікому ні слова!

Зрадів мужик, бігцем побіг додому, нікому ні слівця не сказав, а сам усе зробив так, як тучевики веліли.

На інший день до полудня парило. Та раптом зібралися грозові хмари, ударив гради — страшенний! Усі поля побив, у всього села. Тільки у того мужика поле вціліло.

Побачили це хазяї, розв'язали, що він чаклун, що це він гради навів, і потягли його до судді. Тільки там мужик розповів усе по совісті. Відпустив його суддя з миром.

Зараз ви читаєте казку Тучевики