Гелюнг-Перевертень і його працівник

7-06-2016, 15:07 | Калмицькі казки

Жила-Була баба. У неї було три сини: два перекірливі, а молодший - добрий, чуйний, розумний. Перед смертю покликала баба своїх синів і сказала:

- Я скоро вмру. Живете, діти, мирно. Так дивитеся: не зв'язуйтеся з гелюнгом.

Померла баба мати, їм дісталася у спадщину дірява кибитка так шолудива коза. Абияк перезимували брати.

- Піду пошукаю собі роботу, - сказав старший брат і відправився у дорогу-дорогу.

Іде він у ту сторону, куди вітер дме. Ішов, ішов - у степу застала ніч.

Приліг він на кургані, переночував. Рано ранком пішов далі. Дивиться: сидять у дороги три баби, зшивають тріснуту землю.

- Ех, ви!- мовив старший.- Так не здійсниться ваша справа.

- Не здійсниться й твій намір, хлопець, - відповіли вони.

Старший брат пішов далі. Ішов, ішов, і раптом назустріч йому йде гелюнг.

- Куди йдеш, хлопець?- запитав той.

- Шукаю собі місце. Прагну найнятися у працівники. - Іди до мене.

- Що за робота у тебе?

- Коней пасти, на кухні куховарити.

- Добре, - погодився хлопець і пішов з гелюнгом.

Поки новий працівник оглядав хазяйське подвір'я, гелюнг зарізав вівцю й наказав:

- Затопи, хлопець, піч, звари м'ясо.

Нарубав працівник дров, затопив пекти, поставив варити м'ясо. Справа у його руках спорилося. Праг він посолити м'ясо - під руками солі не виявилося. Вийняв працівник його з казана й зкдет свого хазяїна. Прийшов гелюнг.

- Ну як? Готове м'ясо?

- Готове.

- А ти солив його?

- Немає.

- Тоді я зараз принесу солі, - сказав гелюнг. Вийшов він з кухні й перетворився у рудий собаку. Працівник коштує у вікна й дивиться, як у Дворі діти відіграють. Помітив він рудий собаку, що зжер м'ясо, коли та вибігала з кухні. А отут, як на гріх, і гелюнг з'явився.

- Де м'ясо?- запитав він у працівника.

- Собака з'їв.

- Іди голодний пащі табун.

Підтяг працівник ремінь потуже, щоб їсти не хотілося, і пасе коней. Настала ніч. Гелюнг обернувся вовком, забіг у табун і заїв кращого коня. Помітив працівник сірого, коли він у ліс побіг. За вовком гнатися було пізно. Настав ранок. Прийшов працівник до гелюнгу.

- Лихо скоїлося, - сказав він.

- Що за лихо?

- Уночі заїв сірий вовк кращого коня.

- Чому розплачуватися будеш?!- закричав гелюнг і вбив працівника. Чекали, чекали брати старшого брата - не дочекалися.

- Піду і я пошукаю собі роботу, - сказав середній брат і відправився на пошуки заробітку.

Іде він по дорозі. Дивиться: сидять у дороги три баби, зшивають тріснуту землю.

- Агов, ви! Так не здійсниться вашу справу, - сказав він.

- Нехай, хлопець, негарним буде й твій намір, - відповіли вони. Іде середній брат далі. Зустрів гелюнга.

- Куди ти йдеш, хлопець?- запитав гелюнг.

- Шукаю собі хазяїна.

- Іди до мене коней пасти.

- Добре, - погодився середній брат.

Прийшли. Гелюнг зарізав вівцю й наказав зварити м'ясо. Зварив новий працівник м'ясо й вийняв його з казана. Задивився у вікно, а собака зжер усю

Баранину.

- Іди на кару голодним пасти коней, - сказав хазяїн.

Уночі, як і колись, він перетворився у сірого вовка, проникнув у табун і заїв кращу кобилу. Прийшов ранком середній брат до гелюнгу й говорить:

- Лихо скоїлося, кращу кобилу вовк заїв.

- Чому розплачуватися будеш?!- закричав гелюнг і вбив середнього брата. Чекав, чекав своїх братів самий молодший з них. Усі строки пройшли, а їх досі немає. Зібрався й він у дорогу-дорогу. Іде по степу, дивиться: у дороги сидять три баби, зшивають тріснуту землю.

- Так здійсниться ваша справа, - сказав він.

- Так буде добре й твій намір, - відповіли три бабусі й відразу сказали: - Коли, хлопчик, підеш звідси, те зустрінеш гелюнга. Він побере тебе до себе у працівники. Прийде гелюнг додому, заріже вівцю й змусить тебе варити м'ясо. А коли ти звариш, він скаже: "Вийми м'ясо, а я принесу солі". Та піде. Ти витягнися м'ясо й близько себе поклади батіг. Гелюнг-Перевертень прибіжить у кухню рудим собакою. Почне жерти м'ясо, а ти, скільки сил є, бий її батогом по переніссю. Утече вона, а Незабаром й гелюнг заявиться у кухню. Розділить перевертень м'ясо, ви пообідаєте, а на ніч він відправить тебе у табун коней сторожити. Ти не спи ніч, у табун він сірим вовком прийде. Буде крастися по балці, ти піймай, здери з нього шкіру й відпусти. Ранком, коли прийдеш до нього у будинок, ти побачиш: гелюнг буде лежати у по-стели з обдертою шкірою й репетувати не своїм голосом. Він запитає: "Чого ти прийшов?" Ти скажи йому: "Уночі піймав вовка, здер з нього шкіру, що з нею робити?" Подякував молодший брат бабусь і пішов далі. Зустрічається по дорозі гелюнг.

- Куди йдеш, хлопчик?- запитав він.

- Прагну найнятися.

- Іди до мене у працівники.

- А яка у вас робота?

- На кухні куховарити, коней стерегти.

- Що ж, згодний, - сказав молодший брат і пішов слідом за гелюнгом. Прийшли. Гелюнг зарізав вівцю, наказав йому м'ясо зварити. Затопив новий працівник пекти й, як тільки зварилося м'ясо, вийняв його з казана, розклав на столі.

Заходить у кухню хазяїн.

- Готове м'ясо?

- Готове.

- А ти його солив?

- Немає.

- Зараз принесу сіль, - сказав гелюнг і вийшов. А молодший брат, третій працівник, поклав біля себе батіг і коштує, робить вигляд, начебто дивиться у віконце. Вбігає на кухню рудий собака й кидається до м'яса. Працівник ну її батогом охаживать так, що вона ледве Ноги свої віднесла. Не встигнув батіг покласти - гелюнг-перевертень отут як отут. Ніс перебитий, око опух, від бороди одні жмути.

- Що трапилося?- запитав працівник хазяїна.

- Так дрібниця, спіткнувся про порожек. Пообідали. Гелюнг говорить: "Іди, хлопець, у табун, коней стерегти". Настала ніч. Коні паслися. Помітив працівник, що вовк по балці до табуна крадеться, з батогом у руках кинувся до нього.

Вовк - у степ, працівник - за ним. Довго гнався. Наздогнав, застромив йому у рота шапку й став охаживать сірого. Б'є й присуджує: "Це тобі за мого старшого братика, це тобі за мого середнього братика, а це ось від мене!"Бив, бив, так що сірий був радий-радісінек, коли із власної шкіри вискочив. Не до неї було - отут хоч би ноги віднести.

Настав ранок. Приходить працівник до гелюнгу. Дивиться - він на ладан дихає.

- Чого тобі?- простогнав гелюнг.

- Піймав я вовка, так він без шкіри втік, що з нею накажете робити?

- Іди ти... - Гелюнг ще щось праг сказати, так не встигнув: умер.

Зараз ви читаєте казку Гелюнг-Перевертень і його працівник