Лисиця й гусаки

17-06-2016, 11:41 | Ірландські казки

Усякий знає, що одне лише поява лисиці наганяє страх на гусаків, але тому це так, відомо далеко не всім.

На прогалині, у лісі, побилися раз дві гуски. Обидві з однієї зграї, обидві схопилися за один солодкий листок. Прибігли два гусаки довідатися, що трапилося, ну й самі відразу пустилися у бійку, — кожний за ту гусочку, яка йому більше сподобалася.

А потім приспіла й уся зграя, розділилася на два табори, і такий отут бій розгорівся, такий галас піднявся, що всі звірі у лісі всполошились.

Прийшла з розслідуванням і лиса й сказала, що не личить братам і сестрам, рідним і двоюрідним, тіткам і дядькам вступати у настільки ганебну суперечку. Нехай-Де краще підуть до розумного судді, розповідять йому всі як їсти й попросять дозволити їхня справа миром.

На це гусаки відповіли, що вони не знають жодного судді. Тоді лисиця скромно помітила, що люди вважають її більшим знавцем законності.

- Так-Те воно так, так ми чули, що всі законники дуже жадібні, — сказали гусаки. - Напевно, ви зажадаєте з нас занадто великий гонорар.

Хіба не соромно їй буде брати гроші зі своїх кращих друзів, відповідала їм лисиця. Вона із задоволенням розсудить їх просто так, з любові до гусаків.

Та було вирішено, що лисиця розбере ця справа. Вона зажадала, щоб дві призвідниці суперечки пішли з нею додому й розповіли їй усю історію. Та вони пішли з нею, і вона замкнула за ними двері, щоб ніхто не міг перешкодити їхній бесіді.

Незабаром лисиця вийшла й сказала, що необхідна присутність двох гусаків, і вони пішли за нею.

Ще через якийсь час лиса вийшла за двома свідками. Усе захотіли бути свідками. Але лисиця вибрала двох самі більші й жирні, тому що свідки повинні бути представницькими, сказала вона.

Незабаром вона вийшла ще за двома, щоб вони виступили захисниками. Та знову, тому що їй хотілося зібрати у себе представницьких осіб, вона вибрала самих гладких і жирних. Цього разу одне скромне гусеня помітило, що сама лисиця з кожною появою виглядає всі товстіше, кругліше й більше.

Ну так, пояснила лисиця, вона просто-таки розпухає від показань, які вона одержує у процесі ведення справи.

Після цього пройшло чимало часу, але ні лисиця, ні хто-небудь із їхніх побратимів не з'являвся, і гусаки, скільки їх там залишилося від зграї, розв'язали ввійти у будинок і довідатися, що відбувається. Вони знайшли лисицю сплячої на великолепнейшей пуховій перині, але жодного гусака поруч. Вони розбудили лисицю й запитали, де їх побратими. Лисиця зі здивуванням оглянулася навколо й викликнула:

- Ну хто б подумав, що зустрічається такий обман, таке віроломство у цьому зіпсованому світі!

- Що ви прагнете цим сказати? - запитали гусаки.

- Коли я вже зовсім знесиліла від їхніх доводів і неправдивих свідчень і була змушена, махнувши на усе рукою, прилягти на годинку й соснуть, я запитала, чи можу я покластися на них і просити їх повартувати, поки я сплю. Та вони у один голос заприсяглися мені, що можу. У простоті щиросердечної й наївності я без коливань, без сумнівів повірила їхньому слову. А куди ж вони тепер подіялися? ПРО, невірні! ПРО, підлі ошуканці! Залишіть із мною двох, — продовжувала вона, — самих більших, жирних, самих шановних, щоб я не почувала себе так самотньо, а іншим я наказую відправитися за цими низькими зрадниками, схопити їх і привести до мене. Та поки ви не знайдете їх і не приведете сюди для гідного покарання, не смійте показуватися мені на очі!

Та із цього дня, як зустрінуться гусаки, так і піде у них: га-га-га, га-га-га. Усе світло чує, як вони гогочуть, кричать один одному: «А-гу-си-где? А-гу-си-где?» Усе ще сподіваються почути новини про словонарушителях.

Зараз ви читаєте казку Лисиця й гусаки