Володар ворон

28-06-2016, 10:48 | Ірландські казки

Мені знову згадався Фиоргал Огаллехор з містечка, прозваного Хвіст Сірої Кобили, з його хронікою часів Темного Патріка, і я розв'язав привести вам ще один приклад мудрості цього маленького чоловічка. Розповім про той випадок, коли він урятував коннахтского короля від божевілля й не допустив, щоб усі його королівство перетворилося у один величезний божевільний будинок.

Король Коннахта був добрий король, але у нього було три безпутні сини, які й накликали на нього лихо. А вийшло усе через те, що вони зіграли презлий жарт із дуже небезпечною людиною: самим володарем ворон — Кромахи.

Кромахи був прадавнім чаклуном. Він жив у маленькій хатині у самій хащі лісу, втім, не так уже далеко від королівського зам-но. На верхівках дерев, що нависли над його хатиною, гніздилися ворони. Насправді це були не ворони, а біси, це вуж усякому відомо, і служили вони своєму дияволові — володареві Кромахи. Якщо хто насмілювався розгнівати їхнього володаря й тем заслуговував його проклін, одна з ворон залишала своє гніздо й усюди ішла за проклятим до його фатальної години.

Та ось подібно багатьом, у кого всього вдосталь, а занять ніяких, три королівські синки — Диклан, Дармід і Дати — розв'язали одного чудового дня зіграти над старим Кромахи просто так, нудьги заради, одну зі своїх жартів: засадили йому у димохід кам'яну плиту. Ну й чаклун ледве не задихнувся від диму.

Розлютований Кромахи гнався за ними до самого замка й там у присутності батька, у якого ледве серце не розірвалося від горя, прокляв їх і напророкував, що перший син стане злодієм і так усе своє життя й проживе злодійством; другий зробиться вбивцею й усе своє життя буде займатися вбивствами; а молодший перетвориться у жебрака й прожи-вет усе своє життя милостинею. А потім він прокляв і батька, який потурав синам і зробив з них таких ось шахраїв, і напророкував, що він буде жити, щоб бачити, як зла доля осягнеться одного за іншим усіх його синів; буде жити й жити, щоб бачити, якою миленькою справою займаються усе своє життя його чаду, поки не проб'є ах остання година.

Бідний батько, убитий горем, відразу зліг. Та у ту ж мить у його спальню влетіли чотири ворона Кромахи й розсілися на чотирьох стовпах його ліжка.

Та не встигнули розсістися, як відразу прийнялися зловісно каркати:

- Карр! Карр! Карр!

Нещасний зарився з головою під ковдри, але вороняч лемент розносився по всьому замкові, проникав у кожну кімнату, приводячи у розпач усіх смертних, хто перебував під дахом замка.

Та з кожним днем ставало усе гірше.

Удень або вночі, у чи понеділок, у неділю, ранком, опівдні або опівночі чотири чорні дияволи ні на секунду не закривали свої ковтки, не припиняли своє мерзенне каркання.

Чого тільки не робила армія докторів, єпископів, філософів і великих учених, покликаних із цієї нагоди у замок, але дияволи однаково не здавалися. Та не тільки у одного короля розхиталося здоров'я й скаламутився розум, страждали всі грішні, хто жив у замку або біля нього; розпач охопив усе королівство, усім видалося — близький кінець світу.

Положення стало вже безнадійним, коли ці дурні звістки вибралися за межі Коннахтского королівства й проникнули у Донеголські гори. Вони дійшли й до вух Темного Патріка на його картопляному полі. Смутно зробилося у нього на душі, і ось він захлопнув двері своєї хатини й покрокував у Коннахт.

Коли цей бідняк представився у замку й попросив відвести його у королівську спальню, слуги прагли було напустити на нього собак. Але королева почула шум і запитала, що трапилося. А тому що серце її розривалося від горя й розпачу й вона готова була испробовать будь-який навіть самий безглуздий засіб, вона сказала:

- Раз вуж ніхто з наших найбільших докторів і вчених не зумів нам допомогти, цей темний бідняк гірше однаково нам не зробить. Уведіть його, і будь що буде!

Та Темний Патрік опинився у спальні короля, оточеного юрбою філософів, архієпископів і їм подібних. Та всі вони відразу стали метикувати, що розумніше: образитися й покинути королівський замок або залишитися у своїх кріслах, тримаючись за боки від сміху. Однак з поваги до королеви вони розв'язали залишитися байдужими, що й виконали.

Темний Патрік увійшов і поклонився їм усім, як теперішній придворний, а потім попросив викласти всю справу, що й було виконано. Він подивився на чотири ворон, рассевшихся на чотирьох стовпах ліжка, і велів покликати трьох принців.

Він запитав першого, старшого, принца, як його кликати.

- Мене завут Диклан.

- А який проклін наклав на тебе нечистий?

- Він сказав, що я стану злодієм і усе моє життя буду красти.

Темний Патрік повернувся до королеви, що стояла поруч із ним, що й тремтіла від страху, і сказав їй:

- Негайно відішліть Диклана у кращу школу законів у Ірландії. Нехай стане суддею, і жоден законник до нього не причепиться!

Та у ту ж мить ворона, що сиділа у узголів'я на Яевом стовпі ліжка, випустила пронизливий Лемент, від якого у всіх мороз пробіг по шкірі, розправила крила й вилетіла у відкрите вікно.

Темний Патрік звернувся до другого принца:

- А як тебе кличуть?

- Моє ім'я Дармід.

- Яке ти заслужив проклін?

- Я стану вбивцею й усе моє життя буду робити вбивства.

Темний Патрік повернувся до тріпотливої королеви й наказав:

- Негайно відішліть Дармида у кращу медичну школу. Нехай вчиться й стане лікарем, і ні одну смерть йому не поставлять за провину!

Та отут ворона, що сиділа у ногах ліжка на правому стовпі, бачила пронизливий лемент, від якого у багатьох завмерло серце, розкинула крила й вилетіла у вікно.

Темний Патрік звернувся до молодшого принца:

- Як твоє ім'я?

- Дати.

- На яке прокляте прирік тебе Кромахи?

- Я буду злиденним і усе моє життя буду жити милостинею.

Темний Патрік повернувся до королеви, що задихається від хвилювання.

- Не втрачаючи дорогоцінного часу, — сказав він, — відішліть цього юнака у кращу семінарію. Нехай стане священиком, і Бог не засудить його за даровий хліб! Мерзенний ворон, що сидів на лівому стовпі у ногах ліжка, видав пронизливий лемент, розправив крила й забрався у вікно.

Радість, що поступово заповнювала королівське серце, змусила його піднятися у постелі й закричати від щастя. Та у ту ж мить четвертий і самий лиховісний ворон випустив несамовитий лемент, який напевно вуж рознісся на всі чотири сторони Коннахтского королівства, і теж вилетів у вікно.

Темний Патрік скромно відмовився від усіх почестей, які король і королева з радощів пропонували йому. Він відмовився й від поста Головного Порадника, який усі єпископи, учені й філософи слідом за королем і королевою просили його прийняти. Він сказав їм, що він простий і темний горець і не звик жити при дворі, у замку, серед великих учених чоловіків, що може бути щасливий тільки у своїй жалюгідній хатині у Донеголе, обробляючи своє малюсіньке поле — усього два акри на схилі гори.

Та, перекинувши через плече вузлик, він рушив у шлях. Тисяча заздрих очей стежила за ним, поки його самотня фігурка виднілася на дорозі, що веде на північ.

Зараз ви читаєте казку Володар ворон