Хлопчик і раджа

14-08-2016, 16:56 | Індонезійські казки

Жив колись могутній раджа. Одного разу він пішов купатися у великому ставку. Вода у ставку була чиста, а колом росло багато гарних квітів. Перед тем як увійти у воду, раджа зняв з пальця перстень і поклав на березі. Купаючись, він не помітив, як підійшов якийсь хлопчик і побрав перстень. "Почне раджа розшукувати свою коштовність, - подумав цей хлопчик, - і я тоді з ним познайомлюся".

Та правда: коли раджа виліз із води й побачив, що персня ні, він наказав підданим шукати його й обіцяв щедро нагородити того, хто поверне йому пропажу. Почувши про обіцянку раджі, хлопчик поспішив до нього й сказав:

- Пан мій, твій раб знає, де перстень.

- Принеси його, і якщо виявиться, що він і справді мій, я обов'язково нагороджу тебе, - сказав раджа.

Хлопчик приніс перстень, раджа дуже зрадів й дав хлопчикові багато дорогих речей і смачної їжі.

Пройшов якийсь час, і неподалік від столиці зупинився невідомий корабель. Корабельник зійшов на берег, несучи із собою двох каченят і обрубань чорного дерева. Він відправився прямо до раджі, вітав його й сказав:

- Якщо пан зможе сказати своєму рабові, який із цих каченят селезень, а який качка й де верх і низ у цього обрубка дерева, я готовий подарувати панові свій корабель.

Довго розглядав каченят раджа, але так і не зрозумів, який з них селезень, а який качка. Тоді він велів покликати хлопчика, нашедшего його кільце, і сказав йому:

- Хей, хлопчик, зараз я випробую твій розум. Ось два каченята. Ти повинен сказати мені, який з них селезень. А ось обрубок стовбура чорного дерева -

Ти повинен угадати, який з його кінців нижній, а який верхній. Скажеш правабоно - станеш замість мене раджів, помилишся - тебе стратять. Дуже злякався хлопчик і попросив кілька днів на міркування. Пішов він до моря, сіл на березі й став думати, який же з каченят селезень. Але як це довідатися, якщо на вид вони зовсім однакові? Та як відрізнити верхній кінець обрубка від нижнього? Він так довго думав, що у нього навіть голова запаморочилася. Йому згадалося, як він обдурив раджу. "Не інакше як раджа довідався, що це я сховав його перстень, і розв'язав убити мене. Видне, не минути мені смерті. Краще вже мені самому утопитися", - розв'язав хлопчик і кинувся у море.

Але, напевно, ще не пробив його година, тому що він не втопив. Хвилі підхопили його, і коли він отямився, то побачив поруч корабель, що коштує на якорі. На палубі розмовляли матроси.

- А де зараз наш начальник?-запитав один.

- У раджі: він говорив, що прагне потягати з ним розумом, -відповів іншій.

- Потягати розумом? У чому ж?-запитав третій.

- Він відніс до раджі двох каченят і сказав, що, крім нього, ніхто не зможе вгадати, який з каченят селезень.

- ПРО, це і я можу вгадати. Треба піднести їх обох до води-який раніше ввійде у воду, той і селезень.

- Але це ще не усе: ти бачив обрубок стовбура чорного дерева з однаковими кінцями? Отож: капітан говорить, що ніхто, крім нього, ніколи не довідається, який кінець нижній, а який верхній.

- ПРО, це теж легко - потрібно тільки вилучити колода у воду. Верхній кінець легше, і він виявиться над водою, а нижній відразу ж зникне під водою. Хлопчик дуже зрадів, тепер боятися йому було нема чого. Він відразу повернувся у палац до раджі й сказав:

- Твій раб готовий виконати веління пана, - призви сюди корабельника, і нехай він принесе каченят і обрубань стовбура чорного дерева. Раджа наказав негайно покликати корабельника й, коли той прийшов, запитав хлопчика:

- Ну, так який селезень?

- Пан, я прошу, щоб цих каченят віднесли до води, - сказав хлопчик. Раджа погодився, і вони пішли до води. Хлопчик випустив обох каченят, і один з них відразу стрибнув у воду, а іншої пішов за ним небагато пізніше. Та тоді хлопчик сказав раджі:

- Пан, той каченя, яке першим увійдете у воду, і є селезень. Корабельник змушений був підтвердити слова хлопчика. Тоді раджа наказав:

- А тепер покажи, де верхній, а де нижній кінець у обрубка чорного дерева.

Хлопчик побрав обрубок, оглянув його з усіх боків, потримав у руках і вилучив у воду.

- Пан, верхній кінець той, який над водою, - сказав він раджі.

Та знову корабельник підтвердив слова хлопчика. Довелося раджі виконати обіцянка й поступитися хлопчикові свій трон.

Зараз ви читаєте казку Хлопчик і раджа