Звідки у койота хитрість

26-08-2016, 11:37 | Індійські казки

Було це у ті часи, коли мир тільки створювався. Могутній Карейя спочатку пустив риб у океани, потім звірини у ліси, а потім створив і людину. Усі звірі тоді були однакові по силі, тому Карейя призвав до себе людину й сказав:

- Зроби стільки луків зі стрілами, скільки я створив звірів. По моєму знакові роздаси їхнім звірам. Найбільший лук і стріли віддаси тому, хто буде найдужчим. Самий маленький - тому, у кого сил буде найменше. Людина прийнялася за справу й до кінця дев'ятого дня наготував саме

Стільки луків зі стрілами, скільки створив звірів Карейя. Потім Карейя скликав усіх звірів і оголосив, що ранком наступного дня до них прийде людей і дасть кожному по луку. Той, хто одержить найбільший, одержить і найбільшу силу. Звичайно, кожному звірові хотілося одержати лук першим. А койот розв'язав перехитрити всіх. Задумав він взагалі не спати у ту ніч. Адже якщо він першим побачить людину, те найбільший лук, вуж звичайно, дістанеться йому. Настала ніч, усі звірі відправилися на спочинок, койот теж ліг і прикинувся сплячим. Опівночі йому не на жарт захотілося спати, ока самі собою закривалися. Він підхопився й початків бродити, але спати хотілося всі нестерпимей. Койот прийнявся стрибати й скакати, щоб скинути дрімоту, але шум цей розбудив звірів. Довелося йому припинити своє заняття. Сон наступав усі неодолимей, і ока у койота сліпалися. Тоді побрав він дві палички, загострив з обох кінців і вставив замість розпірок між століття. Проробив це й розв'язав, що тепер-те можна спокійно заснути, адже ока будуть самі стежити за ранковою зіркою, і, тільки-но вона з'явиться на небокраї, він устане. Але вже через кілька хвилин койот міцно спав, а гострі палички, замість того щоб удержати віка відкритими, приміцно пришпилили їх. 1ак що, коли зранку всі звірі стали підніматися, койот спав як убитий. Вийшли звірі зустрічати людину й одержувати свої луки. Найбільший був вручений кугуару, що випливає ведмедеві, а передостанній лук дістався жабі. Але залишався ще один, самий маленький лук. - Кого зі звірів я пропустив? - запитала людей.

Стали звірі озиратися навколо й отут увндели койота, який як і раніше спав мертвим сном. Засміялися звірі й прийнялися танцювати довкола нього. Потім підняли койота й підвели до людині, тому що сам він нічого не бачив - адже ока його були щільно зімкнуті паличками. Людина вийняла палички й вручив койотові самий маленький лук. Звірі так реготали, що людині стало жалко койота, якого відтепер сторонньої визнати самим слабким зі звірів, Та він розв'язав замовити слово перед Карейей на захист койота. Тоді-Те Карейя й погодився виділити койотові хитрості більше, ніж кожному зі звірів. Ось звідки у койота хитрість.

Зараз ви читаєте казку Звідки у койота хитрість