Як койот танцював із зіркою

26-07-2016, 08:50 | Індійські казки

Великий Дух наділив койота більшим чаклунським дарунком. Ось чому койот такий спритний і хитрий. Ішов час, і койот загордився, що він усіх розумніше, усіх хитріше й навіть Великий Дух йому тепер дарма. Насправді ж койот був не глупее, але й не розумніше багатьох - багатьох звірів. Судите самі. Якось раз спало койотові у голову:

- Прагну станцювати із зіркою! Сказане - зроблене. Зійшла на небо зірка, і койот негайно крикнув їй:

- Агов, зірка! Спустися-но нижче так почекай мене! Я прагну станцювати з тобою!

Зірка послухалася й спустилася. Ухопився койот за неї, і зірка підняла його у небо. Носиться зірка по небозводу, то нагору підніметься, то вниз опуститься - утоми у койота лабети, зовсім заніміли.

- Послухай-но, зірка! я який! Я усе можу!

Якось уночі сидить койот у свого житла й бачить - над горою сходить якась незнайома зірка з довгим блискучим хвостом. Койот і говорить:

- Що за жвава зірочка! Ось би потанцювати з нею! Агов, зірочка з довгим хвостом! Почекай мене! Спустися нижче й давай станцюємо! Зірка стрімко прянула вниз, койот ухопився за неї, і зірка рвонулася у небесний простір.

Та знову койот прикро помилився! Із землі він і уявити собі не міг, як швидко мчиться зірка! Койота шпурляло зі сторони убік, і зрештою лабети його, одна за іншою, відірвалися. А потім і зовсім упав койот на землю й розсипався на шматочки.

Але що це? Шматочки раптом почали стягатися, зростатися, і ось койот знову живий, здоровий і непошкоджений. Так тільки це швидко позначається, насправді, перш ніж койот устав на ноги, пройшло, виявляється, цілих десять років, і правої лапи у койота не стало - вона як і раніше кружлялася разом із зіркою. Отут Великий Дух і говорить;

- Друг койот! Я даровал тобі чотири життя. Дві з них ти вже розтратив даремно, тепер бережися!

-Зглянься! - заволав койот. - Поверни мені праву лапу!

- Друг мій, проси про це зірку, - відповів Великий Дух. - Наберися терпіння, почекай, поки зірка знову зійде над горою. Тоді, можливо, вона й віддасть тобі твою пропажу.

- А коли вона сходить? - запитав койот.

- Раз у сто людських життів, - відповідав Великий Дух. Говорять, койот і понині чекає зустрічі з довгохвостою зіркою.

Зараз ви читаєте казку Як койот танцював із зіркою