Лалмаль

6-07-2016, 08:19 | Індійські казки

Жив у одному селі бідний пастух. Та був у нього син. Кликали його Акхун. Батьки Акхуна вмерли у один рік, і залишився він на світі один. З тієї пори засумував Акхун, ніхто більше не бачив його веселим.

Якось раз Акхун пас овець і забрів з ними у дрімучий ліс. Присів він під могутній деодар, задумався про свою нещасну долю й не помітив, як настав вечір. Опам'ятався, дивиться - усе вівці у нього розбрелися й знайти їх у темряві немає можливості. А без овець йому у село не можна вертатися. Так і залишився Акхун сидіти па тому ж місці під деодаром.

Раптом десь за деревами засвітився вогник. Акхун устав і пішов на світло. Продерся він крізь густі зарості й бачить: на камені біля джерела горить світабоник, а поруч сидить гарна дівчина.

Поклонився їй Акхун і запитує:

- Як тебе кликати, шановна пані?

- Кличуть мене Лалмаль, - відповідає вона.- А що ти такий сумний? Розповів їй Акхун про свою сирітську частку й поскаржився:

- Нікому я тепер не потрібний і ні від кого не чую доброго слова. Тому я завжди сумний.

- Не сумуй, - утішила його Лалмаль. - Якщо прагнеш, я буду тобі

Допомагати. Тільки помни умову: ніколи не домагайся моєї любові й не говори, що прагнеш на мені одружитися.

- Згодний, - зрадів Акхун.- Невже ти насправді прагнеш допомогти мені?

- Так. А поки залишайся у мене.

Цю ніч Акхун провів у хатині, де жила Лалмаль, неподалік від джерела. На інший ранок Лалмаль веліла Акхуну гарненько умитися, одягла його у гарні дорогі одяги й сказала:

- Тепер ти повинен піти до царського двору. Там ти зустрінеш продавця коштовностей. У нього будуть дві перлини: одна теперішня, інша фальшива. Спочатку він покаже цареві теперішню, потім фальшиву. Коли цар

Захоче купити ці перлини, ти скажи: "Остерігайся обману, високоповажний цар! Друга перлина підроблена, не купуй її. Якщо прагнеш переконатися, що я говорю правду, розколи її!"

Акхун слухняно відправився до двору, і усе трапилося так, як говорила Лалмаль. Цар побачив, що юнак розбирається у коштовностях, і призначив його хоронителем своєї скарбниці. Колишній скарбник, чиє місце зайняв Акхун, затаїв образу й став думати, як би помститися юнакові. Одного разу колишній скарбник прийшов до царської дочки й сказав:

__ Царівна! чи Знаєте ви, що новий хоронитель царської скарбниці - маг і чарівник? Варто вам наказати, і він дістане усе, що завгодно. Я чув, у дочки сусіднього царя з'явилося дивовижне райське намисто.

Царівні дуже захотілося одержати небачене намисто. Вона пішла до батька, і цар наказав Акхуну виконати її бажання.

Засмутився Акхун. "Тепер я загинув", - розв'язав він. Не знаючи, що почати, прийшов він до Лалмали й гірко заплакав. Лалмаль розпитала його про усе й прийнялася заспокоювати.

- Не горюй через таку дурницю, - сказала вона.- Лягай-но відпочивати й

Спи спокійно всю ніч. А рано ранком піди до джерела, де ти зустрів мене. Туди прийде купатися небесна пери. Коли вона роздягнеться й увійде у воду, побери потихеньку її одяг і сховайся. Після купання вона стане шукати одяг. Тоді вийди

До неї й розкажи про своє горе. Змусь її пообіцяти, що вона дасть тобі райське перлове намисто, і тільки тоді поверни їй одяг. Перед світанком Акхун був у джерела. Усе вийшло так, як говорила Лалмаль. Акхун зажадав у пери обіцянки, що вона дасть йому намисто, і повернув їй одяг. Пери одяглася й початки весело реготати. Та поки вона сміялася, з її вуст сипалися прекрасні перлини. Акхун зрадів, підібрав ці перлини й, подякувавши пери, повернувся до Лалмали. Вона нанизала перлини на золоту нитку, і Акхун з намистом прийшов у палац. Одержала намисто царівна, засміялася від радості, дивиться на нього, не намилується.

Після цього у Акхуна з'явилося ще більше таємних заздрісників. Та стали вони шукати будь-якого способу погубити його. Одного разу головний радник царя, який теж не злюбив Акхуна, сказав своєму государеві:

- Про великий володар! Хоронитель вашої скарбниці хва-стає, начебто він всесабоний маг і чарівник і може виконати будь-яке ваше бажання. Ви могли б легко перевірити, чи правду він говорить. Накажіть йому відправитися у рай і принести звісточку від вашого покійного панотця. Та ось у той же день, як Акхун з'явився

У палац, цар звернувся до нього зі словами:

- Послухай, Акхун! Є у мене до тебе одна справа. Воно не простої, але я сподіваюся, що ти зумієш його виконати.

- Я готовий коритися вашій величності, - шанобливо відповів Акхун. Тоді цар сказав:

- Накажи спорудити похоронне багаття й зійди на нього. Коли тебе спалять і ти потрапиш у рай, розшукай там мого покійного панотця й принеси мені від нього звісточку.

Від цих слів у Акхуна застигла кров у жилах. Але він зумів опанувати собою, помовчав небагато й сказав:

- Це справа важка. Мені потрібно подумати. Завтра я дам відповідь. Цар погодився.

- Якщо ти відмовишся, я накажу тебе повісити, - додав він. Бідолаха Акхун у тузі пішов до Лалмали й повідав про своє нове лихо.

- Якщо ти не врятуєш мене, я загинув!

- Не горюй, - утішила його Лалмаль.- Це суща дрібниця. Піди завтра до

Паную й зажадай у нього половину скарбниці на витрати у шляху. Скажи ще, що ти будеш у отлучке чотири місяці.

На інший день Акхун передав цареві усе, що веліла Лалмаль. Цар повірив Акхуну й дав йому половину своєї скарбниці. Тоді Акхун повернувся до Лалмали. Вона дістала килим і говорить:

- Розстели цей килим на похоронному багатті, спокійно сідай на нього й вели підпалити дрова. Коли вогонь розгориться, килим підніметься у повітря й віднесе тебе. Ніхто цього й не помітить.

Акхун побрав килим і повернувся до двору пануючи. Склали із дров похоронне багаття. Акхун зійшов на нього, розстелив килим, сіл і зробив вигляд, начебто читає заклинання. Коли вогонь розгорівся, килим непомітно для глядачів піднявся у повітря й переніс Акхуна у хатину Лалмали. Через чотири місяці Лалмаль сказала Акхуну:

- Тепер пора тобі вертатися. Ось тобі лист і два яблука: срібне й золоте. Віддай усе це паную.

Коли Акхун з'явився у палац, його головні недоброзичливці - колишній скарбник і головний радник - перелякалися. Акхун поклонився цареві й подав йому яблука й лист. У листі було сказано: "Милий мій син! Я живу добре й насолоджуюся райським блаженством. Але мені дуже хотілося б побачити мого скарбника й головного радника. Прийшли їх скоріше до мене тим же шляхом, яким послав Акхуна. Більше я, віддяка богу, ні у чому не бідую. Дивися ж виконай скоріше моє прохання, не те я розсерджуся". Вислухав це цар і негайно віддав наказ:

- Негайно складете похоронне багаття! Треба зараз же відіслати у рай нашого колишнього скарбника й головного радника, не те панотець буде гніватися.

Швидко склали похоронне багаття. Як не ридали колишній скарбник і головний радник, як не молили царя зглянутися над ними, їх Усе-таки звели на багаття, і обоє вони згоріли у вогні.

А Акхуна цар у нагороду за вірну службу призначив своїм головним радником.

Радісний прийшов Акхун до Лалмали, а вона йому говорить:

- Ну ось, ти витримав усі випробування. Тепер, якщо прагнеш, можеш попросити, щоб я вийшла за тебе заміж.

Акхун давно вже був тайкома закоханий у Лалмаль і тому тепер несказанно зрадів.

Одружилися вони й щасливо прожили усе своє життя. З тих пір ніхто не бачив Акхуна сумним.

Зараз ви читаєте казку Лалмаль