Добрий пастух і цікава дівчинка

26-09-2016, 11:25 | Грузинські казки

Була на світі, а може, і ні, дуже бідна вдова, і був у неї маленький хлопчик. Хоч і працювала вона цілісінький день, злидарювала-кормила

Сина гірким сирітським хлібом, напувала солоними сльозами.

Підріс хлопчик і говорить матері:

- Досить тобі однієї томитися, піду у батраки!

- Добре, синок, іди, так тільки не забувай мене!

- Буде час - відвідаю, а немає - подам про себе звісточку, - відповів хлопчик і відправився у шлях.

Прийшов хлопчик до царя:

- Побери мене у пастухи, великий государ! Багато років кормила мене бідолашна мати. Настала тепер моя черга годувати її.

- Як не побрати до себе такого розумного! Цінуєш турботу матері, буде від тебе користь. Паси моїх овець три роки.

Пасе хлопчик овець, око з них не спускає, береже від жари й холоду. Пройшло три місяці. Відправився хлопчик відвідати матір, повіз їй овечий сир, масло, борошно.

Іде хлопчик і бачить - маленьке змієня на дорозі. Відніс він його у кущі й говорить:

- Не виповзай на дорогу, дурненький, розтопчуть тебе!

А змієня знову повзе на дорогу - нетямущий ще, не розуміє нічого. Хлопчик знову відніс його у кущі подалі й не дав загинути. Відробив хлопчик свій строк, прийшла настав час вертатися до матері. Дав цар пастухові овець за роботу й відпустив додому.

Крокує хлопчик по дорозі, відіграє на сопілці, жене овець. Та раптом бачить-змія на дорозі!

- Здраствуй, людей, довідаєшся мене?-говорить змія людським голосом.-Не забула я, що ти мені життя врятував. Обдарю тебе за твою доброту - будеш розуміти мову рослин і мова всіх тварин. Вівця мекне, кінь заірже, собака загавкає, птах защебече, дерево зашумить - усе зрозумієш. Тільки помни: прохопишся про своє вміння - звернешся у камінь, - сказала змія й сковзнула у кущі.

Коштує пастух як укопаний. Думає - привиділося. Підійшов до старого дерева й постукав кинджалом по стовбуру, начебто зрубати збирається.

- Ні-ні, мене важко зрубати. У мене твердий стовбур, кинджал зламаєш! Зріж краще молоде деревце, - сказало старе дерево.

Підійшов пастух до молодого деревця, а воно заплакало:

- Я прагну вирости більшим. Не губи мене! Посміхнувся хлопчик. Погнав отару далі. Спіткнулася одна вівця про камінь і пробурчала сердито:

- Щоб тобі скам'яніти!

Смішно стало пастухові, посміхається. Іде він далі, жене овець. За всіма шкутабогала стара кульгаючи вівця, а поруч біг баранчик. Чує хлопчик, мекнув баранчик:

- Мені так шкода тебе, мама. Ти кульгаєш і увесь час відстаєш від інших.

- Агов, синок, думаєш, я насправді кульгаючи?-сказала баранчикові стара вівця.- Тягну на собі прибиток усієї отари, того й кульгаю.

Хлопчик подумав: "Треба берегти цю вівцю. Без неї від усієї отари користі не буде".

Іде хлопчик далі. Бачить - на краю дороги коштує будиночок. У дворі сушиться зерно, а маленька дівчинка стереже його, відганяє птахів. Помітила вона пастуха на дорозі, злякалася й шаснула у будинок. Тільки вона зникла, злетілися із шумом птаха, сталі клювати зерно.

- Спасибі, пастух! Нехай буде у тебе стільки овець, скільки тут зерна! Наїмося досита, поки пройде твоя отара! - цвірінчать птаха. Розсміявся хлопчик і відігнав птахів. Вибігла дівчинка у двір і запитує:

- Ти чого смієшся?

Пастух нічого не відповів - не можна порушити наказ змії, - мовчачи пішов Далі. А дівчинка за ним. Іде й усе запитує, чого він сміявся. Набридла Хлопчикові цікава дівчинка. Зупинився він у поле під старим дубом Та ліг, начебто соснуть прагне. "Може, піде, - думає він, - відв'яжеться від мене". А на дереві сиділи ворона й вороня.

- Я цій людині ока зараз виклюю!-прокаркал вороня.

- Перегоди, маля, - говорить мати.- Людина хитра, може, він не спить Схопить тебе й уб'є.

Не послухалося вороня. Злетів з дуба й тільки праг клюнути хлопчика у око, як попався! Піймав хлопчик вороняти!

- Ненька, допоможи! Ненька, допоможи! - закричало вороня.

- Ну як я допоможу тобі, дурний? Розумів би людей наша мова, сказала б йому, що під дубом заритий глечик із золотом, відпустив би він тебе на подяку за це - відгукнулася ворона-мати.

Хлопчик випустив вороня, розколупав ціпком землю й знайшов глечик із золотом.

Цікава дівчинка усе це бачила й дуже здивувалася.

- Скажи, чому ти сміявся? Скажи, як ти довідався, що тут золото зарите? - пристала до нього з розпитами.

- Нічого я тобі не скажу! Відв'яжися ти від мене!

Не відстала від нього цікава дівчинка. До самого села йшла за пастухом і усе повторювала - скажи так скажи! Розсердився хлопчик:

- Якщо скажу тобі, то у камінь звернуся! А мені хочеться мати побачити!

Однаково не відстала від нього дівчинка: дуже вуж цікава була й уперта. Прийшов хлопчик додому, а дівчинка поговорити йому з матір'ю не дає. Заладила своє:

- Говори скоріше, чому ти сміявся! Мені додому треба, птаха зерно роздзьобають! Вийшов хлопчик у двір і чує, як півень говорить кішці:

- Що ти сидиш нудна? Вставай, побігай!

- Добре тобі носитися по двору, курей ганяти, а у мене таке горе! - А чого тобі горювати?

- Як - чого? Видасть хлопчик зараз свою таємницю цьому дівчиську й звернеться у камінь! Хто нас тоді годувати стане?

- Невже хлопчик такий дурний? Побрав би лозину й відбив у дівчиська полювання любопитничать, - сказав півень.

Подивувався хлопчик розважливості півня. Схопив лозину й назавжди відучив цікаву дівчинку запитувати про те, що її не стосується. Сподобався візирам спритний, тямущий хлопчик, сподобалися його розумні слова.

- Такий розумний хлопчик гідний бути спадкоємцем, - сказали вони й відвезли його до царя.

Зараз ви читаєте казку Добрий пастух і цікава дівчинка