Чорний злодій русского пануючи

23-06-2016, 16:12 | Бурятські казки

Чорний злодій русского хана був дуже спритним злодієм.

Одного разу він відправився у державу Манза-Хана, щоб ограбувати його банк. Іде він туди й зустрічається з однією людиною.

- Хто ти? - запитує його злодій.

- Я жовтий злодій Манза-Хана, — відповідає.

- А ти хто такий? - запитує злодій.

- Я чорний злодій русского хана, — відповідає.

- Виявляється, ми два злодії зустрілися, — говорять вони між собою.

Чорний злодій русского хана запитує:

- Ти спритний злодій? Що можеш ти дуже хитро украсти?

- Я-Те непоганий злодій, Коли птах висиживает яйця, я можу витягтися їх з-під неї так спритно, що вона й не помітить, — відповідає.

- А ви наскільки вмілий злодій? - спрашиеает жовтий злодій.

- Коли я знімаю підошви черевиків з пішоходів, вони не зауважують цього й далі продовжують іти без підошов.

Чорний злодій говорить:

- Я праг би подивитися, як ти дієш, коли береш яйця з-під птаха. Пошукаємо птаха. Яких легше знайти — болотних птахів або степових?

Вирішують, що швидше можна знайти болотних птахів. Бродять по берегу у пошуках птахів. Нарешті, помітили журавля, висиживающего яйця у гнізді.

- Ну, мій друг, я подивлюся, як ти стягнеш яйце з-під журавля. Дій.

Жовтий злодій повільно почав підкрадатися, скинув свої гутули, потім зняв панчохи. Підкрався поповзом, побрав одне яйце із двох, що перебували там і повернувся назад. Показав він яйце чорному злодієві, той подивився, як він побрав яйце, і похвалив. Жовтий злодій говорить:

- Я б праг подивитися, як ти знімаєш підошву гутула.

У цей час повз них проходила людей у черевиках.

- Зніми підошви ось у цієї людини, я подивлюся, — говорять.

Чорний злодій завжди носив із собою загорнений у шовк дуже гострий сталевий ніж. Ніж був такий гострий, що якщо на його лезо клали волосинку, то вона сама відтиналася. Злодій витягся ніж і пішов слідом за людиною у черевиках. Підійшов, подожил йому на плече руку й заговорив. Потім непомітно зняв ножем одну підошву з його черевика. Перейшов на іншу сторону, знову поклав руку йому на плече. Розмовляючи з ним, зняв іншу підошву. З підошвами повернувся назад. А пішохід, нічого не помітивши, пішов далі без підошов.

- Виявляється, ми спритні злодії зустрілися, — радіють вони.

Чорний злодій говорить:

- Я прагну ограбувати банк вашого Манза-Хана. Може бути разом спробуємо.

- Не зможемо, будинок-те кам'яний.

- Можна зробити, придумаємо що-небудь.

- Що ж ми придумаємо? Якщо є такий спосіб, я згодний, — сказав жовтий злодій.

Домовилися так і пішли до будинку жовтого злодія.

З китайської крамниці чорний злодій украв моток дроту. Нею вони обмотали кам'яний будинок банку. До напівночі вийшли сходи, по яких вони піднялися наверх. Усякими хитруваннями відкрили кришку, і жовтий злодій спустився у будинок.

- Ти подавай гроші, а я буду ухвалювати, — говорить чорний злодій.

Багато грошей витяглися за ніч. На світанку забрали сходи й пішли до жовтого злодія. Проходить день. На другий день із вечора до світанку знову брали гроші.

Настала третя доба. Манза-Хан зачув щось негарне й намазала підлога жовтим клеєм. Жовтий злодій спустився вниз і початків було подавати (гроші), але раптом приклеївся. Ніяк не може відірватися.

- Я ніяк не можу вийти звідси, я пропав. Відірви мою голову, — просить.

Тоді чорний злодій дротом відірвав йому голову й витягся. Прийшов до дружини жовтого злодія й говорить:

- Манза-Хан довідався, що ми грабуємо банк і намазала підлога жовтим клеєм. Жовтий злодій приклеївся до підлоги й ніяк не зміг вийти звідти. Тоді він мені сказав, щоб я відірвав йому голову, побрав її із собою, і тоді нас, можливо, не піймають.

Уночі чорний злодій прокинувся й почув, що ставлять печатка на їхніх воротах. Швидко вибіг він. Дивиться — а там дійсно печатка поставлена. Своїм гострим ножем він акуратно вирізав печатку й у ту ж ніч на всіх воротах проставив її. Ранком, коли Манза-Хан розв'язав його схопити за допомогою печатки, то побачив, що на всіх воротах красується печатка. Ніяк неможливо вгадати й схопити (злодія).

Манза-Хан розіслав листи, щоб зібрався весь народ. Чорний злодій говорить дружині жовтого злодія:

- Він розв'язав зібрати весь народ і поставити вартових. Усіх тих, що зібралися людей поставлять у два ряди, щоб між ними провезти тіло жовтого злодія. У такому випадку ми повинні бути там. Коли ти побачиш тіло жовтого злодія, з тобою стане погано й ти заплачеш, напевно. Так? - запитує він у дружини жовтого злодія.

- Сабоно заплачу, — відповідає та.

- Тоді є один спосіб, — сказав чорний злодій.

Він пішов на базар, стягнув там одне золоте блюдце, приніс і говорить:

- Коли ти підеш туди, постав це блюдце собі на голову. Коли наблизяться до тебе з тілом жовтого злодія, ти, напевно, заплачеш. Тоді упусти з голови на камінь золоте блюдо й, начебто журячись про зроблений, нахилися й голоси: «Горі мені, це блюдо із благословення моїх батьків було подаровано мені! Як я могла упустити!» — плач і ремствуй, а сама потихеньку збирай осколки блюда, поки не провезуть (тіло).

Нічого не помітили люди Манза-Хана.

Знову Манза-Хан кличе до себе злодія. Злодій прийшов. Манза-Хан у одному будинку приготував багатий стіл і запросив туди багатьох іменитих людей. Стіл ломиться від різної їжі, п'ють багато архи, пригощаються вдосталь. Деякі стали сабоно п'яніти.

Чорний злодій зробив вигляд, що теж сабоно сп'янів і звалився. Серед інших не було ні одного тверезого, усі сабоно сп'яніли й лягли спати. Потихеньку ввійшов одна людина й гострим ножем збрив половину бороди чорного злодія. Заштовхав у його внутрішню кишеню багато грошей і пішов, замкнувши за собою двері. Як тільки він вийшов, чорний злодій устав і своїм гострим ножем збрив у всіх інших по половині бороди. Витягся гроші, якими була наповнена внутрішня кишеня, і всім нарівно розклав у кишені.

Через якийсь час відкрили (люди хана) двері й коли прагли схопити чорного злодія, то побачили, що у всіх людей сбрита по половині бороди. У усіх у внутрішніх кишенях знайшли гроші. Так і не змогли схопити чорного злодія.

Коли ж люди прийшли у себе, то дуже здивувалися, чому у них сбрито по половині бороди, як опинилися гроші у їхніх внутрішніх кишенях. Здивувалися цьому й на тому розійшлися.

Знову Манза-Хан строго наказав чорному злодієві з'явитися до нього.

Чорний злодій відразу ж прийшов.

- Ти, друг мій, виявляється злодій. Це ти ограбував мій банк, — сказав.

Чорний злодій відповідає:

- Чому ви назвали мене злодієм? Я не вмію красти. Ви, вірно, обмовляєте на мене тільки за те, що я приїжджий, чужоземець. Ви не зможете довести, що я злодій, у вас немає ніяких доказів!

- Я прагну випробувати тебе, — говорить Манза-Хан. - Вісім моїх тушемелов будуть сидіти у одному будинку, вони протягом трьох доби будуть передавати з рук у руки по колу мою шапку. Ось за цей час ти повинен украсти ту шапку. Якщо не зможеш, я велю відрубати тобі голову. Якщо зумієш украсти, то відрубає голову восьми тушемелам, а тобі я дам половину свого багатства й зроблю ханом.

Тоді чорний злодій говорить:

- Так не вмію я красти. Чому ви мені даєте таке важке завдання?

- Як прагнеш. Якщо зможеш украсти, кради, якщо ні, так нехай буде по-твоєму. Коли я дав слово, так воно й буде! - говорить Манза-Хан.

- Покажіть мені будинок, де будуть сидіти тушемели, — просить чорний злодій.

- Геть у тому будинку будуть, — показує йому Манза-Хан.

Після цього чорний злодій сходив на базар, украв одну пляшку китайської горілки й, починаючи від будинку, де повинні сидіти тушемели, до будинку жовтого злодія вилив горілку. Під підлогою жовтого злодія вирив яму й по заходу розлитої горілки зробив підкоп прямо під будинком, де сиділи тушемели. Своїм гострим ножем він потихеньку вирізав отвір, у який могла пролізти рука, і став спостерігати через неї.

Вісім тушемелов сидять у будинку й, передаючи один одному шапку Манза-Хана, розмовляють:

- Чорний злодій даремно сюди приїхав. Манза-Хан відрубає йому голову. Ми-Те не дамо йому украсти шапку. Не полетять із плечей наші голови. Зовні у нас поставлена надійна варта. Протягом трьох доби ми не випустимо з рук ханську шапку й не дамо украсти.

Пройшла перша доба. Нарешті, пройшла й друга доба. На третю добу після напівночі тушемели починають дрімати. У усіх закрилися очі. Перш ніж передавати один одному ханську шапку, довго тримають у руках, дрімають, а потім передають. Злодій усе це бачить. Той тушемел, якому, дали шапку, тримає її у руках і дрімає. Злодій бачить, як повільно наближається ханська шапка й до отвору, під яким він сидів. Він висунув руку з отвору, один з тушемелов відразу поклав у його руку шапку. Він швидко побрав ту шапку й поповз до будинку жовтого злодія. Прокинулися тушемели, шукають ханську шапку, але ніяк не можуть знайти.

- Невже украв чорний злодій? Очевидно, прийшов час розстатися з головою, — розмовляють у страху (тушемели).

- Треба негайно піти до чорного злодія довідатися правду, — говорять.

Прийшли вони у будинок жовтого злодія й бачать, як чорний злодій тримає у руці ханську шапку. Після цього Манза-Хан відрубав голів восьми тушемелам, а чорному злодієві виділив половину свого багатства й зробив його ханом.

Зараз ви читаєте казку Чорний злодій русского пануючи