Бідняк і бохолдой

21-06-2016, 11:10 | Бурятські казки

У давній, давній час жив один бідний старий. У цього старого був єдиний син. Перед смертю старий покарав синові не переходити на іншу сторону юго західної гори.

Багато років пройшло з тих пір. Одного разу полював хлопець, перевалив він ту гору й виявився на іншій стороні. Дивиться – коштує там маленький курінь. Увійшов у нього хлопець, а там на столі приготовлене багато всякої смачної їжі, усе прибране. Наївся хлопець, сидить, дивується.

Приходить на інший день – знову приготовлена їжа. На третій день хлопець повернувся з полювання рано, сховався у дворі, чекає. Нарешті прийшла дуже гарна дівчина й стала готовити їжу. Хлопець увійшов у курінь, і почали вони розмовляти.

Хоча дівчина спочатку сабоно злякалася, але, поговоривши із хлопцем, дала слово стати його дружиною.

Одружилися вони й переїхали у один улус. А там усі люди стали любуватися дружиною того хлопця. Як піде вона за водою, так щораз їй зустрічається один лама. Сабоно полюбилася вона тому ламі. Прийшовши додому, дружина розповіла чоловікові, що у неї закохався лама й що він щодня приходить до річки зустрічатися з нею.

- Зустрічайся з ламою. При зустрічі розмовляй з ним люб'язно й мило, – порадив чоловік.

На інший день дружина пішла за водою, поговорила люб'язно з ламою й привела його додому. Чоловік усе передбачив, тому зник з будинку. Як тільки лама зняв із себе весь одяг, пролунав стукіт у двері й з'явився розлютований хазяїн. Дружина встигнула сховати ламу у заздалегідь приготовлений скриню з дьогтем і замкнути.

Назавтра чоловік піднявся рано й говорить:

- Поїду у місто, продам бохолдоя, що у скрині.

Запріг він коня, поставив на віз скриня з ламою. Їде у місто навмисно по поганій дорозі, по болотах і купинам, по більших каменях так вибоїнам. А лама лежить у скрині ледве живий, шпурляє й кидає його у усі сторони.

- Ось і прийшла мені смерть, – присуджує він. Доїхав до міста бідняк і на базар відправився, голосно став кричати:

- Продаю бохолдоя! Купуйте бохолдоя! Купите й подивитеся на нього!

Люди діву даються, тому що дотепер не бачили людину, що продає бохолдоя. Почув це один багатій.

- Що за чудеса? Я куплю бохолдоя за п'ятсот рублів, – сказав він і витягся п'ятсот рублів.

Бідняк побрав гроші, перерахував їх і відкрила скриня. А лама й насправді був схожий на бохолдоя, голий, увесь обмазаний дьогтем. Вискочив зі скрині й кинувся ладь. Люди дивляться й говорять:

- Так це й правда бохолдой.

Багатій так і залишився ні із чим, віддавши п'ятсот рублів.

Так бідняк обдурив і багатія, і ламу.

Зараз ви читаєте казку Бідняк і бохолдой