Чванлива ханша

2-09-2016, 11:27 | Бурятські казки

У давній час жив один хан зі чванливою ханшею. Коли хана не було будинку, ханша распутничала й ганьбила хана. Про усе це знав старший конюх хана й усе розповідав йому.

- Як би мені відскіпатися від цього паршивого конюха, — думає й ворожить ханша день і ніч.

Через це до того вона схудла, що залишилися шкіра так кістки.

Одного разу ввечері ханша поскаржилася ханові, що вона занедужала від дурних слів. Лежить і катається зі стогоном по ліжку. Хан запросив лікарів, але вони не допомагали їй. Затурбувався сабоно хан:

- Ну, моя дорога ханша, що тепер робити? Чим мені тебе вилікувати?

- Старший конюх тобі дорожче або твоя ханша? Один з нас двох повинен умерти — такий сон мені приснився. Поки він буде живий, я не зможу встати на ноги. Ніякі ліки мені, не допоможуть, — відповідає ханша.

- Що ти говориш, дорога? Як я можу стратити самого гарного старшого конюха? Завдяки ньому, множаться у моєму табуні швидконогі хулеги. Моє ім'я прославилося у далеких землях. Я про це не можу забути, — говорить хан.

- Хто тобі потрібніше, твоя хатан або конюх? - сказала чванлива ханша й лягла особою вниз.

- Що ж мені робити? - запитує хан у великій тривозі.

- Що робити, сам знай. Невже серед твоїх підданих немає такого конюха? Закони хана у твоїх руках, а хвороба не буде чекати твого розв'язку. Якщо прагнеш урятувати мене, зараз же ухвалюй рішення. Моє серце зупиняється, подих моє частішає, — застогнала ханша.

Стратити безвинного старшого конюха, який не має за душею гріха, важко. Хан викликав рабів.

- Ви повинні заготовити багато дров у ущелину гори. Хто до вас першим під'їде, схопите його, і, незважаючи ии на що; киньте у багаття. Якщо ослухаєтеся й не виконаєте наказу, усі ви будете горіти на тому ж багатті! Як виконаєте, відразу дайте мені знати! - карає хан своїм рабам.

Раби хана швидко зібралися й поїхали у зазначене місце. Навезли багато дров у лісі й розвели багаття до небес

- Який же грішник приїде сюди першим і перетвориться у попіл на цім багатті, — розмовляють раби меж собою й чекають.

Хоч шкода було ханові старшого конюха, але він повинен був зробити це. Він викликав старшого конюха й говорить:

- Раби поїхали у ліс на заготовку дров. Поїдь і прийми у них роботу.

Старший конюх швидко зібрався й поїхав на коні до ущелини гори.

По дорозі його зупинила одна жінка.

- Парубок, зупините коня, — просять вона.

- Що треба? Говорите швидше, кваплюся, — сказав він.

- Мій чоловік служить у хана вже третій рік. Немає жодної людини, який міг би заколоти вівцю. Діти мої прагнуть вареного м'яса й цим набридають мені. Прошу вас, допоможіть мені заколоти вівцю, — знову просить його жінка.

Як не квапився конюх, змушений був зайти до неї заколоти вівцю за всіма правилами. Квапиться він і прагне виїхати.

- Що ви, почекайте небагато! Не їдять м'ясо без бульйону, не одягають дегел без шва. Від готової страви не відмовляються, звичаями не зневажають, є така приказка, — сказала господарка.

- Так ні, я дуже кваплюся. Заїду наступного разу й покуштую.

- Коли квапишся, потрапиш у лихо, коли відкладаєш справи, залишишся ні із чим. Парубок, не порушуй звичай наших предків. Покуштуй чашку супу, — сказала жінки й поставила перед ним м'ясо із шапку й чашку супу.

- Що за жінка така, гостра на мову й із кмітливістю? - подумав про себе молодий ханський конюх і квапливо прийнявся за їжу.

Із задоволенням з'їв шматок м'яса із шапку.

- Мій чоловік, напевно, обманює мене, — подумала ханша й розв'язала побачити своїми очима, як буде горіти на багатті молодий ханський конюх. Тайкома від усіх вона села на коня й помчалася у ліс, де горіло багаття.

Поки молодий ханський конюх їв гарячу їжу, повз цю юрту проскакала ханша. Коли ханша під'їхала до багаття, раби хана подумали: «Видне вона винуватниця, легковажна й пихата ханша», схопили ханшу й, незважаючи на її сльози й благання, кинули у багаття.

- Чорна душа її разом з димом улетучилась, напевно. Ось покарана вона за те, що змусила нас мучитися отут, — говорять і сміються ханські раби.

Як тільки молодий конюх вибрався з юрти, відразу помчався щодуху до ущелини гори. Наблизившись до місця, побачив велике багаття. Вогонь піднімається до вершин могутніх сосен.

- Що тут відбувається? - запитує молодий конюх.

- Хто першим під'їде до багаття, тієї людину киньте у багаття, — так строго наказав нам хан. Згідно з наказом ми кинули у багаття прибулу першої ханшу й відправили до небес, — відповідають раби.

- Ой! Що ви зробили? Як же бути? Він праг, щоб ви спалили мене, — сказав конюх і рвонувся до багаття. Його силою зупинили раби.

- Друг, що ти робиш? Ми не маємо право спалити двох людей. Не було такого наказу! - пояснюють йому тих.

Раби прийшли до хазяїна:

- Хан-Панотець, ми виконали ваш наказ.

- Ну, тоді добре. Ідіть.

Раптом він побачив молодого конюха:

- Що?! Чому ви брешете? - з лементом підхопився з місця.

- Пощадите нас, хан-панотець! Ваш наказ ми виконали так, як нам було передано. Хто першим під'їхав до нас, того ми й спалили.

- Кого?

- Вашу ханшу.

Ганьблячи ледве не впав, почувши це.

- А ти де був? - запитав хан і зло подивився убік молодого конюха.

- Високошляхетний наш хан-панотець, пощадите мене. Там на дорозі живе одна жінка. За звичаєм наших предків, я заколов у неї вівцю й небагато спізнився, Я праг кинутися у багаття, але мене зупинили ваші раби, — говорить.

- Але у нас не було наказу від хана спалити двох, — говорять раби.

- Так, це правда, — сказав хан і схопився за голову. Так він сидів довго.

- Не видавай наказу, не обміркувавши, що готується їжу не залишай, — сказав він і від горя впав намертво.

Так говорять.

Зараз ви читаєте казку Чванлива ханша