Оріон, або три перетворення

1-10-2016, 15:10 | Бразабоські казки

Кажуть, що за давніх часів жили три брати, двоє неодружених, а третій - одружений. Неодружені жили окремо від одруженого. Один з них був виродливий, а іншої гарний собою, і ось він - те, гарний, чомусь розв'язав, що брат із заздрості наводить на нього псування, і замислив убити його. Одного разу красень як випливає заточив свій спис і запропонував братові:

- Підемо, братик, наберемо шафранних плодів урукум, щоб розмалювати тіло.

- Підемо, - погодився той.

Та вони відправилися у зарості урукум; прийшли вони, а гарний брат і говорить:

- Заберися-но, братик, наверх і набери побільше плодів. Виродливий брат піднявся вище й сів на товсту гілку, щоб набрати плодів удосталь. Та ось отут-те гарний брат, який стояв унизу, кинув спис і заколов його. Виродок відразу ж умер і впав на землю. А красень відрізав йому ноги й, кинувши труп, забрався геть.

Якийсь час через зовиця розв'язала відвідати братів чоловіка. Прийшла вона до них і відразу почала розпитувати:

- Як ви поживаєте?

- Так як завжди, добре!

- Ну а брат як?

- Теж добре. Прогулятися вийшов.

- Що ж, ну й добре.

Трохи пізніше зовиця розв'язала пройтися по лісу й, обійшовши зарості, наткнулася на тіло свого шурина з відрізаними ногами. Вона усе зрозуміла й побігла розповісти чоловікові про те, що трапилося,. Незабаром після неї прийшов до тіла брата й красень-убивця, він сказав:

- Кому потрібні відрізані ноги? Нікому. Хіба тільки рибам на корм. Так присуджуючи, схопив він відрубані ноги брата й кинув їх у ріку. Вони відразу ж перетворилися у рибок су рубай. Тіло вбитого брата залишилося на землі, але душу його піднялася у небо. Та перетворилася там у зірки. Зірка посередині - тулуб, а дві з боків - відрубані ноги. Так народилося сузір'я Епепим - Оріон. Брат-Убивця перетворився у зірку Кайюанон (Венеру), а одружений брат, що помстився йому за вбивство брата, став зіркою Итенья (Сиріус). Убивця тепер назавжди приречено дивитися на своїх братів на того, якого вбив, і на того, який йому помстився.

Зараз ви читаєте казку Оріон, або три перетворення