Хлазасе

26-10-2016, 13:42 | Зулуські казки

Колись дівчата йшли купатися, вони йшли. с двома дочками вождя: молодшої, дуже улюбленої своїм батьком; старшої, яку він не любив. Старша була Хлалусе; молодша Хлазасе. Та прийшли вони до заводі Гралися вони.

Коли вони зібралися вийти, вони побачили Кукумадеву Він побрав їхні фартухи.-Дівчини вийшли й сказали: Кукумадеву, дай наші фартухи. Він їм дав. Знову вийшли з води інші, говорячи також, сказали вони: Кукумадеву, дай нам наші фартухи. Так закінчили усе дівчини

Дочка вождя відмовилася просити Кукумадеву, щоб він Дав їй її фартух, Хлазасе, дочка вождя. Старшої дав Кукумадеву. Молодшої він не дав, тому що вона була горда.

Інші дівчата просили її, вони говорили: попроси ж, дочка вождя, Кукумадеву. Але вона не погоджувалася просити. - Сказали інші дівчата, тепер ми тебе залишимо. Та вони її залишили.

Коли вона побачила, що вона кинута іншими дівчатами, вона схопила Кукумадеву, думаючи, відняти свій фартух. Вона боролася з Кукумадеву. Кукумадеву потяг дівчину й поринув з нею у заводь. Знову боролася з ними у заводі дівчина. Дівчина не могла здолати, не міг здолати й Кукумадеву. Та тоді він залишився у заводі, тому що він утомився. Та дівчина залишилася, тому що й вона утомилася. Там спав Кукумадеву й дівчина.

Ранком Кукумадеву пішов, бажаючи покликати інших Кукумадеву, тому що він не здолав, дівчина була сабона. З'явився один звір і сказав дівчині, сказав він: іди, тому що Кукумадеву пішов кликати інших Кукумадеву. Та побрала та дівчина свій фартух, вийшла з води; і відправилася вона, пішла вона додому.

Вона досягла будинку й говорили дівчини: вона досягла Зрілості. Увійшла вона до своїх у хатину. Заплакала її мати й запитала. Куди йдеш ти? раз дівчини говорять, ти досяглася зрілості. - Відповіла вона: вони мене кинули у Кукумадеву. - Її мати повідала її батькові, говорячи, дитя наше було у Кукумадеву. Її батько побрав свій спис, нагострив його, перепинив шлях дівчатам і сказав: подайте мені дитя, щоб я міг його бачити. Вони засміяли його. - Сказали вони: твоя любов до неї очевидна, тому що ти прагнеш її бачити у зрілості. - Сказав її батько: досить, наказую я, подайте мені її, щоб я міг її бачити.-Дівчата відмовилися й сказали: вона досягла зрілості; ми її не покажемо. Розсердився її батько, увійшов він у хатину: дівчини схопили його; він перетруснув циновки й побачив, що його дитя там немає. Та схопив він дівчат, вийшов з ними назовні й усіх їх убив. Він убив і дочку вождя, свою Хлалузе, він убив усіх дівчат.-Запитали тоді люди: вождь, чому ти вбив дітей? - Сказав він: вони вбили Хлазасе. Вони кинули її у Кукумадеву. Та показав він Хлазасе. Та дивували всі люди, тому що, Прийшовши, дівчини говорили, - вона досягла зрілості.

Та батько Хлазасе скликав плем'я й сказав: нехай буде знайдений Кукумадеву. Та відправилися з дочкою вождя. Вона їм і показала заводь. Розсердився Кукумадеву й вийшов; вони він-убили.

Та вийшли усе дівчини всієї країни; тому що Кукумадеву приходив і сидів у заводі, де перебували дівчата, він їв дівчат живцем. Та вернулися з ними, прийшли з ними додому. Батьки дівчат почули розмову: - наші діти звільнені. Вони прийшли з худобою, щоб побрати своїх дітей. Дали вони биків Сикулуми. Та пішли зі своїми дочками.

Правила дочка вождя Хлазасе, правила вона з малими дівицями. Її батько зарізав биків, щоб порадувати своє дитя, тому що вона була сьедена Кукумадеву. Батьки дівчат дуже дякували йому, який витягся їхніх дітей з Кукумадеву,, тому що він його вбив.

Говорять, що Кукумадеву не мав вовни, він був довжин-ним і більшим звіром. Тих дівчат він ковтав, він їх не їв.

Зараз ви читаєте казку Хлазасе