Останнє щупальце восьминога

27-08-2016, 13:31 | Японські казки

Жив у колишні роки біля бухти Симоура один старий рибалка зі своєю дружиною. Занедужав він ломотою у костях і зліг у постіль. Довго за ним доглядала баба, але йому усе не легшало. Нарешті говорить старий:

- Мені на їжу й дивитися-те огидно. Ось восьминога я поїв би. Може, мені б і Полегшало...

А пора стояла - дощова. Прикрилася баба більшим парасолем і пішла на берег моря. Заглядає вона у щілині між каменями, де восьминоги ховаються. Але не побачила жодного.

Села баба на скелю, закрила очі й молить:

- Боги, милостиві боги, допоможіть мені піймати восьминога, щоб могла я вилікувати мого старого!

Відкрила вона ока й раптом бачить: здалося біля самих її ніг шупальце величезного восьминога.

Ось радість! Відрізала вона це щупальце ножем, віднесла додому й нагодувала старого.

У перший раз за свою хворобу поїв старий рибалка з полюванням, і насправді стало йому небагато легше.

На інший день пішла баба до розпадини між каменями, - і знову восьминіг висунув з неї своє щупальце. Відрізала друге щупальце баба й нагодувала свого чоловіка.

На третій день трапилося те ж, і на четвертий, і на п'ятий... Приїлося старому м'ясо восьминогів. Уже він і дивитися-те на нього не прагне.

Але бабу жадібність здолала. Стала вона носити м'ясо восьминога на базар і усе вважала, скільки у нього щупалець залишається. Нарешті залишилося у восьминога одне останнє щупальце. Але ж і за нього можна гроші виручити!

На восьмий день рано ранком поспішила баба до моря. Нахилилася вона до розпадини між скелями, дивиться у воду... Отут раптом оповилося навколо її шиї міцним джгутом останнє щупальце восьминога. Потяг восьминіг бабу у морські хвилі.

Довго чекав її старий рибалка й стривожився. Зашкутабогав він на своїх хворих ногах до берега, дивиться по сторонах. Ніде баби не видне. Нарешті доплівся до прибережних скель, заглянув у розпадину...

Коштує його баба на дні моря й тримає над собою розкритий парасоль.

Заволав отут старий, не пам'ятаючи себе:

- Баба, баба, що ти там робиш? Кинувся він за нею у воду й втопив.

Говорять, що й зараз, якщо подивитися у тому місці зі скелі під час найбільшого весняного відливу, можна побачити на дні моря старухин парасоль.

Зараз ви читаєте казку Останнє щупальце восьминога