Похорон кобеля

24-06-2016, 09:49 | Російські народні казки

Жив-Був мужик, у нього був кобель. Розсердився мужик на кобеля, побрав — повіз його у ліс і прив'язав близько дуба. Ось кобель почав лабетами копати землю, підкопався під самий дуб, так що його вітром звалило. На інший день пішов мужик у ліс і здумав подивитися на свого кобеля, прийшов на те місце, де прив'язав його, дивиться: дуб звалився, а під ним великий казан золота. Мужик зрадів, побіг додому, запріг коня так знову у ліс, забрал усі гроші й кобеля посадив на віз. Відвертав додому й говорить бабам: «Дивитеся, догоджайте у мене кобелю всіляко; коли не станете за ним ходити так не будете його годувати — я з вами по-своєму оброблю». Ну, баби стали годувати кобеля на забій, зробили йому м'яку постіль, пестять його всіляко. А хазяїн нікому, крім кобеля, і не вірить: куди не поїде, а ключі зазавжди повісить кобелю на шию.

Жив-Жив кобель, занедужав так здох. Заманулося мужикові поховати кобеля з усією церемонією; побрав він п'ять тисяч і пішов до попа: «Панотець, у мене помер кобель і відмовив тобі п'ять тисяч грошей для того, щоб ти поховав його по християнському обряду». - «Ну, це добре, світло, тільки у церкву носити не треба, а поховати можна! Приготовляйся, завтра прийду до виносу». Мужик виготувався, зробила труна, поклав у нього кобеля, а ранком прийшов піп з дияконом і дячками, у ризах, проспівали що треба й понесли кобеля на цвинтар та й закопали у могилу.

Дійшло у попа до поділу із причтом; він і скривдив дячків, мало їм дав; ось вони прохання на нього до архієрея: так і так, мов, поховали кобеля по-християнському. Архієрей покликав до себе попа на суд: « Як ти змів, — говорить, — ховати нечистого пса?» — і посадив його під арешт. А мужик побрав десять тисяч і пішов до архієрея попа виручати. «Ти навіщо?» — запитує архієрей. Так і так, відповідає мужик: «Помер у мене кобель, відмовив вашому преосвященству десять тисяч грошей так попові п'ять». - « Так, братик, я чув про те й посадив попа під арешт, навіщо він, безбожник, як ніс кобеля повз церкву — не відслужив по ньому панахиди». - Побрав архієрей відмовлені кобелем десять тисяч, випустив попа й подарував його благопристойним, а дячків здав у солдати.

Зараз ви читаєте казку Похорон кобеля