Як мужик Бурачок пана у дурнях залишив

12-07-2016, 09:30 | Польські казки

Жив-Був колись не цар-царевич, не король-королевич, не чарівник і не знахар, а просто орач, простий мужик, на прізвисько Бурачок. А кмітливістю перевершував Бурачок усіх царів на світі, перехитрити міг будь-якого мудреця.

Дійшли вести про хитрий Бурачке до одного пана. Розв'язав він перехитрити Бурачка.

- Куди, — говорить, — йому, простому мужикові, із мною змагатися! Відомо, що моїх рад сам король слухається.

Велів пан слугам з'їздити за Бурачком і привезти його у свій замок. Поїхали слуги й до вечора вернулися з мужичком Бурачком. Не відкладаючи на завтра, розв'язав пан відразу загадати йому загадку.

Коли Бурачка ввели, уся сім'я пана сиділа за столом. Бурачок відважив їм уклін і коштує, чекає, що далі буде.

- Ну, як поживаєш? - почав з усмішкою пан. - Говорять, що дуже ти спритний, будь-яка справа влаштувати можеш, будь-яку загадку розгадати вмієш. Подивимося, на що ти здатний. Бачиш, на столі смажений гусак. Ти повинен розділити його між нами: між мною, моєю дружиною, двома синами й двома дочками. Розділиш — пошану тобі й слава: спати будеш у кращій кімнаті замка. Не зумієш розділити — пошлю тебе спати на стайню.

Ну що таке дріб'язкове завдання Бурачку? Не довго думаючи, побрав він ніж і став різати гусака, присуджуючи:

- Ти, шановний пан, усьому будинку голова — одержуй по праву голову. Без шиї голова обійтися не може, так і ти, пан, не можеш обійтися без своєї дружини: вона тобі вірна підтримка й опора; тому ви, дорога пані, повинні одержати шию. Ви, два паночка, скоро поспішите з рідного дому на біле світло, вам, виходить, потрібно дати ноги, щоб швидше бігати. А ви, прекрасні панночки, скоро вилетите з рідного гнізда — заміж вийдете; щоб летіти було легше, ось вам по крабоцю, по гусячому. Ось усі й розділене. Мені ж, простому мужикові, і залишки годяться.

Пан від подиву ледве слово вимовити смог:

- Ну й спритний! - тільки й сказав.

Бурачок же побрав гусака й пішов шукати кращу кімнату у замку. Забрався він у спальню пана й міцно проспав там до ранку. Тільки ранком рано будять його. Говорять, що його вимагає сам пан.

А пан усю ніч не спав і думав, яку б загадку задати Бурачку, щоб він її не відгадав.

Знову привели Бурачка у зал, де зібралася вся сім'я.

Бачить він — пан сидить хмурий і сердитий. Але Бурачок зробив вигляд, що він цього не зауважує, і привітно сказав:

- Добрий ранок, пан! Як спалося? Що так рано встали?

Але пан його перервав і говорить:

- Бачу, хитрий ти, але я тебе хитріше. Ось тобі нова загадка. Відгадаєш — поїдеш додому у кареті, немає — прийде пішки тобі плестися. Отут на столі лежить п'ять курчат. Роздягнули їх нарівно між нами шістьома: мною, дружиною й чотирма дітьми. Але курчат не смій різати — вони повинні залишитися цілими.

Сказав так і посміхнувся: важке завдання!

- Ну що ж, — говорить Бурачок, — це зробити можна. Але ж я ще не снідав, дозволь мені виділити й собі частку.

- Добре, — сказав пан. - П'ять курчат між сім'ю ще сутужніше ділити.

Тоді мужик Бурачок прийнявся за поділ, присуджуючи:

- Ви, пан і пані, — чоловік і дружина, вас двоє, ось вам одне курча, тепер вас буде троє. Два брати й дві сестри теж повинні одержати по курчаті на двоє. Залишився я один. Скарбу собі ліворуч одного курчати й праворуч — одного курчати: ось нас теж троє. Усе розділене нарівно: тут троє, тут троє, тут троє й тут троє.

Сказав це Бурачок, забрал собі двох курчат і пішов на двір вимагати карету. Довелося панові відправити Бурачка додому у кареті.

Їде Бурачок, їсть курчат і посміхається. Народ теж сміється:

- Куди там дурному панові з нашим мужичком Бурачком розумом змагатися!

Зараз ви читаєте казку Як мужик Бурачок пана у дурнях залишив