Близнюки

19-06-2016, 10:08 | Нанайскі казки

Це не дуже давно було. Є ще старі, які пам'ятають це. Правда, мало таких старих уже залишилося.

Були у роді у Бельди близнюки: Удога й Чубак. Відомо, що коли близнюки народяться, це дуже добре. Ось живуть собі Удога й Чубак. Діти як діти, ростом невеликі, а розумом старих обігнали. П'ять зим тільки й пройшло всього, а Удога й Чубак уже на полювання пішли. Та всі їм вдавалося. Та лісові, і водяні люди близнюків любили, у всім братам допомагали, у всякій справі удачу посилали.

Ось трапився як те поганий рік: звіра мало стало, риба погано йшла. Стали говорити старі, що місце міняти треба, що на цім місці чорти звіра й рибу розполохали.

Послухав Удога старих, говорить:

- Чому місце погане?

Тятиву свого маленького лука натягнув, навколо подивився, у тайгу стрілу свою послав. Полетіла страла. чи Довго літала – не знаю, потім повернулася, сама Удоге у сагайдак лягла, на старе місце. А за стрілою прилетіли птаха: качки, гусаки, перепелиці, – і у ніг Удоги лягли. Подивилися старі – усе птаха у ліве око поранені. Переглянулися: Якщо так щораз буде, не залишиться село без м'яса!

Отут Чубак старим говорить:

- Чому погане місце?

Кинув однієї рукою сітки у воду. Потонули сітки.

Ну, –. «думають старі, – водяний чорт потяг!

Почекали небагато. Раптом забурлила ріка, заки - співала, міхурами спінилася. Сунув тоді Чубак руку у воду, сітки схопив і витягся. Скільки було вузликів у сітках, стільки риби витягся Чубак. Подивилися старі один на одного: Е е, якщо щораз так буде, не залишиться село без риби! Запитує отут Чубак жінок:

- Торік на якій стороні у кети ікри було більше?

- На лівій, – відповідають Чубаку.

- Так, виходить, цього року риба під лівим берегом іде, – говорить Чубак. - Примічати треба. Ви на правом бережу ловили, ось і здалося вам, що риби немає, що пішла риба.

Тоді й Удога говорить:

- Птах і звір за рибою ходять. Треба було на іншому березі промишляти.

Стали старі у всьому ради у близнюків запитувати. Та усе йшло добре.

Тільки незабаром знову лихо спіткало! Наїхали із чужого берега маньчжу нойон начальник. Із солдатами, з пушками наїхав. Вимагає з Бельди данина – з кожної людину по соболеві, по видре так по лисиці!

Зазасмучувалися Бельди. Довіку нікому данина не платили, а отут сила! Одних солдатів у два рази більше, ніж усіх Бельди.

Пішли старі до близнюків. Ради просять. Подивилися Удога й Чубак один на одного. Говорить Удога:

- Данину не платите, не маньчжурські ми люди - ми амурської землі води люди! Ось підемо із братом до того нойона…

Жінки у селі плач підняли:

- Як можна! - кричать вони. - Той маньчжу нойон – худа людина! Уб'є він наших близнюків - щастя наше вб'є!

Як не кричали жінки, пішли Удога й Чубак до того нойона. Сидить нойон у великому сампане – човну писаної. На широкому помосту сидить. Над нойоном намет шовковий колишеться. Навколо старжа коштує. У плахи кат кривої меч точить. Нойон пра - вую руку на подушку поклав. Нігті на руках у нього довгі довжелезні, до підлоги дістають, загнулися, перекрутилися, кожний у срібний футляр вставлений. Чистять нігті нойону п'ять дівчат невільниць. Товстий переписувач із великою книгою у ніг нойона сидить.

Побачив нойон близнюків, говорить:

- Що тут нанайским хлопцям треба? Подивився переписувач, до землі перед нойоном схилився:

- Ці діти прибежили сказати, шляхетний нойон, що прийдуть зараз нанайські старі, ту данину принесуть, що велів ти з них побрати.

Ще пущі завеличався нойон. Ніс догори задер. У небо блакитне дивиться, щоб на нанайских старих не дивитися, ока собі не псувати. Чекав, чекав… Шия у нього занедужала, а нанайских старих досі немає.

Говорить отут Чубак:

- Не прийдуть старі, шляхетний нойон! Біль ди данини до нікого не плитили. У своїх ріках рибу ловили, своїм повітрям дихали. Їм смішно данина плтить. Платити стануть – сміятися будуть. Так щоб тебе не скривдити, вони зовсім не прийшли. А ми маленькі, ми нічого не розуміємо… Ось подарунки тобі принесли, нойон.

Висипав Удога з кисета жменя амурської землі:

- Прийми, нойон, жменя нашої землі, якщо тобі своєї мало!

Вийняв Чубак із чумашки око сови:

- Прийми, нойон, і мій дарунок – очей сови. Тоді й уночі ти зможеш побачити, що на Амурі хоробрі люди живуть.

Витягся Удога перо із хвоста орла із червоним дзьобом:

- Прийми, нойон, побажання, щоб жив ти стільки років, скільки живе орел, і щоб тебе, як орла, усе боялися. Тільки на Амурі страху перед тобою не буде!

Висипав із чумашки Чубак жменя золи:

- Нехай звернуться у золу всі твої вороги, нойон!

Нехай золою покриються всі злі думки проти амурських людей!

Здивувався нойон тому, як розмовляють маленькі нанайци. Злякався: якщо діти такі, те які ж у нанайцев воїни й чоловіка! Виду нойон не показав, страх свій сховав. На близнюків закричав:

- Завтра пошлю солдатів своїх до Бельди! Вогню зраджу всіх мертвих, а живих мертвими зроблю!

Поклонився йому Удога:

- Твоя воля, шляхетний нойон, тільки завтра тобі удачі не буде. Краще сьогодні зроби те, що сказав.

Не послухався нойон. Перечекав ніч. У похід зібрався. Отут полив такий дощ, що берега зникли з виду й усі дороги розвезло. Пішли солдати нойона, так ледве у бруді не втопили. Порох у рушницях у них відволожився. Вернулися солдати.

- Сонце вчора у хмару сідало, – говорить Удога, – до зливи. Прикмета вірна!

Пройшла непогода. Всіялося небо зірками. Говорить нойон:

- Завтра до сіл Бельди попливу. Усіх знищу! Усіх живих мертвими зроблю, усі вдома у попіл зверну!

- Твоя воля, шляхетний нойон, – говорить Чубак, – тільки завтра тобі удачі не буде. Зроби сьогодні те, що сказав.

Перечекав нойон ніч. З ранку велів подянть вітрила на всіх сампанах – плисти до Бельди.

Налетіло від заходу чорна хмара з білим вінцем – і така бура піднялася, що у житті своєї не бачив нойон такої бури! Заплескався Амур. Хвилі до неба піднялися, хмари до землі спустилися. Дунув вітер один раз – усі вітрила на сампанах порвав. Дунув вітер другий раз – усі весла й щогли поламав. Ледь ледь сампани цілі залишилися. Щастя, що третій раз вітер не дунув.

Говорить Чубак:

- Учора зірки сильно мерехтіли: до бури це. Сидить нойон сердитий. Халатом закрився, ні накого дивитися не прагне, нікого до себе не подпуска - ет. Від злості всі нігті собі переламав. Усіх дівчат своїх розігнав. Переписувача свого ціпком побив.

Підійшли до нього близнюки. Говорять:

- Дотепер ми тобі говорили, благородинй нойон. Тепер ти нам скажи. Ось ти бачив, що ми свою землю знаємо й не даремно з неї данина свою збираємо: рибу, хутро, птаха беремо. Як же ти прагнеш данину збирати із землі, якої ти не знаєш?

Сполотнів нойон, думає: Як упораюся я з народом, у якого навіть хлопчиська такі розумні!

Поїхав назад на свою сторону манчжу нойон.

Це не дуже давно ще було. Ще є старі, які тих близнюків пам'ятають. А може бути, вони про тих близнюків від своїх батьків чули… Хто знає!

Зараз ви читаєте казку Близнюки