Балакуча дружина й розумна баба

5-08-2016, 16:34 | Македонські казки

Одна жінка постійно терпіла побої від чоловіка, жила у вічному страху. Думала вона, думала, як позбутися мучень, пішла нарешті до ворожки-знахарці й запитала:

- Що мені робити, бабуся? Адже коли-небудь чоловік заб'є мене до смерті! Навчи, як горю допомогти!

А баба подумала: "Якщо чоловік б'є її щодня, виходить, вона дуже балакуча, вічно чоловікові суперечить, ніколи не змовчить". Та сказала баба:

- Добре, дочка, зроблю так, щоб чоловік тебе більше не торкав. Сходь-но

На ринок - купи глечик для води так водицею його наповни. А потім у воду всип пригорщу солі й приходь до мене: я змову знаю - пошепчу, і усе на лад у вас піде!

Жінка побігла на базар, купила глечик, води у нього налила, солі насипала - і знову до баби. Принесла. Пошептала баба над глечиком і мовить:

- Ну, дочка, бери скоріше свій глечик, у будинок внеси й у стінки постав. Нехай коштує там три дні й три ночі. А потім ось як роби: чоловік почне лаятися - промовчи, що б він не сказав, і біжи скоріше до цього глечика, обома руками побери його й приклади до губ, начебто п'єш. Так і сиди, поки чоловік лаятися не скінчить. Ось побачиш - не торкне він тебе!

Дружина обрадувалася, схопила глечик, віднесла його у будинок, протримала у стінки три дні й три ночі, а потім, коли чоловік став лаятися, мовчачи до глечика відійшла - начебто воду п'є. Ну, чоловік поворчал і затих. З тих пір як почне чоловік сваритися - дружина негайно до глечика й мовчить. Перестав чоловік її бити. А дружина усе бабу нахвалює: ось, мол, зробила добру справу!

Зараз ви читаєте казку Балакуча дружина й розумна баба