Курочка-Пеструха й рябе яєчко

8-10-2016, 16:00 | Латиські казки

Жили старий з бабою. Була у них курочка-пеструха. Знесла курочка рябе яєчко. Поклала баба яєчко у сільничку. Мишка бігла, сільничку перекинула, яєчко й розбилося. Горює старий, плаче баба.

Запитує її двері:

- Чого ти, баба, плачеш?

- Так як же мені не плакати? - відповідає баба. - Жили ми зі старим, була у нас курочка-пеструха, знесла вона рябе яєчко, а мишка його розбила. Горює старий, плаче баба, скрипить двері.

Запитує свиня:

- Чого ти, двері, скрипиш?

- Так як же мені не скрипіти? Жили старий з бабою, була у них курочка-пеструха, знесла вона рябе яєчко, а мишка його розбила. Горює старий, плаче баба, скрипить двері, скавучить свиня. Запитують ворота:

- Чого ти, свиня, скавучиш?

- Так як же мені не скавучати? Жили старий з бабою, була у них курочка-пеструха, знесла вона рябе яєчко, а мишка його розбила. Горює старий, плаче баба, скрипить двері, скавучить свиня, потріскують ворота. Прилетіла сорока, запитує:

- Чого ви, ворота, потріскуєте?

- Так як же нам не потріскувати? Жили старий з бабою, була у них курочка-пеструха, знесла вона рябе яєчко, а мишка його розбила. Горює старий, плаче баба, скрипить двері, скавучить свиня, потріскують ворота, повидергала своє пір'я сорока.

Сіла сорока на березу. Запитує її береза:

- Чого ти, сорока, пір'я повидергала?

- Так як же мені пір'я не висмикнути? Жили старий з бабою, була у них курочка-пеструха, знесла вона рябе яєчко, а мишка його розбила. Горює старий, плаче баба, скрипить двері, скавучить свиня, потріскують ворота, повидергала пір'я сорока, пообломала собі гілки береза. Текла повз ріка. Запитує ріка:

- Чого ти, береза, гілки пообломала?

- Так як же мені гілки не обламати? Жили старий з бабою, була у них курочка-пеструха, знесла вона рябе яєчко, а мишка його розбила. Горює старий, плаче баба, скрипить двері, скавучить свиня, потріскують ворота, повидергала пір'я сорока, пообломала гілки береза, потекла кров'ю ріка.

Прийшла до ріки поповна із цебрами. Запитує поповна:

- Чого ти, ріка, кров'ю потекла?

- Так як же мені кров'ю не текти? Жили старий з бабою, була у них курочка-пеструха, знесла вона рябе яєчко, а мишка його розбила. Горює старий, плаче баба, скрипить двері, скавучить свиня, потріскують ворота, повидергала пір'я сорока, пообломала гілки береза, потекла кров'ю ріка, упустила цебра поповна.

Запитує її попадя:

- Чому ти цебра упустила?

- Так як же мені цебра не упустити? Жили старий з бабою, була у них курочка-пеструха, знесла вона рябе яєчко, а мишка його розбила. Горює старий, плаче баба, скрипить двері, скавучить свиня, потріскують ворота, повидергала пір'я сорока, пообломала гілки береза, потекла кров'ю ріка, упустила цебра поповна, перекинула діжу попаді. Прийшов піп, запитує у попаді:

- Чому ти тісто не замісила?

- Так як же я тісто замішу? Жили старий з бабою, була у них курочка-пеструха, знесла вона рябе яєчко, а мишка його розбила. Горює старий, плаче баба, скрипить двері, скавучить свиня, потріскують ворота, повидергала пір'я сорока, пообломала гілки береза, потекла кров'ю ріка, упустила цебра поповна, перекинула діжу попадя, розкидав свої требники піп так голову про піч собі розбив.

Ось яким дорогим рябе яєчко-те виявилося!

Зараз ви читаєте казку Курочка-Пеструха й рябе яєчко