Гора, відчинися!

30-07-2016, 11:33 | Латиські казки

Жили-Минулого два селянина: один бідний, інший багатий. Бідний селянин ні-ні так заходив до багатого хліба попросити, і той іноді,

Начебто б на сміх, кидав йому шматок.

Одного разу бідний селянин поїхав на дровнях у ліс по хмиз. Дивиться він, ідуть лісом дванадцять мужиків, підходять уводити, увести до ладу одній горі й говорять:

- Гора, відчинися!

Гора у ту ж мить відчинилася, усі дванадцять увійшли у неї й тепер говорять:

- Гора, зачини!

Побили мужики у горі, потім знову вийшли на волю й говорять проміж себе:

- Увечері, коли стемніє, додому повернемося. Селянин і думає: «Що ж там таке у цій горі?

Піду-но подивлюся».

Підходить він до гори й говорить:

- Гора, відчинися!

Гора відчинилася, селянин заходить і бачить — стіл коштує, ломиться від м'яса, меду, хліба й пива. Наївшись досита, став селянин хороми оглядати. Іде він, іде й під кінець знаходить прикомірок, повний золотих монет. Стаскивает він із себе порти, унизу зав'язує, насипає доверху грішми й додому тягне. На інший ранок знову пішов він у ліс і знову приніс цілу купу грошей. На третій день те ж саме. Ось надумав він порахувати, скільки ж грошей наносив. Уважає, уважає — ніяк не порахує. Іде він до багатого сусіда захід просити. Багатий селянин дивується: «Ушать би, що він там міряти зібрався, нічогісінько-те адже у нього немає!»

Приліпив він до денця заходу смолу. Приніс бідний селянин захід і давай міряти свої гроші. Переміряв усі, поніс захід назад і не помітив, що прилип у куточку один золотий. Побачивши золото, багатий селянин запитує бідного:

- Де ти його добув?

Спершу бідний селянин защіпався, потім, однак, зізнався й усі як їсти розповів, звідки у нього гроші. На інший день багатий теж збирається у ліс за грішми. Запріг він пари коней, прихопив із собою мішки й поїхав до тієї гори. Заходить у гору, напився, наївся досита, до відвалу, мішки доверху насипав грішми й прагне додому їхати. А гора-те знову закрилася, і поки він їв так гроші насипав — дивишся, забув, які слова треба сказати, щоб гора знову відчинилася. Та так думає, і сяк думає — нічого придумати не може. Ось прийшли розбійники додому, побачили у своїй горі багатія й відразу без жалості вбили його. Ще пішли вони до хати багатія й спалили її вщент.

А бідний селянин розбагатів, вибудував собі гарний будинок і зажив щасливо.

Зараз ви читаєте казку Гора, відчинися!