Дурний ведмідь

25-07-2016, 16:13 | Іранські казки

Побачив якось ведмідь у сні, що вдалося йому роздобути три жирні шматки м'яса. Прокинувся він ранком і відправився на пошуки цих шматків - раптом сон збудеться!

Ось помітив ведмідь удалині цапеняти, направився до нього, а цапеня бачить, що не втекти йому, не розгубився, підійшов до ведмедя й низько йому поклонився.

- Так чи знаєш ти мене? - запитав його ведмідь.

- Звичайно - відповіло цапеня. - Усе знають тебе, про ходжа-кедхуда. А я тим більше, адже я був придворним співаком твого батька.

- Так проспівай же й для мене, - попросив ведмідь.

Цапеня почало голосно бекати, і пастух почув. Прибіг він з вівчарками, відлупцював ведмедя дрюком, та ще собаки покусали його - ледве втік ведмідь.

Пішов ведмідь далі, а назустріч йому два барани. " Знімання-но я їх", - подумав ведмідь.

Покликав він баранів, бачать ті, що бігти неможливо, зговорилися й підійшли до ведмедя.

- Ми дуже раді, - говорять вони, - що станемо їжею ходжа-кедхуди.

Та давай барани сперечатися, кого раніше ведмедеві є. Нарешті один запропонував:

- З дозволу ходжа-кедхуди ми поборемося на рогах. А переможця нехай він з'їсть першим.

Вибрали вони у судді ведмедя, відступили на п'ятдесят кроків так як ударять із розмаху ведмедя рогами під боки! Бідолаха впав, а коли отямився, то баранів і сліду нема.

Години два ведмідь отлеживался під деревом, потім устав і пустився у шлях. А назустріч йому верблюд. Ведмідь подумав: "Це найкраще: і масніше, і м'яса більше".

Закричав він у весь голос:

- Агов, верблюд! Зупинися, я бачив у сні, що повинен з'їсти тебе!

- Здраствуй, ходжа-кедхуда, - відповів верблюд.

- А ти звідки мене знаєш? - запитав ведмідь.

- Хто ж тебе не знає! - Відповідав верблюд. - А я особливо, я адже гонець твого батька. Я ось і зараз несу тобі послання від батька.

- Де ж воно?

- Написане у мене на копиті, - відповів верблюд. Ведмідь присів, щоб прочитати послання, а верблюд так брикнув його у груди, що він відлетів на десять кроків і знепритомнів. Тільки перед заходом сонця ведмідь отямився й зрозумів, як потрібно було тлумачити свій сон.

Зараз ви читаєте казку Дурний ведмідь