Сини торговця

23-08-2016, 17:08 | Індійські казки

У одного торговця було чотири сини. Коли вони підросли й прийшов час їх женити, торговець відправився шукати для них підходящих наречених. Прийшов він у один місто й зупинилося біля ставка. Незабаром до ставку прийшли за водою дівчини. Одна з них була дочкою відомого у тому місті багатія-торговця. Дівчата наповнили водою свої глечики, поставили їх собі на голів і пішли назад. У всіх дівчат глечики були нові, гарні, і тільки дочка багатого торговця несла на голові глечик з відбитими краями.

- Батько у тебе - перший багатій, чому ж ти ходиш за водою з розбитим глечиком? - запитали її подруги.

- Це вірно, батько мий багатий, - відповідала дівчина, - але хто знає, за кого мене видадуть заміж: за багатого або за бідного? Тому я прагну, поки незаміжня, звикнути й до багатства, і до бідності.

Дівчата пішли. Торговець, що чула їхня розмова, дуже зрадів й розв'язав побрати цю розумну дівчину у дружин своєму синові. Він відправився слідом за нею, прийшов у її будинок і звернувся зі своїм реченням до її батька. А той саме шукав для дочки гідного нареченого. Він погодився віддати її за сина торговця, і вони відразу домовилися про весілля. Торговець повернувся до себе додому й покликав синів.

- Знайшов я одну наречену. Не знаю тільки, кого з вас першого женити? - сказав він.

- Нехай на ній одружиться старший брат, а нам вона буде рідною сестрицею, - сказали у один голос молодші брати.

Та старший брат відсвяткував весілля.

Через якийсь час розв'язав торговець довідатися, який з його чотирьох синів самий розумний. Дав він кожному з них по сто рупій і сказав, щоб вони купили на ці гроші те, що їм захочеться.

Брати побрали гроші й пішли. По дорозі їм попався ставок. Сіли вони у ставка відпочити, поїли й розійшлися у різні сторони шукати те, що кожному з них прийде по душі.

Старший брат купив собі дзеркало. Воно мала одна чарівна властивість: якщо у його власника хто-небудь будинку вмирав, це відразу ж відбивалося у дзеркалі.

Другий брат купив підношення. Але це було не просте підношення: коштувало лише накрити його - і на ньому з'являлися самі смачні страви. Третій брат купив собі шматок чарівної шкіри: як тільки на неї сідали, вона негайно піднімалася у повітря й у одну мить переносила хазяїна куди б він не побажав.

А самий молодший брат купив чарівну паличку: досить було доторкнутися нею до померлого - і людина оживала.

Брати знову зібралися біля того ставка й стали показувати один одному свої покупки. Накрили вони підношення - і той відразу ж наповнився чудесними стравами. Брати поїли досита, і отут один з них випадково глянув на дзеркало й побачив, що будинку вмерла дружина старшого брата. Вони стали було плакати, але третій брат велів усім їм сісти на шкіру. Вони сіли й через мить були вже будинку. Молодший брат доторкнувся своєю чарівною паличкою до померлої, і вона відразу ожила й устала.

Усе дуже обрадувалися, і брати стали показувати рідним свої покупки. А торговцеві радісно було довідатися, що всі сини його такі розумні.

Зараз ви читаєте казку Сини торговця