Кішка Тенали Рамакришни

11-09-2016, 17:43 | Індійські казки

Розповідають також, що великий цар Кришиадева-Райя призвав до себе одного разу своїх наближених і сказав:

- Я дам кожному з вас корову й кішку. Ви повинні напувати ваших кішок коров'ячим молоком, і того, хто у три місяці зуміє краще всіх відгодувати свою кішку, я нагороджу щедрою рукою. Коріться - така моя воля. Наближені низько поклонилися й розійшлися по будинках виконувати царський наказ.

Тенали Рамакришна теж одержав за наказом пануючи корову й кішку. Діти його незадовго перед тем важко занедужали, а у будинку не було й черствого коржа. Увечері Тенали Рамакришна подоїв корову й насамперед спробував молоко сам. Молоко здалося йому дуже смачним - таке воно було солодке, запашне, густе!

" Ні, - подумав Рамакришна, - для кішки це, мабуть, буде занадто масно! Цього молока вона у мене пити не стане".

Він скип'ятив молоко у маленькому горщику, поставив горщик перед кішкою й тикнув її мордою у гаряче молоко. Кішці це зовсім не сподобалося: вона фиркнула, обиженно засичала, вирвалася з рук Рамакриш-Ни й утекла ладь. З тих пір при одному виді чашки з молоком кішка поспішала вийти, ображена й обурена. А Рамакришна доїв корову, пив молоко, напував своїх хворих дітей і славив у душі милість великого царя. Через три місяці наближені знову зібралися у царському палаці, і кожний привів із собою свою кішку. Ах, що це були за кішки - гладкі, ситі, відгодовані!.. У одних придворних кішки були товщиною з тигра, а у інших -товстіше буйвола... Та тільки кішка Тенали Рамакришни була худа, облізла, страшна - шкіра так кістки. Цар Кришнадеварайя побачив цю нещасну кішку й запитав з подивом і гнівом:

- Що зробив ти з бідною тваринам, ачарья Рамакришна? Напував ти кішку

Молоком чи ні? Відповідай негайно!

- Про милостивий владика! - смиренно відповів Тенали Рамакришна. - Що мені було робити? Адже ця кепська кішка зовсім не п'є молока: за весь час вона жодного разу до нього не доторкнулася. Мені й довелося, щоб молоко не пропало, пити його самому й напувати своїх малих дітей. Адже мої діти, великий цар, минулого дуже хворі, тепер же вони усе здорові завдяки твоїй милості.

- Де ти бачив кішку, яка не п'є молока? - украй розсердився Кришнадеварайя. - Ти смієшся треба мною, дурний брахман!

- Не гневайся, про великий цар! - сказав Рамакришна. - Накажи краще перевірити, правду я говорю чи ні, і ти сам переконаєшся, чи сміє брехати твій вірний слуга.

Цар наказав поставити перед кішкою горщик з молоком. Та що ж? Кішка злобливо засичала, фиркнула, перекинула лапою горщик і стрімголов кинулася геть із палацу. Цар дуже здивувався й попросив Рамакришну розповісти, як було справу.

Говорять, що потім паную стало небагато соромно. Він зрозумів, що не годиться напувати молоком кішок і забувати про маленькі дітей.

А слова "кішка Тенали Рамакришни" стали прислів'ям. Якщо тепер люди телугу бачать, як хто-небудь дорослий - мати, батько або старший брат - намагається показати, що дитина, яка коштує поруч із ним, не любить солодких тістечкових або гарних іграшок, вони сміються й говорять:

- Усі зрозуміло! Це ж кішка Рамакришни!

Зараз ви читаєте казку Кішка Тенали Рамакришни