Братик Амбе й братик Рамбе

21-06-2016, 08:32 | Індійські казки

У одному великому будинку жив кіт, а у будинку було багато мишей. Кіт ловив мишей, їв їх і Жив привільно. Пройшло багато часу, кіт постарів, і важко йому стало ловити мишей. Думав він, думав, як бути, і, нарешті, придумав. Скликав мишей і говорить:

- Миші, миші, ось навіщо я покликав вас. Зізнаюся, зле я жив і вас кривдив. Соромно мені, прагну перемінитися. Не стану вас торкати. Бігайте собі на волі, а мене не бійтеся. Вимагаю від вас одного: щодня двічі проходите повз мене одна за іншою й кланяйтеся мені, а я вас не трону. Обрадувалися миші, що не буде їх торкати кіт, і з радощів погодилися. Сів кіт у куті, і стали миші одна за іншою проходити повз нього: проходять і кланяються йому. А кіт сидить сумирно.

Ось остання миша стала перед ним і поклонилася, а він - цап! - схопив її й з'їв.

А інші миші вперед пішли й нічого не помітили. Так вони ходили щодня, по два рази. Кіт спокійно з'їдав двох мишей і був задоволений своєю хитрістю.

Але серед мишей було двоє друзів - Амбе й Рамбе. Та ось Амбе й Рамбе помітили, що мишей усе менше стає. Стали вони думати й розв'язали, що щораз, коли миші будуть проходити перед котом, Рамбе піде першим, а Амбе останнім.

Пройшов Рамбе, низько поклонився котові, а потім голосно покликав:

- Братик Амбе, де ти? Амбе з кінця відповідає:

- Тут я, братик Рамбе.

Та так вони усе перегукувалися, поки усе миші не пройшли повз. Розсердився кіт, але не посмів торкнути Амбе, поки його кликав Рамбе. Гнівався, гнівався - і ліг спати голодний.

На інший день знову те ж: кличе Рамбе, а Амбе йому відповідає. Знову побоявся кіт торкнути Амбе й знову ліг спати голодний. На третій день проходять миші повз кота. Кличе Рамбе:

- Братик Амбе, братик Амбе, де ти?

- Тут я, братик Рамбе, тут я! - відповідає Амбе, а сам дивиться у обоє, не чи стрибне кіт.

Роз'ярився кіт, кинувся на Амбе. А того й сліду нема, та й миші усе розбіглися: побачили, що кіт - ошуканець і їм від нього лихо.

Поховалися у нори й не виходять звідти до кота-ошуканця.

А кіт ні одну мишу піймати не може. Худнув, худнув та й пропав.

Та котові кінець, і казці кінець.

Зараз ви читаєте казку Братик Амбе й братик Рамбе