Три загадки

11-09-2016, 13:32 | Бурятські казки

Давним-давно жили два брати. Старший брат був бідним, а молодший — багатим. Молодший брат віддав корову старшому, щоб той доїв її. Пройшло небагато часу, і він задумав повернути свою корову й пішов до хана скаржитися, щоб судили старшого брата. Приходить до хана, а той говорить:

- Хто з вас угадає три загадки, тому й дістанеться корова. Задав він три загадки: «Що на світі всього м'якше?» «Що на світі всього масніше?» «Хто на світі всіх швидше?»

Багатий говорить:

- Наша постіль усього м'якше. Дуже любимо ми один одного із дружиною. Наша свиня масніше всього на світі. Наш рижка найшвидший.

А у старшого брата була дуже розумна дочка. Прийшов батько й говорить дочки:

- Верну свою корову, якщо вгадаю три загадки хана.

- Які три загадки? - запитує дочка.

- Ось які три завдання задав хан: «Що на світі всього м'якше?», «Що на світі всього масніше?», «Хто на світі всіх швидше?» Їх ми й повинні відгадати.

- Навіщо ж Ви так засмучуєтеся? Найдеться вихід, — говорить батькові дочка. - Усього м'якше на світі сон, усього масніше — земля, усього швидше — ока.

Прийшов батько, до хана з відповіддю, а той говорить:

- Корову свою ти виграв. Але коли прийде твоя дочка за коровою, нехай по дорозі не йде й нехай і по бездоріжжю не проходить. Нехай вона не пішки приходить і на коні не приїжджає, нехай голої не приходить і одягненої не приходить. Тільки тоді одержиш корову.

Приходить батько додому й звертається до дочки зі словами:

- Хан велить тобі прийти до нього, але по дорозі не можна йти й по бездоріжжю не можна. Ні пішки, ні на коні, ні голої, ні одягненої. Що ж тобі робити?

- Не засмучуйтеся батько. Нічого важкого немає. Найдеться вихід, — відповідає дочка.

Потім вона покрила себе риб'ячою лускою, села верхи на козла, проїхала по зашийкові колісної дороги, між коліями. Під'їхала — передні ноги козла у юрті, а задні — за порогом. Покликала хана:

- Панотець-Хан, приїхала я!

Вийшов хан і побачив.

Після цього хан побрав собі у дружин ту мудру, метиковану дівчину й жив, говорять, щасливо.

Зараз ви читаєте казку Три загадки