Коли за добро злом платять

4-08-2016, 17:20 | Молдавські казки

Ішов одного разу людей по лісу, з роботи додому вертався. Дорога не близька, іде він, думу думає й раптом бачить спереду - дерево горить. Бушує полум'я, осягнуло його знизу доверху, тільки гілочки тріскотять. А на самій вершині змія довжелезна корчиться, ізвивається у вогні лютому, томиться й сичить що є сили від страшного болю. Помітила змія людини запричитала жалібно-прежалібно: - Допоможи, добра людина, урятуй мене від смерті лютої. Совісно стало людині повз пройти, не визволити змієві з лиха: і вона, чай, істота жива, теж умирати не прагне Простягнув він посохнув свій довгий, і змія легенько спустилася вниз, поповзла по руці людини, так негаданно-неждано й оповилася довкола нього. Остовпів бідолаха від здивування.

Схопив було змієві, крутить її, рве, щоб позбутися, так не отут-те було! Змія тільки розлютила та ще пущі шию здавила, ледве не задушила.

- Тьфу, напасти, - метається людина.- Праг змії добро зробити, а воно проти мене ж злом обернулося.

- Так воно й буває завжди. - Як це?

- Аль не знаєш ти, що за добро злом завжди платять?

- Звідки ти правило таке викопала?

- Як це, звідки? Так уже водиться, опитай хоч кого, ніхто не скаже тобі, щоб за добро добром вшановували; а коли найдеться хоч одна істота, яка думає інакше, сповзу я із твоєї шиї.

Пішла людей далі, від горя у очах стемніло, ледве дорогу бачить. Іде він, іде й раптом коня зустрічає.

- Здраствуй, кінь.

- Здраствуй, перехожий.

- Послухай-но, у яке лихо я потрапив. Проходив я лісом і ось пошкодував змію цю, з вогню її витягся, а вона навколо шиї моєї оповилася, і ношу я її тепер на собі, немов хрест тяжкий. Розсуди ж нас, чи правабоно це, що за добро злом мені платять.

- Ех, бідолаха, зрозуміла мені скорбота твоя, адже і я ледь на ногах тримаюся

Від гіркий-гіркого-гор-гіркого. У молодості кормил мене хазяїн зерном добірним, напував так пестив, а потім, бувало, підхопиться верхи, і ношу я його по світлі уздовж і поперек. Але тільки я зостарився - погнав він мене на всі чотири сторони. Немає у мені більше потреби. Ось як буває на світі! Горі нам, нещасним, за добро нам злом платять.

- Ну що, аль не права я? Чуєш, що кінь говорить?- зловтішно засичала змія.

Пішла людей далі, і побачив він пса старого, худого й шолудивого.

- Здраствуй, пес!

- Здраствуй.

- Підійди-но ближче й послухай, яке у мене горі. Ось те-те й те-те із мною приключилося.- Та повідав він псові всі, як було.

- Ех, добра людина, можу я тобі тільки поспівчувати, адже й на мене нещастя велике обрушилося. У молодості служив я хазяїнові, і кормил він мене добре; ловив я йому зайців, лисиць, вовків заганяв; а як постарів і знесилив, прогнав мене хазяїн, і тепер тиняюся я, як неприкаяний, і на смітниках риюся, і мосли гризу, забув хазяїн усі послуги мої. Егей, що й говорити, за добро злом платять.

- Чуєш, чоловіче, що усе говорять?

- Чую, як же, чую, але давай ще кого-небудь запитаємо.

Пішли вони своєю дорогою, ішли всі вперед, поки дійшли До іншого лісу.

Отут зустрів їм добрий молодець, юний красень із поглядом ясним, з палицею на плечі й мечем на боці.

- Здраствуй, добрий молодець, - мовить людей.

- Здраствуй, бідолаха.

- Послухай-но про прикрості мої.

- Говори, що болить.

- Вертався я з роботи, так у лісі одному витягся з вогню-полимени цю змію подколодную, і ось оповилася вона навколо шиї моєї, задушити норовить. Розсуди ж нас, добрий молодець, скажи, можна чи за добро злом платити.

- Добра людина, не можу вас розсудити, коли один на іншому верхи сидить.

- Як же нам бути?

- Розійдіться один по цю сторону дороги, іншої по ту, тоді й розсуджу я вас.

Змія - ні у яку. Сидить на шиї людини, немов приворожена.

- Так злізь ти, змія проклята, нехай розсудить нас добрий молодець, - закричав на неї людей.

Поповзла змія вниз, направилася до узбіччя дороги. Отут добрий молодець засвистів що є сили, і раптом як з-під землі виріс загін витязів могутніх, так стали змієві топтати, бити, на шматки рубати, поки із землею не змішали.

Ось який вирок, коли за добро злом платять.

Зараз ви читаєте казку Коли за добро злом платять