Єжова шубейка

9-09-2016, 13:01 | Латиські казки

У одних бідняків ніколи не було дітей. Одного разу сидять вони вдвох за столом і говорять:

- Послав би нам господь дитя, нехай хоч найменше, з їжачка! Тільки вимовили ці слова, як вилазить через піч маленький їжачок і говорить: — Я ваш син! Прийняли старі їжачка й стали ростити. Коли їжачок підріс, мати сказала:

- Будь мій синок побільше, так свиней би пас, а такого малого свині затопчуть, що тоді?

- Чого засмучуєтеся, мабуть, попасу!

- А не боязно тобі, синок?

- Мені-Те свиней боятися! Екая дивина! Тільки дайте мені їх, буду пасти за милу душу!

Добре. Ось загнав їжачок свиней у ліс і пас три роки, жодного разу додому не приганяючи. За цей час свині так розплодилися, що й не порахувати; однак їжачок уберіг усіх до єдиної.

Ось трапилося одного разу владиці тих земель заблудитися у лісі на полюванні. Блукаючи, помітив він ежиково череда, а самого пастушка-те не бачить: заліз їжачок у біляче дупло.

- чи Немає отут де й пастуха при цих свинях? - крикнув владика у весь голос.

- А як же! Ось він, я! - відповідає їжачок з дупла.

- Де ж ти?

- У білячому дуплі я.

- Вилазь сюди до мене, поговоримо!

- Тому б і немає? - відповів їжачок і виліз назовні.

- Як можеш ти, такий махонький, свиней пасти?

- А як міг ти, такий здоровіший, заблудитися?

- Виведи мене із цього лісу.

- Тому б і немає? Віддай мені свою молодшу дочку у дружин, тоді миттю виведу.

- Ще чого захотів! Щоб я тобі, отакому жабенку, свою дочку віддав!

- Коли немає — не треба! Шукай дорогу сам!

Поскакав владика. Проплутал він увесь день, а до вечора назад приїхав.

- Де ти? Бач, малий-пастушок, ніяк не можу я дороги знайти, виведи мене звідси!

- Тому б і немає? Тільки віддай мені свою молодшу дочку — ось і виведу.

- Буде тобі бовтати! Не можу я цього зробити!

- Коли немає — не треба! Шукай дорогу сам! Обскакав владика всі окрест; скоро й назад відвертав.

- Ну, тому що? Виведеш мене у поле?

- Тому б і немає? Тільки віддай свою молодшу дочку, тоді відразу виведу.

- Що з тобою поробиш? Забирай на здоров'я!

- Стало бути, обіцяєш мені свою дочку?

- Обіцяю!

- Добре. Тоді поїдь за мною цією стежкою; так квап, поки у мене свині не розбрелися.

Показав їжачок владиці дорогу, зговорився, у який день на весілля приїжджати, і припустився що було духу назад до свиней. За три дні до весілля пригнав їжачок свиней на батьківське подвір'я. Батько тільки руками розлучає: усі хлевушки, усі загони, усі закутки повнісіньким; куди не сунися — усюди рохкання.

На третій день спозаранок витягся їжачок одежинку святкову, поверх їжакову шубейку напнув, запріг двох чорні півнів у берестову карету й понісся у всю спритність у палац до своєї нареченої. Владика зустрів його не голіруч; наказав він солдатам каменями берестову карету закидати й півнів перебити. Але ледь камінь підлітає, як півні скік! скік! підстрибнуть — камінь низом повз. Та так доти, поки карета у дверей палацу не зупинилася й обоє півня не проспівали: — Кукареку! Нашого владики зять приїхав!

Виходить наречена назустріч, кладе їжака у шовковий фартух і у палац несе. Обидві старші сестри сміються, знущаються, а молодша знай відповідає: — Добре, добре, який вуж мені наречений, з таким і буду століття вековать!

Зранку наречена знову кладе їжачка у свій фартух і несе у церкву вінчатися. Кільце заручне надягла їжачкові на лапку, і після вінчання жінка побрала муженька свого у фартух, щоб назад у палац віднести. Колом глузують із потішної пари, а молода дружина знай відповідає: — Добре, добре, який вуж мені наречений, з таким і буду століття вековать!

Увечері, до сну збираючись, стяг їжачок свою їжакову шубейку й поклав на ліжко у ногах. Дружина побачила й думає: «На що берегти таку колючу шубейку. Постій, ось тільки засне чоловік — треба буде шубейку спалить!»

Як задумала, так і зробила. Так ось лихо! Ледь шубейка згоріла, — занедужав чоловік смертельно. Вона отут у сльози й давай виправдовуватися, а їжачок нітрохи не тужить, ще й дружину утішає, говорить їй: — Знаю, жінка люб'язна, знаю, що не по злому наміру ти це зробила, так тільки треба б спершу з муженьком порадитися, перш ніж за справу братися. Бачиш, не спали ти шубейку тепер, через два тижні я від неї й сам без усякого болю позбувся б; однак, коли витерплю, то побачиш ти чудо: сльози на радість переміниш.

Важко довелося їжачкові, однак терпів, терпів і витерпів. Особливо у останні дні хвороба його замотала. Але одного разу, тільки-но сонечко стало сідати, як їжачок з ліжка зстрибнув, фиркнув носом тричі й обернувся ставним королевичем. Тесть із радощів і влада віддав своєму зятеві. Молодий владика призвав до себе старих своїх і зажив з молодою дружиною щасливо.

Зараз ви читаєте казку Єжова шубейка