Учений кіт

9-06-2016, 17:00 | Італійські казки

Розповідають і переказують, що колись жив у Палермо принц, який похвалявся, що може усе світло переробити по-своєму. Та правда, у палаці його діялися дивовижні речі. Кінь він навчив їсти м'ясо, собака у нього жувала сіно, а осів танцював тарантелу, б'ючи по бубну копитом. Але найбільше пишався принц своїм котом. Десять учених у пишних перуках і чорних мантіях витратили десять років, щоб навчити принца всім наукам, що личать його високому званню. А принц поклав ще більше праці, чому десять учених за десять років, щоб кіт забув про те, що він кіт. Коли принц, нарешті досягся, чого праг, він сказав своїм друзям:

- Приходите до мене завтра на вечерю й ви переконаєтеся, що, якщо дуже постаратися, можна перемогти природу. Це доведе вам мій учений кіт. Друзі прийняли запрошення. Один з них, людей розумна й догадливий, подумав так: "Якщо мова йде про кота, те не погано про всякий випадок запастися мишкою!" Так він і зробив.

Наступного дня усе зібралися у парадному залі палацу. Там був накритий пишний стіл. А посередині стола нерухомо, як дерев'яна статуя, стояв на задніх лабетах учений кіт і тримав запалену свічу. Коли гості сіли за стіл, слуги почали вносити на золочених блюдах страви, приготовлені з м'яса, дичини й риби. Від блюд піднімався такий смачний захід, що

У запрошених потекли слинки. А кіт? Кіт навіть вусом не повів. Не шелохнувшись, він продовжував тримати палаючу свічу. Принц обвів усіх торжествуючим поглядом.

- Ну, що я вам говорив! - викликнув він. - Не чи правда, мистецтво вище природи!

- Звичайно, звичайно! - закричали у_захопленні гості. Тільки один з них промовчав. Він поклав поруч із собою крислатий капелюх, прикрашену пір'ям, і непомітно пустив під неї мишку.

Мишка, відчувши себе на волі, жваво висунула з-під: капелюха остренькую мордочку. Ледь кіт углядів мишку, як забув разом усі, чому навчив його принц із такою працею. Свіча полетіла убік, задзвеніли розбиті келихи, а кіт схопив мишку й утік з нею, задерши хвіст. Так принцові й не вдалося не те що усе світло, а навіть котячу природу переробити на свій лад.

Зараз ви читаєте казку Учений кіт