Права рука святого Ултена

23-07-2016, 08:14 | Ірландські казки

Колись Бог обдарив святого Ултена надприродною силою. Та тільки одна людина у цілій Ірландії знав, у чому сила святого Ултена. Те був сам Ултен. Велике нещастя обрушилося на Ірландію у сорокових роках шостого сторіччя — Чорна Смерть. Довелося закрити всі ірландські школи й розіслати учнів по будинках, де багато хто з них уже не застали батьків у живі. Та святий Ултен відкрив тоді будинок для осиротілих дітей і замінив багатьом і багатьом з них мати й батька.

У знаменитого Онгуша Невдахи записана легенда з тих часів саме про цій людині.

Трапилося так, що до берегів Ірландії прибула ворожа флотилія. Та Дармід, верховний король Ірландії, послав гінця із цією тривожною звісткою до Ултену, молячи його заступитися перед Богом і відвести нове лихо, що загрожує злощасному королівству.

Ця звістка була передана Ултену саме у той момент, коли він кормил дітей. Але він підняв проти ворожої флотилії вільну ліву руку — викликав буру й потопив усі кораблі. А коли до нього з'явилися із вдячністю, він відповів з докором:

- Соромитеся! Не можна хіба було почекати, поки звільниться й права моя рука? Уже якби я підняв праву руку, жодного чужоземного загарбника не знала б надалі Ейре!

Зараз ви читаєте казку Права рука святого Ултена