Силач Зееделей

12-09-2016, 14:04 | Бурятські казки

Колись жили брат і сестра. Рано вони втратили батька з матір'ю. Дуже важко їм довелося. Ходили вони по дворах, збирали недоїдки, тем і годувалися. Як не було важке їхнє життя, брат виріс сабоним, а сестра перетворилася у гарну дівчину.

Коли братові здійснилося сім років, він запріг свого єдиного коня у віз і разом з іншими людьми поїхав у ліс за дровами. Навантажили вони багато дров і поїхали назад додому. По дорозі коні застрягли у трясовині. Люди стали штовхати воза, бити коней, але не змогли зрушити їх з місця. Тільки один семирічний хлопчик спокійно сидить на своєму возі.

- Агов, мабуть сюди, допоможи! Що сидиш? - кричать йому десять людей.

Не можуть вони витягтися із бруду один навантажений віз, гніваються й лаються.

- Я знімаю свої гутули, розпряжіть коней і відведіть їх убік, — відповідає семирічний хлопчик.

Дивуються люди, не знають, що робити.

- Розпряжіть коней! Чому коштуєте? - гнівається семирічний хлопчик.

Босоніж по бруду. він підійшов до першого воза, звільнив коня, сам впрігся замість коня й витягся віз.

Здивувалися люди, розпрягли коней своїх і відвели убік. Семирічний хлопчик сам витягся із бруду всі їх воза. Непомітно було, щоб він дуже утомився. Люди оточили хлопчика.

- У нашому краї народився такий силач, — радіють вони.

Та назвали його іменем знаменитого за старих часів силача Зееделея. Усе повернулися додому.

Через кілька днів одна дуже, багата людина з іншого улусу велів юнакові з'явитися до нього. Коли юнак прийшов, багатій говорить:

- Із цього дня ти будеш працювати у мене. Будеш готовити у лісі дрова, а сестра твоя буде працювати по будинкові.

Сестра зібрала одяг братові, і він разом з іншими людьми відправився у ліс на заготовку дров.

Нескольку днів вони готовили дрова. Одного разу ввечері, коли вони відпочивали, до Зееделею підсів один дроворуб і говорить:

- До нашого багатія приїхав один хан і силою повів твою сестру, щоб зробити її дружиною свого сина. Ще він прагне, зробити тебе своїм працівником і послав сюди воїнів, щоб схопити тебе й повести. Вони йдуть сюди.

Сабоно розсердився силач Зееделей, вирвав одне дерево з коренем і пішов назустріч ворогам. Бачить — близько ста людей з луками й стрілами на конях їдуть у ліс. Силач Зееделей наблизився до них і запитує:

- Що ви за люди? По яких справах їдете?

- Ми схопимо тебе й доправимо своєму ханові. Ти будеш працівником у нього. Якщо не підеш по добрій волі, надягнемо залізні ланцюги й поведемо, — відповідає старший з них.

Силач Зееделей замахнувся своїм деревом і говорив:

- Кому дорога життя, убирайтеся!

Старший з них наблизився на коні до силача Зееделею й ударив його батогом. Але відразу сам упав намертво, зачеплений деревом силача Зееделея. Інші накинулися на нього. Силач Зееделей почав розмахувати своїм; деревом у усі сторони й бити ворогів. Як ударить він, так відразу двоє-троє злітають із коней. Втративши половину своїх людей, вороги зрозуміли, що не перемогти їм силача Зееделея, і пустилися у втечу. Силач Зееделей на коні пустився за ними. Доганяючи ворогів, він під'їхав до палацу хана. Дивиться — назустріч йому несуться верхи збройні воїни. Багато їх. Силач Зееделей знову вступив у бій один. Сестра, довідавшись, що брат б'ється, з ворогами, стала шукати спосіб допомогти йому. Вона запалила свічу й підпалила ханський палац. Побачили це люди й стали кричати, як божевільні:

- Урятуйте хана!

Воїни скакають йому на допомогу. Силач Зееделей, поранений, із закривавленими руками й особою, б'ється (з ворогами). Поступово він почав втрачати, сили. Раби хана зрозуміли, що прийшов новий батор і б'є їхнього жорстокого хана, і стали допомагати йому. Побачили це воїни й розбіглися у різні сторони, рятуючи своє життя.

У цей момент вибігла з палацу сестра й сказала:

- Хан із сином і дружиною збираються бігти.

Богатир Зееделей швидко примчався на коні, розбив стражу хана й зв'язав хана і його сім'ю. Зрозуміли люди, що прийшла воля, проклинають і:плюють убік хана. У кожного з них брат або сестра минулого рабами хана. Щодня вони терпіли від нього побої.

Народ попросив силача Зееделея стати їх ханом. Так, говорять, силач-зееделей замолоду зайняв трон хана.

Зараз ви читаєте казку Силач Зееделей