Розумний Балдан

20-09-2016, 13:36 | Бурятські казки

Якось у одному улусі зібрався весь народ разом з нойонами, щоб вибрати володаря-хана. Ті, що зібралися розв'язали зробити ханом лисого Тархалжана. У цей час маленький хлопчик років п'яти усе бігав і просив його зробити ханом. Вибрали Тархалжана.

Одного разу той хлопчик ( його кликали Балдан), говорить ханові:

- Зробіть мене ханом замість себе.

- Призначаю тебе ханом над цими мухами, яких повнісінько. Добре? - говорить хан, сміючись.

Хлопчик Балдан зробив собі із прутика коня й відіграв на вулиці. Підходить він до хана й бачить на його лисій голові більшу муху. Хлопчик ударив хана по голові прутом. Обернувся розлютований хан — п'ятирічний хлопчик Балдан коштує.

- Що ти робиш? Ану ж бо жваво сюди!

- Володар-Хан, я ж караю муху. Із чого ж ця паршива муха повинна сидіти на голові володаря-хана. Ви ж самі мене зробили нойоном над (мухами).

Розгубився хан, не зміг нічого відповісти, промовчав. А хлопчик сіл верхи на прутик і побіг убивати мух, де тільки їх побачить.

Пройшло з тих пір кілька років. Старша дружина одного багатія народила сина. А від молодшої дружини дітей у нього не було. Коли хлопчикові багатія здійснилося п'ять років, батько його вмер. Дружини затіяли позов: ніяк не поділять добро. Суперечка розгорілася у них і через сина. Молодша дружина розв'язала відняти сина у старшої.

Щоб покласти кінець суперечки, дружини звернулися до хана. Кілька днів хан шукав вірну відповідь і був у роздум. Раптом згадав він: «Давненько одного хлопчика, маленького Балдана, зробив я нойоном над мухами. Той хлопчик тепер, вірно, підріс так розумним став».

Хан зустрівся з ним, довідався того хлопця й говорить:

- До мене ось-ось прийдуть дві жінки, сперечаються вони через сина. Чий це син — невідомо. Як же мені довідатися, яка з них теперішня мати, як розв'язати ця суперечка. Піди-но й розсуди за мене. А я віддам тобі усе, що попросиш.

- Це можна, завтра прийду, — пообіцяв хлопець.

Назавтра Балдан прийшов до хана.

Незабаром підійшли й ті дві жінки зі своїм п'ятирічним хлопчиком.

- Ушанований хан, це мій син, — говорить та, яка помолодше.

- Бреше вона! Ніколи вона не родила дітей, — говорить інша.

Балдан наказав слузі принести його меч. Коли принесли меч, Балдан вивів на вулицю обох жінок.

- Якщо ви обидві народили цього хлопчика, розділите його. Цим мечем я розрублю вашого сина на дві частини. Устаньте по обидві сторони й тягніть його за руки.

Як тільки він замахнувся мечем, жінка, що тримала за ліву руку хлопчика, упала, закривши особу. А інша так і коштує, тримає хлопчика за руку.

Бамм завів двох жінок із хлопчиком у будинок тими, що зібралися людьми розкрив усю правду.

- Та цих двох жінок я вгадав рідну матір хлопчика. Яке ж чисте й добре серце у рідної матері! Коли над її сином нависла смертельна погроза, вона зомліла А яка ошуканка? У неї вовча душа й кам'яне серце, вона спокійно чекала його смерті.

Люди діву даються, мудрості хлопчика Балдана дивуються.

Не було кінця радості й щастю старшої з жінок. Побрала вона свого сина й пішла додому.

Зараз ви читаєте казку Розумний Балдан