Спритний злодій

15-06-2016, 11:51 | Бурятські казки

Жили чоловік із дружиною, було у них три сини. Жили вони дуже бідно. Виросли три сини й розв'язали у далекій стороні ремеслу вивчитися, покінчити з нестатком. Сказали про це батькові з матір'ю й відправилися у далекий шлях.

Ішли вони, ішли, дійшли до розвилки трьох доріг і розв'язали піти у різні сторони. Домовилися зустрітися через рік на цім же місці й розійшлися на три сторони.

Старший син став ковалем і нагромадив багато грошей. Середній став нойоном. Теж багато грошей нагромадив. А молодший син став спритним злодієм.

Ось і рік пройшов, настав час трьом зустрітися. У призначений строк, у тому ж місці зібралася брати. Старші брати не відразу довідалися у багато одягненому людині свого молодшого брата. Запитали у нього, ким він став. Той відповів, що став злодієм. Здивувалися брати, а потім утрьох повернулися додому.

Приходять — мати вже вмерла, а батько ледве живої. Одягли вони його, нагодували. Той похвастався сусідам:

- Мій старший син ковалем став, а середній — нойоном.

А багатій-сусід запитує:

- Ким став твій молодший син?

- Злодієм, — знехотя відповів старий.

- Не дасть мені тепер спокою, треба від злодія позбутися, — думає багатій і говорить старому: «Прийшли до мене свого молодшого сина».

Пішов молодший син до багатія. Той пропонує йому.

- Ти став дуже спритним злодієм, ось я викликаю тебе на парі. У мене є чорний жеребець, він замкнений у коморі під замком, сторожать його дві людини. Ти повинен опівночі викрасти мого жеребця.

Злодій почав готуватися, як і домовилися з багатієм, опівночі викрасти жеребця. Переодягся у старе плаття, покійної матері, побрав два глечики архи, обперся на ціпок, прийняв вид баби старчихи й прийшов днем до багатія виглядіти, де що. А коли стемніло, став стукатися у ворота й проситися переночувати. Набридла їм ця баба, впустили її у двір, підстелили солому у стіни юрти.

Наближається північ. Говорить старчиха двом сторожам:

- Повз мене вдень проїжджали люди на парі коней і втратили мішок із двома глечиками. Коли потекло щось, я подивилася, а там якась рідина. Якщо вам потрібно, поберіть, а то я виллю.

Підійшов один зі сторожів, подивився — там виявився архи. Зрадів він і покликав свого товариша. Побрали вони по одному глечику й з жадібністю випили.

Опівночі сторожачи вже валялися п'яні. Тим часом хлопець скинув жіноче одіяння, побрав у сплячих сторожів ключі, відкрила комора, вивів жеребця, сіл на нього й під'їхав до вікна багатія. Усю ніч не спав багатій.

Ранком приїхав хлопець на жеребці до багатія. Той і виду не подав, що зол, і привітався посміхаючись:

- Здорово, здорово.

Знову він пропонує хлопцю спор, а сам думає: «У другий раз тобі не обдурити мене».

- Я наповню туесок грішми й поставлю на вікно, а сам буду вартувати. Ти повинен опівночі викрасти гроші, — говорить багатій хлопцю, а про себе зловтішно думає: «Уж сьогодні-те я покінчу з тобою».

Погодився хлопець-злодій і став готуватися до крадіжки грошей. Розкопав могилу тільки що похованого людини, одяг мерця у свій одяг і опівночі підтаскав його до будинку багатія. Дивиться — сидить багатій у вікна з рушницею й міцно стереже гроші. Хлопець потихеньку підкрався до вікна й виставив мерця.

Багатій побачив одягненого мерця, з переляку вистрілив. «Нарешті вбив», — думає багатій. Покликав слуг, щоб забрали труп. А хлопець тим часом потяг гроші.

Пущі колишнього розсердився багатій, втративши й жеребця й гроші. Знову викликає хлопця на парі.

- Скоро я видаю заміж дочку, готуюся до весілля. Багато гостей і нойонів буде. Ти повинен показати їм однієї голої людини. Тоді ти одержиш усе моє багатство, — говорить багатій.

Погодився злодій.

- Кого ж обдурити і як заманити? - думає він. Багато днів думав. А день весілля тим часом наближався.

У тому краї у горах жив лама-пустельник, який багато років провів у молитвах. Та розв'язав хлопець того ламу обдурити.

Замовив гарний віз, поставив на неї маленький будиночок, прикрасив золотом і сріблом. У будиночку поставив божник з бурханом, запалив свічі перед ними.

Настав день весілля. Запріг хлопець двох вороні у віз і вечірком поскакав до лами.

Почув лама стукіт і дзенькіт, вийшов подивитися. Бачить — коштує ошатний віз, запряжена двома вороними, а кучері на ній парубок у орхимжо.

- Я посланець бога. Приїхав за вами. За безгрішне життя, боги забирають вас на небо, — з поважним виглядом перебираючи чіткі й шепотячи молитви, промовив спритний злодій.

Лама повірив, зібрався було сісти у віз, але хитрий хлопець говорить йому:

- У мирському одязі на небо не можна, тільки можна у орхимжо так чіткі поберіть.

Лама моторно зняв із себе одяг, накинув орхимжо й, побравши чіткі, сіл у віз. Закрив хлопець дверцята будиночка й погнав коней. Доїхали до багатія, а там весілля у розпалі. Відкрив лама дверцята й бачить: колом люди у гарних одягах співають, веселяться.

- Его, напевно, і є небесна країна, — думає лама й виходить із будиночка. Увійшов у будинок, де бенкетували гості багатія. Побачивши голої людину, сторопіли гості, повскакали зі своїх місць.

Так хитрий хлопець виграв суперечку з багатієм. Та довелося тому віддати усе своє багатство хитрунові.

Зараз ви читаєте казку Спритний злодій