Витівки Будамшу

20-10-2016, 14:54 | Бурятські казки

Усе давно чули й знали про спритність і кмітливості Будамшу даа Та ось розв'язали випробувати його. Поставили перед ним тільки тоолей — баранячу голову й ніякого іншого м'яса. Будамшу обробив тоолей за всіма правилами, а потім за звичаєм повинен був передати його іншим, щоб усе покуштували. Він побрав тоолей у праву руку й, сказавши «На», із правої руки переклав його у ліву.

- Я, у дорозі подорожанин, якщо я піднесу цю голову іншому, то залишуся голодним. Оскільки, крім тоолея, не подали іншого м'яса, я змушено перекласти (голову) з однієї руки у іншу, — сказав він і обглодал усю голову. Та нікого руки у тому будинку не найшлося, щоб заперечити йому.

Одного разу він зайшов у одну юрту зі своїм другом. Хазяї зварили жирне м'ясо й поставили ціле блюдо перед ними. Будамшу даа із другом сиділи на почесному місці. Витяглися вони свої ножі й стали їсти м'ясо. Небагато поїли м'яса, Будамшу даа поклав свій ніж у кишеню, витер хусткою рота і відсунув від себе блюдо з м'ясом. Тоді його друг, хоча йому ще дуже хотілося поїсти, теж склав ніж, витерся хусткою й теж відсунув блюдо.

- Е, а я думав, що ти будеш ще їсти. Раз ти не прагнеш, я поїм, — сказав Будамшу даа, витягся ніж і став їсти. Усе з'їв, нічого не залишив, а його друг так і залишився ні із чим.

Зараз ви читаєте казку Витівки Будамшу