Та Ленька й Уленька

3-06-2016, 11:02 | Російські народні казки

Жив-Був Иленька з Уленькой. Поїхав Иленька у гості до тітки. Почастувала тітка гостя й запитує його: «Тому ти не привіз Уленьку?» — «Удома нікому», - відповідає Иленька. Поїхав Иленька додому, а тітка послала з ним пирогів — гостинці Уленьке.

Приїхав Иленька додому, а Уленьки немає будинку. Побрав він пироги й спустив у подпол. Прийшла Уленька, Иленька їй і каже: «Я тобі, Уленька, гостинці привіз». - «Які гостинці?» — «Пироги».- «А де ж вони у тебе?» — «Так у подполе».- «Дурень ти, дурень, Иленька!» — «А ти б як, Уленька?» — «Я б їх у грубку поставила!» — «Добре, на інший раз я так і зроблю».

Поїхав знову Иленька у гості до тітки. Почастувала його тітка й послала Уленьке у гостинці шубу. Приїхав Иленька додому, а Уленьки немає. Заштовхав Иленька шубу у піч. Приходить Уленька. «Я тобі, Уленька, гостинець привіз!» — «Який гостинець?» — «Шубу».- «А де ж вона?» — «У грубці».- «Дурень ти, Иленька, теперішній дурень!» — «А ти б, Уленька, як?» — «Я б її на сірник повісила».- «Добре, іншим разом так і зроблю».

Заглянула Уленька у грубку, а шуба вуж згоріла.

Знову поїхав Иленька у гості до тітки. Почастувала його тітка й послала з ним гостинець Уленьке — ягничку. Приїхав Иленька, ягничку на сірник. Приходить Уленька. «А я тобі, Уленька, гостинець привіз — ягничку!» — «Де ж вона?» — «На сірнику!» — «Дурень ти, дурень, Иленька!» — «А ти б як, Уленька?» — «А я б у сінник її загнала».

Поїхав знову Иленька у гості до тітки. Почастувала його тітка й сама захотіла до Иленьке з Уленькой у гості поїхати. Повіз її Иленька додому, а Уленька кудись пішла з будинку. Загнав Иленька тітку у сінник і замкнув її там. Приходить Уленька. «А я тобі, иленька, гостю привіз — тітку!» — «Де ж вона?» — «А я у сінник її замкнув».- «Дурень ти, Иленька, дурень!» — «А ти б, Уленька, як?» — «Я б привела її у хату так почастувала чаєм».- «Добре, іншим разом я так і зроблю».

Пішла Уленька у сінник виручати гостю. А справа була взимку; відчинила сінник, дивиться: а тітка вуж змерзнула.

Зараз ви читаєте казку Та Ленька й Уленька