Суд Шемяки

23-06-2016, 17:12 | Російські народні казки

Жили-Минулого два брати: один був багатий, інший бідний. Бідний прийшов до багатого кінь попросити. Багатий кінь дав, а збруї не дав. Ну, що робити бідному братові? Ну й прив'язав віз до хвоста, поїхав у ліс, нарубав великий віз дров. Приїхав додому, ворота відчинив, а віз застряг. Кінь смикнув — хвіст і відірвався. Приводить назад кінь без хвоста, брат розсердився: «Я тебе поведу до Шемяке-Судді!»

Поїхали. Їхали-Їхали, зайшли до багатого купця. Багатий з багатим сидять, їдять, горілку п'ють, а бідняк лежить на грубці; захотілося йому подивитися, що їдять багаті, звісився із грубки, не стримався й упав і задавив дитину. Багатий мужик говорить: «Я піду до Шемяке-Судді!»

Приїжджають до судді. Брат скаржиться, а бідний брат загорнув камінь у хустку й показує судді. Шемяка-Суддя думає, що той йому гроші прагне дати, і говорить: «Віддай йому кінь, поки не виросте хвіст!»

Став багатий мужик скаржитися, у якого дитину вбив, а бідний брат знову камінь показує. Шемяка-Суддя говорить: «Віддай йому дружину, поки не народиться дитина!»

Став хлопець скаржитися, бідний знову камінь у хустці показує. «Ти, бідний мужик, устань під мостом, а ти зіскоч на нього й убий».

Коли пішли всі, Шемяка кличе бідного мужика: гроші, мол, давай, а той розвертає хустку й говорить: «Не по

Мені б розсудив, я б Шемяку-Суддю вбив!» Шемяка-Суддя зрадів: «Слава богу, що я так розсудив!»

А бідний приходить до брата за конем, а брат йому говорить: «Я дам тобі корову, кілька чвертей хліба, тільки залиши коня!» Побрав це бідняк і пішов до багатого мужика за бабою. Той злякався й став його просити: «Я дам тобі кінь і кілька чвертей хліба, тільки не бери господарку!» Побрав. Пішов до хлопця. «Ну, - говорить, - я стану під мостом, а ти на мене стрибай». Злякався хлопець зіскочити з мосту й просить бідного брата: «Побери козу й кілька чвертей хліба, тільки не буду я стрибати...»

Побрав усе це собі бідний брат і зараз живе багато.

Зараз ви читаєте казку Суд Шемяки