Про жінку прадавнього народу й бику-дощі

11-07-2016, 17:26 | Бушменські казки

За давніх часів одна молода жінка була хвора й лежала у своїй хатині, а біля неї, на кароссе, лежав її дитина. Бик-Дощ вийшов з водойми, де був його будинок, щоб поїсти. Він учуяв запах молодий жінки й побажав її. Він пустився клуса вперед і наблизився до хатини, огорнувши її туманом.

Та молода жінка теж відчула захід дощу, його свіжий подих. Вона відчула, як він підійшов до хатини, де вона лежала, ось він обійшов хатину й зупинився перед входом, затаївшись і припавши до землі. Але вона побачила його вуха й викликнула:

- Хто тут?!

Молода жінка схопила чагарник бушу й кинула у чоло бикові. Потім вона встала й відіпхнула його, не доторкаючись до нього, так що між її рукою й чолом бика-дощу був бушу. Потім молода жінка обережно побрала дитину, загорнула його у каросс і поклала у сторонці - щоб її чоловік потім його забрал. Вона думала, що більше сюди не повернеться, вона повинна вмерти й перетворитися у жабу. Бик-Дощ забере її у своє водяне житло. Вона піднялася на бика-дощу, і він поніс її до водойми. А вона сиділа на його спині й дивилася по сторонах, вишукуючи підходяще дерево. Побачивши дерево гхуерритен-гхуерритен, вона сказала бикові-дощу:

- Піди до того великого дерева й посади мене там, тому що я хвора. Та бик-дощ пустився клуса й приніс її прямо до цього дерева.

А вона сказала:

- Устань під деревом, у самого стовбура.

Та тоді молода жінка дістала бушу, натерла ним шию бика-дощу, і дощ відразу ж заснув.

Побачивши, що бик-дощ спить, вона перебралася на дерево гхуерритен-гхуерритен і потім, тримаючись за галузі, злізла з дерева й стала крадькома пробиратися до будинку.

Вона вже добралася до будинку, коли бик-дощ прокинувся, відчувши, що стало прохолодно. Він підхопився й пішов, думаючи, що жінка усе ще сидить на його спині. Він прийшов до водойми й увійшов у воду.

А жінка побрала бушу, спалила його й стала натиратися золою, тому що вона була зелена й пропахнула грибом кцху. Та ось вона натиралася, щоб відбити цей захід дощу.

Прийшли старі жінки, які збирало коріння, і стали палити ріг, щоб дощ відчув цей захід і не гнівався на них. Якби ця молода жінка не поводилася так мудро, то всі люди загинули б, вони перетворилися б у жаб.

Зараз ви читаєте казку Про жінку прадавнього народу й бику-дощі