Викритий злодій

22-07-2016, 10:49 | Єврейські казки

У реб Зелига, меламеда при талмуд-торі, украли талес і тфилин. Щоб знайти злодія, реб Зелиг удався до такого каббалистичеському засобу. Рівно опівночі, коли всі його домочадці спали міцним сном, він запалив дві свічі чорного воску, поставив між ними дзеркало й, произнеся молитву, став уважно вдивлятися у нього, зосередивши всі свої помисли на бажанні відкрити злодія.

У той момент, коли пробило перша година ночі, у дзеркалі здалося зображення

Одного із численних учнів реб Зелига. Недовго думаючи реб Зелиг провів із силою чортові нігтем по поверхні дзеркала на тому місці, де з'явилася особа, після чого поставив дзеркало на місце й улігся спати. На інший день, зберігши у глибокій таємниці гадання за допомогою дзеркала й приховавши свічі, реб Зелиг відправився як звичайно рано ранком у талмуд-тору на ранкову молитву.

Коли всі учні зібралися, він помітив на особі одного з них глибоку свіжу подряпину.

Реб Зелиг негайно покликав цього учня до себе й став вимагати, щоб той зізнався у злодійстві. Здивований злодій спочатку відмикався, але, коли строгий учитель відпустив йому кілька великовагових ляпасів, принался й указав місце, де захована покража. Ця дійсна подія трапилася у Меджибоже

Зараз ви читаєте казку Викритий злодій