Могила реб Исроела небіжчика

26-07-2016, 14:42 | Єврейські казки

На межбужском цвинтар неподалік від циона над могилою Бал Шем Това коштує надгробок (датоване, як здається, 5625 (1865) роком), на якому висічений такий напис:

"Тут похований реб Исроел Небіжчик, що вмер при житті". Про цей надгробок розповідають таку чудесну історію. У Дочки Бешта Одл було, як відомо, троє дітей: рабби Мойше-Хаим-Ефроим з

Судилкова, рабби Борехл із Межбужа й дочка Фейга, мати раби Нахмана із Брацлава.

Після кончини рабби Исроела Бал Шем Това у Межбуже було вирішено не називати хлопчиків іменем Исроел заради святості імені Бешта. Якщо ж дитині давали Усе-таки ім'я Исроел, він не доживав до року. Трапилося так, що Фейга, внучка Бал Шем Това, у черговий раз завагітніла й у строк народила сина. Тоді Бешт з'явився у сні своєї дочки Одл і попросив її, щоб немовляті дали ім'я Исроел. Але мати дитини Фейга нізащо не погоджувалася назвати сина цим іменем, щоб не ризикувати його життям. Однак Одл розв'язала виконати волю свого батька, святого Бешта, і на обрізанні онука, коли хазан проголосив: "Та наречеться іменем у Ізраїлеві...", вона зненацька підхопилася зі свого місця й голосно крикнула: "Исроел". Хазан повторив це ім'я за нею, і так, проти волі матері, дитину назвали Исроелом. На третій день після обрізання дитина вмерла. Нещасна мати побрала мертве дитя, принесла його до своєї матері, до Одл, поклала його перед нею й з очима, повними зліз, сказала так:

- Мама, ти винувата у смерті мого сина! Побери його й роби з ним що прагнеш.

Одл віднесла дитину на цвинтар і поклала його на могилу свого батька Бешта з такими словами:

- Батько! Ти велів мені назвати його твоїм іменем, і ось тепер він мертвий! Побери його собі - він твій! Вона виплакалася над могилою й пішла додому. Усю ніч ішов сніг. А рано ранком гробар, вийшовши з будинку, почув: зі цвинтаря доноситься дитячий плач. У місті переполошилися. Мати дитини, Фейга, відразу ж прибігла на цвинтар і схопила своє дитя, яке було жваво.

З тих пір хлопчика прозвали Исроел Небіжчик. прожив довге життя й, коли вмер у похилих літах, був похований на тому ж самому цвинтарі, що і його прадід Бешт. Та на його надгробку начертали.

"Тут похований Исроел Небіжчик, який умер при житті.

Зараз ви читаєте казку Могила реб Исроела небіжчика