Портрет дівчини з палацу

11-08-2016, 11:37 | Китайські казки

Є у горах Ишань два місця. Одне зветься Цзюлункоу — ущелина Дев'яти драконів, інше — Цилункоу — ущелина Семи драконів. Отож, близько ущелини Дев'яти драконів стояло маленьке сільце, і жила у тому сільці баба зі своїм єдиним сином, по прозванню Тянь-Тань. Дев'яти років від роду вже вмів Тянь-Тань борсуків у горах ловити, дванадцяти років не страшив з вовчих нір вовченят тягати. Пригожим так ставним уродився юнак, ніхто з ним не зрівняється. Особа добра, дивиться весело, сабоний, метикований, ростом високий. Піде спозаранку за хмизом у гори, увечері додому відвертає. На високі гори піднімається, із круч крутих спускається, через бурхливі ріки переправляється, вузькими стежками-ниточками пробирається.

Та ось одного разу восени у самий сезон дощів кілька днів підряд злива лила, а у Тянь-Таячи у будинку, як говориться, ні лозинки не знайдеш, ні зернятка рису не знайдеш. Чекали, чекали, поки дощ перестане, цебро настане, так чекати утоми. Побрав юнак мотузку, коромисло, сокиру прихопив і відправився у гори хмиз рубати. А сокира у юнака, сказати про те потрібне, супротив звичайного вчетверо важче був, коваль навмисно таким його викував. Перейшов Тянь-Тань через гірську ущелину, вода там вирує — грім гримотить, піднявся на схил, дощовою водою вмитий, пройшов по стежці-ниточці й нарешті до лісистого місця добрався. Тільки встигнув він небагато хмизу нарубати, вітер дощ пригнав. Як заюшить дощ — аж камені з гори вниз посипалися, загуділо навколо, зашуміло. Дочекався юнак, поки дощ перейде, заліз на дерево, на саму верхівку, оглянувся — усе ущелина водою наповнилося, ріки з берегів вийшли. Подивився юнак у ту сторону, де його сільце стояло, і думає: «Мати, напевно, до воріт вийшла, тривожиться, може, відніс мене бурхливий потік, чекає не дочекається». Побрала юнака досада, так би, здається, і полетів зараз додому! Тільки не попоратися йому з гірським потоком — лютий дуже! Думав юнак, думав і ненавмисно сокира з рук упустив. Дзинь! - упала сокира на великий чорний камінь. Праг юнак його підняти, нахилився. Ай-Я! Камінь шелохнулся, і раптом звідки не візьмися баба з'явилася. Запитує баба голосним голосом:

- Хто до мене у двері стукався? Хто до мене у двері стукався? Хто до мене у двері стукався?

Два рази нічого не відповів юнак, а на третій расхрабрился, зліз із дерева й відповідає:

- Я до тебе стукався!

А баба знову його запитує:

- Що ж тобі потрібне, навіщо стукався?

Розв'язав юнак розповісти бабі всі, як є, і говорить:

- Ти, добра жінка, мабуть, не знаєш, що я щодня ходжу за хмизом, щодня із круч крутих спускаюся, на гори високі піднімаюся, важко мені, так не про те мовлення. Нині всі навколо водою залило, як мені додому відвертати? Там мене мати чекає сама-самісінька. Потрібне мені хмиз продати так рису купити, а то нема чого у казан покласти.

Вислухала його баба, піднялася з очеретяної циновки, дала її Тянь-Таю й говорить:

- Варто сісти на цю циновку й подумати, де тобі зараз хочеться бути, миттю там опинишся.

Сказала так баба й зникла. А камінь шелохнулся й на колишнє місце встав.

Сіл Тянь-Тань на циновку й тільки подумав: «Добре б спершу у повітря піднятися», — як циновка повільно, плавно стала нагору підніматися. Захотів Тянь-Тань на землю спуститися — циновка тихенько на землю спустилася.

Звалив Тянь-Тань на плече коромисло із хмизом, сіл на циновку й швидше вітру помчався додому. Раніше, бувало, він за день усього раз принесе хмиз, і те затемна відвертає. А нині літає собі й літає на циновці, разу чотири, а то й п'ять устигає із хмизом обернутися. Незабаром у нього будинку зібралася ціла купа хмизу, виміняв він його на зерно — не на один день вистачить. Та сказав тоді Тянь-Тань матері:

- Виріс я, матінка, дорослим став, а далі чому за сто чи від будинку ніде не бував. Є у тебе тепер і їжа й одяг, дозволь мені по світлі побродити, миром помилуватися.

- Куди ж, синок, прагнеш ти відправитися?

Подумав Тянь-Тань, подумав і говорить:

- Чув я, що у столиці люду різного багато так чудес усяких, ось і прагну туди відправитися подивитися.

Говорить матір синові:

- У столиці сам імператор живе, дивися, синок, будь обережний, швидше йди так скоріше вертайся.

Пообіцяв Тянь-Тань матері зробити всі, як вона велить, сіл на циновку й злетів у небо — ні вітром його не обдуває, пі пилом не засинає. Не встигнув отямитися, як у столичному місті опинився. Глянув униз — стіни рядами височіють, до стін гарні восьмикутні вежі прибудовані, на вулицях так у провулках народу сила-силенна. А у Заборонному місті яких тільки немає палаців і павільйонів, так і відіграють усіма квітами, так і переливаються. Дерева — смарагд зелений, меж дерев пагоди біліють, на блакитній воді човника погойдуються. Подивився на усе це Тянь-Тань, з неба вниз спустився. Походив по широких вулицях, подивувався на різні чудеса, яких зроду не бачив, і захотілося йому у Заборонне місто пробратися, так захотілося, що не подолати йому із собою, — вуж дуже там красиво! Дочекався Тянь-Тань, поки крамниці так харчевні закриють, а барабани третю варту відіб'ють, сіл на чарівну циновку й прилетів у Заборонне місто. А там пейзажів чудових — розповідати почнеш — не скінчиш, скарбів дорогоцінних — не порахуєш. У ставку лотоси ростуть, під карнизами круглі червоні ліхтарі понавішані, на нефритовому поруччі дракони вирізані — ікла страшні, пазурі гострі. Стіни усе прикрашені не картиною, так малюнком, не рельєфом, так різьбленням або візерунком.

Пройшов Тянь-Тань тихесенько повз леви — леви вище його ростом, із бронзи зроблені, пробрався через тунель — тунель у штучній горі пробитий, змеею у'ється. Раптом дивиться юнак: серед дерев так квітів палацовий павільйон коштує. Дах на два скати зеленою черепицею виложена, колони червоні, вікна візерункові. Оглянувся Тянь-Тань — навколо ні душі, — на нефритовий ґанок піднявся. Уже дуже йому хотілося ліпше розглянути карниз, розмальований квітами й травами, поторкати круглі колони, лаком криті. А пущі того хотілося усередину заглянути, у хороми так Спокої. Намилувався юнак квітами, на трави надивився, поторкав круглі колони. Після підійшов до різьбленого оконцу, тихенько відірвав шовк, наклеєний на рами, заглянув усередину — темним-темно, хоч око виколи. Тільки праг він назад податися, раптом чує: хуа-ла-ла — шурхнуло щось, уся кімната різнобарвними променями заграла, заіскрилася. Побачив юнак у тій кімнаті башточку, зі слонячої кістки вирізану, бамбук, із золота зроблений, а поруч із бамбуком красуню. У красуні на зап'ястях золоті браслети — від них золоті доріжки біжать, у волоссях срібні квіти, від них срібні доріжки у усі сторони розходяться. У вухах серги із червоного каменю дорогоцінного, на плечах накидка різнобарвна. Тонка талія шовковим поясом перехоплена, спідниця довга ледве не до п'ят спускається, по нарум'янених щічках сльози-жемчужинки котяться. Шкода стало Тянь-Таю дівицю. За що її, таку ніжну так слабку, покарали? За що темною ніччю у будинку порожньому замкнули? Ні кана тут ні, щоб лягти, ні циновки, щоб сісти, ні ковдри, щоб укритися! Поки юнак думав, шовковий пояс раптом поплив у повітрі — стала дівиця до юнака наближатися. Здригнувся юнак, праг утекти, але отут пролунав ніжний дівочий голос:

- Вей, куди ж ти йдеш? Перегоди! Я повинна тобі щось сказати!

Тянь-Тань мимоволі зупинився й почув, як дівиця промовила:

- Давним-давно замкнули мене у палаці й тримають у неволі, з рідною людиною свидеться не дають. Ранок вечір поміняє, літо — зиму, а мій сум не проходить. Визволи мене, добрий юнак!

Не міг юнак зла такого стерпіти, погодився. Так ось лихо — не знає він, як дівчину врятувати. Із усіх чотирьох сторін стража так нічна варта, рами на вікні міцні, двері товсті. Мовчить юнак, а сам не йде.

Говорить йому дівчина:

- Варто тобі тільки винести звідси картину, на якій палацова дівиця намальована, і я врятована.

Праг було юнак запитати, де та картина перебуває, тільки раптом за спиною у нього кроки почулися, у кімнаті знову темно стало, а дівчина зникла. Розтривожився Тянь-Тань, так робити нема чого, сіл він на свою циновку, піднявся на небо. Дивиться — скоро світати почне. Пора додому вертатися. Тільки подумав про це юнак, як циновка його миттю додому відвезла.

Відвертав Тянь-Тань додому, про весь матері розповів, сіл на циновку й відправився у гори Ишань. Заліз на дерево, на саму верхівку, упустив сокиру на чорний камінь. Ворухнувся камінь, з місця зрушився, і побачив юнак ту саму стару бабу:

Запитує баба:

- Хто до мене у двері стукався?

Не став Тянь-Тань чекати, поки баба його другий раз запитає, зіскочив з дерева й відповідає:

- Я до тебе у двері стукався.

- Чарівну циновку ти вже від мене одержав. Чого ж ще тобі потрібне?

- Не гневайся, матінка-чарівниця! Вислухай, що я скажу! Скрізь у Піднебесній зеленіє трава, червоніють квіти, скрізь є знедолені, їм невідомі ні спокій, ні радість. Завдяки тобі я не страждаю від голоду, позбувся непосабоної роботи. Сама подумай, чи можу я покинути у лиху нещасну дівчину? Скажи, може, знаєш ти, де зберігається картина, на якій намальована дівчина з палацу?

Вислухала його чарівниця, перестала гніватися й говорить ласкаво:

- Серце у тебе, юнак, добре, мовлення твої слушні. Скрізь у Піднебесній зеленіє трава, розцвітають квіти, скрізь люди повинні жити щасливо. Я згодна тобі допомогти, синок. А зараз вислухай, що я скажу. Коли прагнеш урятувати ту дівчину, відправляйся у гори Меншань, відшукай Байдисяня — безсмертного духу Білої землі. Тільки помни: відшукати його нелегко. Як побачиш очерет висотою у три чжана, ухопися за нього, смикни посабонее, відразу у ворота ввійдеш. Коли безсмертний спати буде, не чекай, поки він прокинеться, він щораз сто двадцять років спить. Кричи — не розбудиш, тряси — не прокинеться. Підеш до ріки Червоні піски, знайдеш там матінку Чорну рибу, попроси у неї голку чарівну.

Сказала так баба й зникла, а камінь шелохнулся й на колишнє місце встав.

Послухався Тянь-Тань добру чарівницю, сіл на циновку, помчався до гори Меншань. А біля тієї гори хребтів сила-силенна, вершин високих так ущелин глибоких не порахувати. На схилах яких тільки дерев ні, уся земля квітами так травою заросла. Кручі круті й ті квітами засіяні, Золотими так срібними, навколо чудовий аромат розливається. Іде Тянь-Тань, зігнувся у три погибелі, по берегах рік так річечок шукає, іде, голови не піднімає, по гаях так лісам нишпорить. Обійшов він усі гірські вершини, на ті вершини й не заберешся, облазив усі гірські ущелини, над тими ущелинами дерева густо переплелися, неба крізь них не мабуть.

Та прийшов нарешті юнак до стрімкої кручі, баран і те на ній не встоїть. Дивиться: на тій кручі очерет висотою у три чжана росте. Ухопився за нього юнак, висмикнув і у ту ж мить побачила дорогу. Пішов юнак по тій дорозі у самий глиб гори. Ішов, ішов і прийшов до кам'яного будинку, просторого так високого. Усередину ввійшов, дивиться: кан коштує, з каменю зроблений, стіл кам'яний, подушки й ті кам'яні. Лежить на кане кам'яному старець безсмертний, ростом, почитай, у цілий чжан буде, під головою у нього подушка кам'яна. Спить старець, хропе — грім у небі гримить. Підійшов Тянь-Тань ближче, дивиться: ока у велетня міцно-преміцно закриті, по всьому мабуть — солодко спить. Побрав його юнак за руку, став трясти. Рука, найменше, тисячу цзиней важить, двома руками й те не підняти. Тикнув юнак у безсмертного пальцем — плоть у нього твердіше каменю. Постояв Тянь-Тань, подумав, робити нема чого, повернувся й пішов. Сіл він на свою циновку й відправився шукати ріку Червоні піски.

Летить по небу Тянь-Тань — хмару біле, чотири ріки перелетів: одну криву, іншу пряму, третю жовту, четверту зелену, ще одну криву, ще одну пряму. Мчиться він над гірськими ріками — вода дрібна, піна біла. Мчиться він над бурхливими ріками, ходять по них хвилі — риб'ячі лусочки. Дев'яносто дев'ять рік Тянь-Тань облетів, тисячу раз по дев'ятсот дев'яносто дев'ять верст пролетів і одного разу ранком побачив ріку — вода у ній чиста, прозора, подивишся — дно видне. Опустився юнак на берег, на березі червоний пісок блищить, від нього й вода червоної зробилася. У ріці сила-силенна чорних риб плаває взад-вперед, взад-вперед — челночки снують. Думає юнак: «Не інакше як це і є та сама ріка, яка «Червоні піски» зветься. Але як отут відшукати матінку Чорну рибу?» Став юнак ходити по берегу, думав, думав і нарешті придумав. Пішов він у село мережі просити рибу ловити. Почули це люди й давай його відговорювати:

- Не шукай ти, юнак, своєї смерті, не ходи чорних риб ловити, у них матінка сама Чорна риба. Нехай краще наші мережі без справи згниють.

Почув це Тянь-Тань, і тривога його здолала. Стояв він, стояв, думав, думав, потім побрав мережі й пішов до ріки. Устав Тянь-Тань на чарівну циновку, закинув мережі у ріку й почав їх потихеньку тягти. Попалася у мережі тьма-тьмуща чорних рибок, б'ються, друг через дружкові перестрибують. Не встигнув юнак оглянутися, а ріка забурлила, закружилася. Вітер завив: у - у, обрушив на Тянь-Таячи лавину води. Бачить юнак — погано справа, так як закричить:

- Лети!

Умить циновка у повітря піднялася. А вода кружляється й теж піднімається вище так вище. Ухопився юнак за мережі, міцно тримає їх обома руками, а сам кричить:

- Лети, лети, на вітрі свисти!

На сто чжанов нагору піднялася циновка, а вода її доганяє, на дев'яносто дев'ять чжанов у повітря стовпом зметнулася. Вище найвищої гори піднявся Тянь-Тань, отут вітер стих, вода у береги знову ввійшла. Дивиться Тянь-Тань униз, бачить — чорна риба у золотому уборі на воді коштує, ніяк сама матінка, голову задерла й кричить:

- Агов, юнак! Побрав ти треба мною верх! Відпусти моїх дитинок і проси, чого прагнеш!

Тільки подумав юнак, що потрібне на землю спуститися, а циновка вже тихенько вниз полетіла, до верхівки дерева долетіла, зупинилася.

Говорить матінці Чорній рибі юнак:

- Не потрібне мені золота, не потрібне срібла, краще дай мені голку чарівну так скажи, як тою голкою безсмертного з гори Меншань розбудити.

Погодилася матінка й говорить:

- Коли прагнеш розбудити безсмертного з гори Меншань, побери голку, кольни його один раз — миттю прокинеться. Тільки колись відправляйся у верхів'я ріки, у бухту Старого дракона до тітки Туаньданян. Вона у мене нині украла чарівну голку, саме, коли вода з берегів вийшла. Але цьому лиху допомогти можна. Дам я тобі ложку-щипавку, вичерпаєш із бухти всю воду, голка й віднайдеться.

Сказала так матінка Чорна риба, витяглася з вуха білу блискучу ложку, кинула юнакові. А Тянь-Тань випустив з мережі її дитинок — чорних рибок. Забрала їх матінка й разом з ними під воду пішла. Прийшов Тянь-Тань у село, віддав хазяїнові мережі, сіл на циновку й полетів. Летить і вниз дивиться, на ріку. А ріка змією у'ється, то вправо поверне, то вліво, те вліво, те вправо. Раптом дивиться юнак: гора перед ним невисока з'явилася, уся червона, червоними каменями посипана, а на тій горі зелені сосни ростуть. Краса така, що й описати неможливо. « Отож звідки ріка Червоні піски тече». Подумав так юнак, примітив у ущелину заводь — смарагд зелений, опустився на землю, сунув у воду ложку-щипавку, зачерпнув один раз — води у заводі відразу на половину зменшилося. Тянь-Тань знову ложкою зачерпнув — того й дивися, до самого дна заводь осушить. А на дні немає нічого, тільки величезні черепахи плазують. Сама більша кілька сот цзиней, почитай, важить. Втягла вона голову у панцир і жінкою із чорною особою обернулася. Говорить їй юнак:

- Жваво віддавай чарівну голку, яку ти украла, не те я всю воду із твоєї заводі вичерпаю.

Подивилася черепаха на Тянь-Таячи сердито, так робити нема чого, віддала чарівну голку. Побрав юнак голку у руки, вона товщиною всього у два пальці, а важка — насилу піднімеш.

Побрав Тянь-Тань чарівну голку, сіл на циновку й полетів до гори Меншань. Прилетів, ухопився за очерет у три чжана висотою, смикнув його із силою, у ту ж мить дорога перед ним відкрилася. Прийшов він тієї дорогою до безсмертного, а той як спав на кане кам'яному, так і спить, хропе — грім у небі гримить. Витягся юнак голку, кольнув легенько безсмертного у руку, а старець повернувся, сіл так як закричить:

- Хто це вкусив мене?

Відповідає йому юнак:

- Не кусав я тебе, добрий старець, розбудив, щоб ти у одному добрій справі мені допоміг.

Розреготався отут безсмертний і говорить:

- Не інакше як Ишаньська баба про мене тобі сказала. Добре! Що за справу у тебе? Викладай!

Відповідає йому юнак:

- Про одне прошу! Допоможи мені з імператорських покоїв картину роздобути, на якій палацова дівиця намальована.

Ляснув отут безсмертний рукою по каменю й говорить:

- Нічого у тому мудрованого ні, охоче допоможу тобі, але знай, жодного справи я до кінця не доводжу. А зараз мені пора, скоро ніч надворі. Лягай на мою подушку так спи. У сні й побачиш, що я робити буду.

Сказав так безсмертний так як штовхне юнака! Звалився Тянь-Тань на кан кам'яний, на кам'яне узголів'я голову упустив і захріп.

Привиділися юнакові у сні різні чудеса. Побачив він, як старець-велетень зі сторони убік гойднувся, білою кішечкою обернувся. Помчалася-Полетіла кішечка у столичне місто, перестрибнула через червону стіну. Про ту пору вже другу варту відбили. Прошмигнула кішечка у імператорські Спокої. Государ з государинею сплять за царським пологом, розшитим золотими драконами, а служниці біля пологу коштують, ноги ломить, очі закриваються, а вони не присісти, не здрімнути не сміють. Біла кішечка меж тем императрицин пояс стягнула, нефритом оброблений, тихесенько так, без шуму, як говориться: ні добрі парфуми про те не довідалися, ні злі чорти не провідали. Схопила кішечка пояс у зуби, перескочила через одну палацову стіну, через іншу перемахнула, побігла ладь із міста, знайшла висохлий колодязь і пояс нефритовий у нього кинула. Розтривожився отут Тянь-Тань, закричав і прокинувся. А старець-велетень уже поруч коштує. Підхопився юнак, отут безсмертний позіхнув у весь свій величезний рота і говорить:

- Ну ось, хлопець, чим міг, тем допоміг, а тепер сам розумій, що далі робити, я зараз спати ляжу, а ти скоріше у столицю ступай!

Зіскочив Тянь-Тань із кам'яного кана, а старець улігся, поклав голову на кам'яну подушку й захріп. Хропе — грім у небі гримить.

Тільки розвидніло, сіл Тянь-Тань на чарівну циновку й полетів у столицю. Сонце вже на три тичини піднялося, коли государиня з постелі изволила встати, почала зачісуватися, умиватися так одягатися. Прагне плаття надягти — нефритового пояса знайти не може. У імператриці одним поясом менше стало, а що отут піднялося, який шум так лемент! Як говориться, небо розтривожили, землю з місця зрушили. Уже й не знаю, скільки народу спорядили той пояс шукати! Скільки народу із-за нього безвинно постраждало! Де тільки не шукали, ніяк знайти не могли. Видав тоді государ указ, і негайно на всіх більших вулицях, у кожному малому провулку той указ на дошках розвісили. На ньому чорною тушшю написане: «Хто знайде нефритовий пояс імператриці, чин одержить, коли побажає чиновником стати. Зажадає золото так срібло — золото так срібло одержить».

Побачив Тянь-Тань дошку государеву, підійшов і зірвав її. Оточили юнака чиновники, які за дошкою доглядали, відвели до імператора. Набрався Тянь-Тань хоробрості й говорить:

- Здавна сняться мені сни віщі. Ось і вчора привиділося, начебто якась людина нефритова пояс государині у високий колодязь за містом кинув.

Сказав так юнак і повів усіх чиновників так полководців за міську стіну до висохлого колодязя. Поліз у колодязь якась людина й відразу знайшла пояс.

Запитує імператор юнака:

- Чин тобі подарувати або грошей прагнеш?

Відповідає йому Тянь-Тань:

- Ні чину мені не потрібне, ні грошей. Чув я, що у палаці є картина, на якій палацова дівиця намальована. Віддай її мені!

Зрадів государ: картина не скарб, не із золота — з паперу зроблена.

Він негайно ж велів принести картину й віддав юнакові, навіть не подивився.

Побрав Тянь-Тань картину, вийшов з міста, сіл на циновку й умить будинку опинився, у своїй очеретяній хатині, на три частини розгородженої. Розгорнув юнак картину, а на картині та сама дівиця намальована, яку він тоді вночі у палаці бачив. Дивиться юнак на картину, про бідну дівчину думає. Раптом дівчина зійшла з картина, поруч села. На зап'ястях золоті браслети, від них золоті доріжки біжать, у волоссях срібні квіти, від них у усі сторони срібні доріжки розходяться. Повеселіла дівчина, розрум'янилася, ще краше стала. Не погидувала вона бідністю й, як була у золотих браслетах, стала допомагати матері Тянь-Таячи куховарити. Незабаром дівчина з палацу й Тянь-Тань одружилися й усе століття у горах Ишань прожили.

Зараз ви читаєте казку Портрет дівчини з палацу