Гарна дружина

16-07-2016, 10:07 | Китайські казки

Після весілля Чжан зовсім перестав працювати. У поле не йде, цілий день будинку сидить, молодою красунею дружиною любується. Чим більше дивиться на неї, тем менше хочеться йому з будинку йти. Не тільки роботу закинув — через дружину про усе на світі забув.

Пройшло півроку, потім рік... До кінця другого року придане дружини: столи, так стільці, так білизна — усе було закладено або продане, у будинку не залишилося ні монетки.

Дружина Чжана й насправді була прекрасна. Сидить вона й думу невеселу думає: як зіграли весілля, чоловік жодного разу з будинку не відлучався. Та вдень і вночі стереже мене, нічого не робить, тільки їсть. Скоро жити немає на що буде.

Стала вона корити чоловіка:

- Усі люди працюють, один ти цілими днями будинку сидиш.

Подивився Чжан на її ніжне личко, розтривожився: «Піду, а вона з іншими любезничать стане».

Не послухався Чжан дружину, знову будинку залишився. Краще, думає, буду найпростішу їжу є, тільки б із дружиною нічого не приключилося.

Але одного чудового дня Чжан зрозумів, що вони з голоду вмруть, якщо завтра ж він не заробить на хліб.

Рано ранком розпрощався Чжан із дружиною й пішов у сусіднє село шукати роботу.

Зустрів йому чоловік років п'ятдесяти й запитує:

- Як пройти у найближче село?

- Підемо разом, — відповідає Чжан, — я теж туди йду.

По дорозі Чжан поскаржився незнайомцеві:

- Нещасний я людей, залишив будинку красуню дружину, а сам іду на заробітки, щоб з голоду не вмерти.

- А ти посади дружину у пляшку, вуж чого простіше!

- Що?!

- Говорю тобі, що це зовсім просто. Я дам тобі пляшку. Як станеш іти, подивися на дружину, дунь у пляшку, у ту ж мить дружина у пляшці виявиться. Ось і не будеш із нею ніколи розлучатися. На, побери!

Чоловік простягнув Чжану пляшечку у півтора вершків і пропав. Чжан сховав пляшечку у мішок, повторив про себе усе, що сказав йому незнайомець, і, весело наспівуючи, поспішив додому.

Наступного дня розв'язав він випробувати чарівну пляшечку. Дружина саме перед дзеркалом зачіску робила. Подивився на неї Чжан, дунув у пляшечку. Дружині у дзеркало усе видне, але тільки прагла вона запитати чоловіка, що це він робить, у ту ж мить пам'ять втратила, а коли опам'яталася, уже була у пляшці.

Заспокоївся Чжан, тепер ніхто його дружину не побачить. Відвертав увечері додому, перекинув пляшечку, красуня дружина знову перед ним.

Але якось раз довелося Усе-таки Чжану залишити дружину будинку. Зібрався він у лазню, велів дружині нікуди не відлучатися, побрав мило, рушник і пішов.

А дружина тільки проводила чоловіка, побігла на річку стирати. Побрала чоловікову сорочку, щось тверде у кишені намацала, відразу зміркувала:

«Е, так адже це та сама пляшечка, у яку чоловік щоранку мене ховає. Він ніколи не розстається з нею, тому ж це раптом сьогодні залишив її будинку?»

Отут жінка примітила, що на іншому березі гарний юнак коштує, на неї дивиться. Подивилася на нього красуня, засоромилася, голову вилучила. Ненавмисно дунула у пляшечку, глядь — парубок пропав.

Випрала жінка білизна, поклала пляшечку на місце, не кваплячись додому пішла.

Ранком Чжан у поле зібрався, побрав пляшечку, дунув у неї, дружина знову у пляшечці виявилася.

Як іде Чжан у поле, так щораз незнайомця згадує із вдячністю, того, що йому пляшечку заповітну подарував. Тепер ніхто його дружину не побачить. Відвертав Чжан додому, перекинув пляшечку, так і застиг на місці, поруч із дружиною прекрасний юнак коштує.

Що за диво! Як міг юнак у закриту пляшку влізти?

Але ж правда, як не стережи, не вбережеш молоду гарну дружину!

Зараз ви читаєте казку Гарна дружина