Чжаочжоуський міст

14-10-2016, 12:46 | Китайські казки

Є біля міста Чжаочжоу два мости. Великий кам'яний, той, що південніше міста, Лу Бань побудував; Малий кам'яний, той, що до заходу, — молодша сестра Лу Лазня, по прозванню Лу Цзя.

Мандрували одного разу Лу Бань із сестрою по Піднебесній, до міста Чжаочжоу прибутки. Здалеку видні його жовті стіни, так не так просто у місто ввійти, ріка Сяохе на шляху вирує так піниться. Народу на березі сила-силенна: торговці зерном, тканинами, фініками, перевізники бавовни, сіна. Хто з коромислом на плечі, хто з ослом на приводу, хто з тачкою — усе на ярмарок при храмі поспішають. Кричать, шумлять, кожному полювання скоріше на той беріг перебратися, у місто потрапити. Плин на ріці сабоне, а тільки два човники по ній ходять, не поспівають людей з берега на берег перевозити. Чекають люди, чекають, аж терпіння не вистачає, і давай лаятися.

Подивився на це Лу Бань і запитує:

- Тому ви міст через ріку не побудуєте?

У кого не запитували, усе те саме відповідають:

- Уж боляче широка Сяохе — цілих десять чи, так глибока — дна не дістанеш! А вирів скільки! У всієї Піднебесній не знайдеш майстра, який би міст через Сяохе спорудив.

Почули це Лу Бань із сестрою, розв'язали два мости тут побудувати. А Лу Цзя, потрібне сказати, куди не прийде, скрізь чує, як брата хвалять за спритність так уміння. Побрала дівчину досада, і розв'язала вона цього разу із братом потягати. Нехай, говорить, кожний з нас по мості вибудує. Подивимося, хто швидше!

За роботу розв'язали прийнятися, як стемніє, а на світанку, з першим лементом півня, закінчити. Хто не попорається, той програв. Домовилися брат із сестрою, готуватися сталі. Лу Бань повинен був побудувати міст до півдня від міста, Лу Цзя — до заходу.

Прийшла Лу Цзя до того місця, де треба було їй міст будувати, за справу прийнялася. До напівночі попоралася й думає: «Я верх побрала». Подумала так дівчина, пішла подивитися, що Лу Бань робить. Та що б ви думали? Прийшла дівчина, бачить: ріка як текла, так тече, беріг як стояв, так коштує. Мосту й у спомині немає. Та й Лу Бань невідомо куди подівся.

Зазасмучувалася дівчина, раптом дивиться — з далеких гір Тайханшань людей спускається, велика череда овець жене. Штурхаються, друг на дружкові наскакують, прямо до дівчини біжать. Та вже коли зовсім близько були, побачила Лу Цзя, що не вівці це — білосніжні камені блискучі, а людей той не хто інший, як її брат Лу Бань. Побачила Лу Цзя камені — похолоділа вся. До чого ж гарні! Який міцний і гарний міст із них вийде! З її мостом і не зрівняти! Думає дівчина: «Неодмінно свій міст перероблю». Подумала вона так, до мосту побігла. Прийнялася на поруччі квіти вирізати, трави чудові, Волопаса й Ткалю, фенікса, що летить до сонця. Подивилася Лу Цзя на свою роботу, залишилася задоволена. Так не стерпіла, знову побігла подивитися, що браг робить. У Лу Лазня теж справа до кінця підходило, залишилося два останні камені на краю мосту укласти. Побачила це Лу Цзя, затривожилася, двічі по-півнячому прокричала тоненьким-тоненьким голоском. Слідом за нею сільські півні свій переклик почали. Почув Лу Бань півняче пенье, швидко два останні камені уклав, ось і міст готовий!

Так з'явилося на ріці два мости. Один, великий так широкий, стали кликати Більшим кам'яним мостом, іншої, той, що Лу Цзя будувала, візерунковий так легкий, — Малим кам'яним мостом. До цієї пори на околицях Чжаочжоу, коли потрібне дівчині візерунок для туфель або для подушки вибрати, мати їй говорить:

- Іди за західні ворота, подивися візерунки на поруччі малого мосту!

Так за одну ніч був у Чжаочжоу побудований Великий кам'яний міст, дуже міцний і дуже гарний. Звістка про це рознеслася по всій окрузі, навіть до восьми безсмертних з острова Пенлайдао дійшла. А один з них, по прозванню Чжан Го-Лао, був більшим мисливцем до всяких подій. Довідався він про диво чудове, вивів свого осла із чорною міткою на чолі, шкіряні мішки на нього нав'ючив, у лівий поклав сонце, у правий — місяць. Потім Чай-Вану кликнув, побрав Чай-Ван свою тачку із золотими спицями й срібними ручками, занурив на неї чотири гори височенні, і відправилися вони у шлях. Підійшли до Чжаочжоуському мосту, Чжан Го-Лао й запитує голосним голосом:

- Хто цей міст будував?

Лу Бань у цей час саме міст оглядав, почув він голос і відповідає:

- Я будував, а що? Не так побудував, як треба?

Указав Чжан Го-Лао рукою на осла так на тачку й запитує:

- Можна проїхати, міст не обрушиться?

Розреготався отут Лу Бань і говорить:

- Мулів і коней витримує, що ж про осла й тачці тлумачити? Проїдьте, не бійтеся!

Посміхнулися Чжан Го-Лао й Чай-Ван, на міст зійшли, — один на ослу верхи сидить, іншої йде, — тачку перед собою штовхає. Захитався міст, того й дивися звалиться. Бачить Лу Бань — кепська справа, стрибнув під міст, обома руками його підпер. Тому й не звалився міст. Витримав вагу, ще міцніше став. Тільки південний його край ледве до заходу зрушився.

Донині видні на Чжаочжоуском мосту сліди восьми ослиних копит так борозна від візка Чай-Вану, а під мостом збереглися відбитки рук Лу Лазня. За старих часів під Новий рік продавалися картинки, де був намальований Лу Бань міст, що підтримує.

А Чжан Го-Лао проїхав міст, обернувся до Лу Баню й говорить:

- Жалко мені твої очі!

Подумав отут Лу Бань: «Ока є, а людину не розпізнав», — і засоромився. Вирвав він у себе одне око, у краю мосту поклав, ладь пішов. Проходив після по мості Ма Юй-Ер, підібрало око, у чоло собі вставив.

Лу Бань уважається першим учителем тесль, тому й зараз тесля, коли прагне перевірити рівність і точність ліній, одне око прикриває. А статую Ма Юй-Ера сталі робити з тих пір із трьома очима.

Не забули люди, що це Лу Бань побудував чжаочжоусцам Великий кам'яний міст, і донині хлопчиська-пастухи розспівують:

Хто побудував у Чжаочжоу

Міст із білих валунів?

На ослу верхи проїхавши,

Хто на захід зрушив міст?

Та від чиєї важкої тачки

На мосту залишився слід?

Це наш Лу Бань побудував

Міст із білих валунів.

На ослу верхи проїхавши,

Чжан Го-Лао зрушив міст.

Прокотив Чай-Ван візок —

На мосту залишився слід.

Зараз ви читаєте казку Чжаочжоуський міст