Про Гхагара й Гхауну, які боролися один з одним блискавками

11-07-2016, 12:43 | Бушменські казки

За давніх часів дощ був людиною - Гхауну. Його дружиною була молодша сестра птаха Гхагара. Та ось Гхагара розв'язав забрати свою молодшу сестру у її чоловіка Гхауну й відправився за нею, щоб відвести її назад до батьків. А Гхауну став переслідувати свого шурина, і вони побачили, як він пройшов біля них, за пагорбом, - заклубилися хмари й зникли. Гхагара став квапити сестру:

- Треба йти далі, до будинку ще далеко! Гхауну пройшов біля них - з'явилися хмари й знову зникли.

Гхагара сказав своїй молодшій сестрі:

- Ну, іди далі, адже ти ж бачиш, це Гхауну!

Та вона йшла далі з важкою ношею - вона несла речі чоловіка. Вони були подібні води й давили їй на спину, пригинаючи її до землі, і ставали усе важче.

Гхауну знову пройшов повз них, за пагорбом, - вони побачили, як знову з'явилися хмари й зникли. Їхній будинок був уже неподалік.

Гхагара почекав, поки сестра його нажене, і викликнув:

- Так що там за вагу ти тягнеш із такою працею?!

Почувши, як Гхагара говорить про його речі, Гхауну розгнівався. Він пчихнув, так що кров бризнула з його ніздрів, і метнув у Гхагара блискавку. Але Гхагара, піднявши руку, відразу відбив удар і метнув блискавку у Гхауну. Та вони стали метати друг у друга блискавками.

Гхагара сказав сестрі:

- Не відставай, іди поруч із мною, ти ж бачиш, твій чоловік не дає нам передохнути й метає блискавки одну за другойтак Гхагара й Гхауну, сердиті один на одного, усю дорогу метали друг у друга блискавки. Гхауну думав, що віджене Гхагара блискавками, але Гхагара не боявся їхнього вогню й, у свою чергу, відганяв чоловіка своєї молодшої сестри Гхауну. А чоловік його молодшої сестри усе метав блискавки у свого шурина.

А потім Гхагара метнув у чоловіка своєї молодшої сестри чорну блискавку, і ця смертоносна блискавка відігнала Гхауну. Він упав і лежав у агонії, гримотячи громом.

А Гхагара обв'язав голову мережею, тому що вона у нього розколювалася від болю, і повернувся додому. Гхагара натерся бушу й натер бушу також свою молодшу сестру. Він ліг у своїй хатині.

А Гхауну лежав там, де його вбила блискавка, гримотячи громом. Мої бабусі говорили: коли на сході накопичуються важкі хмари, які нагромаджуються один на одного, як гори, і блискає блискавка, - це Гхагара й Гхауну борються один з одним.

Зараз ви читаєте казку Про Гхагара й Гхауну, які боролися один з одним блискавками