Маленький мудрець

22-09-2016, 11:44 | Курдські казки

Жив одна людина. Зостарився він, захотів повернутися на батьківщину й там провести залишок своїх днів. Прийшов він до падишаха за дозволом. Говорить йому падишах:

- Дорога перед тобою відкрита, ти вільний, поїдь. Але брати із собою майно я не дозволяю, адже ти його тут придбав, тут усі й залишиш.

А був старий багатим, задумався він: Якщо я повернуся на батьківщину голіруч, прийде мені злидарювати.

Одного разу сидів він на камені, усе думав, як бути. Побачив його хлопчик років дванадцяти, запитав:

- Апо, що за сум у тебе? Скажи, може, я допоможу?

- Е, синок, піди, не роз'ятрюй мені душу, моє горе й так міна до землі хилить.

- А ти Усе-таки скажи, що з тобою трапилося.

- Сипок, молодість моя пройшла у цій країні, тут я трудився й заробляв собі на життя. Тепер на старості років прагну повернутися на батьківщину. Падишах дозволив мені виїхати, а майно не дозволяє брати із собою. Але не можу ж я повернутися жебраком. Ось і не знаю, як мені тепер бути.

- Тільки й усього? - запитав хлопчик.

- Е, хіба цього мало?

- Апо, не турбуйся, ти виїдеш. Повернися до падишаха й знову попроси дозволу на від'їзд, а коли він дозволить виїхати й висловить своя умова, ти скажи йому: Падишах, поверни мені те, що я приніс із собою, — мою молодість, а майно нехай залишається. Тільки ти не говори йому відразу, хто дав тобі - така рада. Якщо вже дуже буде наполягати, тоді скажи йому про мене, я прийду й відповім.

Прийшов старий до падишаха й попросив дозволу повернутися па батьківщину.

Падишах відповів:

- Адже я тобі вже сказав: дорога перед тобою відкрита, так тільки брати тобі я нічого не дозволю.

- Падишах, так продовжить бог твоє життя, мені нічого не потрібно, тільки поверни мені те, що я приніс із собою, — мою молодість.

- Хто дав тобі така рада, говори, — зажадав падишах.

- Ніхто, падишах, це я говорю.

- Ні, це не твої слова. Чому ти їх раніше не говорив?

Та довелося старому розповісти про усе. Велів падишах привести хлопчика. Розв'язав він випробувати порадника. Хлопчик прийшов, бачить: велике корито, повне води, поставлене у порога. Зрозумів він, що падишах праг цим сказати: мол, я сабоний подібно морю, і ти втопиш у ньому. Хлопчик побрав папір, зробив човен і пустив її по воді. Цим він праг сказати, що, мол, я перепливу це море.

Побачив падишах хлопчика, підкрутив вуса й торкнув свою корону. Цим він праг сказати: Я тебе знищу. Хлопчик постукав пальцями собі по чолу й дав цим попять, що бог наділив його розумом.

Переконався падишах, що й насправді хлопчик розумний, спритний і тямущий, і велів своєму візиру наповнити його хустка золотом і відпустити. А візир шепотить падишахові на вухо:

- Про падишах, а ти не боїшся, що цей хлопчик, коли прийде час, скине тебе із трону?

- Ні, візир, такої розумної дитину я не можу погубити, — відповів падишах.

Поки хлопчик ішов додому, слуги падишаха схопили його батька й привели у палац.

Прийшов хлопчик додому, бачить — немає батька.

- Матінка, а де батько?

- Синок, твого батька повели слуги падишаха. Повернувся хлопчик у палац, поклав до ніг падишаха хустка із золотом і промовив:

- Падишах, ти мені дав золота, я подумав, що це подарунок, у, виявляється, ти розв'язав розплатитися за кров мого батька. Падишах показав на батька й запитав:

- Хіба цей осел твій батько? - Батько хлопчика був неписьменним.

- Будь у здоров'ї, падишах, батько мій не осів, ось дід був ослом. Якби дід не був ослом, він дав би батькові утвір. Батько ж мій — теперішній чоловік. Бачиш, він дав мені можливість вчитися, і я зміг відповісти на будь-які твої питання.

Не найшовся падишах, що відповісти, і відпустив батька із сином додому.

Зараз ви читаєте казку Маленький мудрець